De Metagids #83 – Een Toekomst Getekend door AI

De Vermenging van Realiteit: 2024 wordt officieel het jaar waarin echt en nep niet langer van elkaar te onderscheiden zijn.

7 november 2023, 11:00 1024 x gelezen

Het moment waarop technologie de sleutels van de realiteit in onze handen legt is niet langer een verre fantasie, maar een naderende realiteit. Dit allemaal dankzij de wonderen van Generatieve Kunstmatige Intelligentie (AI). Voortaan heeft iedereen de mogelijkheid om te spelen met de realiteit.

Afgelopen jaar hebben we slechts een glimp opgevangen van de capaciteiten van deze technologie, maar wat we zagen, was niets minder dan opmerkelijk. Spraakgeneratoren zoals Elevenlabs en Heygen hebben aangetoond dat met een simpel geluidsfragment het mogelijk is om iemands stem te repliceren, en woorden te creëren die nooit daadwerkelijk zijn uitgesproken. Een ongelooflijke, maar tegelijkertijd ontzagwekkende prestatie, die deuren opent naar een wereld waarin de taalbarrières worden afgebroken. Stel je voor, het vermogen om iemand in een vreemde taal te laten spreken die hij of zij nooit heeft geleerd. Zie hieronder ook het interview dat ik voor een paar weken terug met de NOS had. Een gedeelte ervan had ik opgenomen met mijn iPhone en vervolgens door Elevenlabs gehaald. Opeens spreek ik Engels, Frans, Zweeds en Chinees.

Naast de audio, hebben beeldgeneratoren zoals Midjourney, DALL-E, en Stable Diffusion een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we visuele inhoud creëren en waarnemen. Ze hebben een nieuw tijdperk ingeluid waarin hyperrealistische beelden kunnen worden gegenereerd met een nauwkeurigheid die het onderscheid tussen echt en kunstmatig vervaagt. Denk nog maar eens aan beelden van de paus in zijn witte pufferjas. De allereerste AI hoax waar wereldwijd miljoenen mensen intrapten. En dan is er RunwayML, wiens nieuwste versie ons in staat stelt om met eenvoudige tekstcommando’s verbluffend realistische bewegende beelden te genereren. Check ook de film van Luke Andries, in 45 minuten tijd maakt hij Nederland op zijn nepst.

Maar de reis stopt hier niet. Tekstgeneratoren zoals ChatGPT staan op het punt multimodaal te worden, waardoor ze een holistisch begrip van onze wereld krijgen en op een meer menselijke manier kunnen interacten en reageren.

We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk waarin de lijnen tussen werkelijkheid en illusie niet langer duidelijk zijn. Terwijl sommigen de onbegrensde mogelijkheden vieren, is er een onderstroom van bezorgdheid die niet genegeerd mag worden. De ethische implicaties van deze technologieën zijn enorm. Het potentieel voor misbruik is een duistere wolk die boven deze glanzende beloftes hangt. Het vermogen om de realiteit te manipuleren heeft het potentieel om niet alleen individuen, maar de hele samenleving te schaden. Denk maar aan de recente deepfakes van YouTuber Mr. Beast en filmster Tom Hanks, die hun fans ervan overtuigden om bepaalde aankopen te doen. Of denk aan de vele nepfilmpjes over de oorlog tussen Palestina en Israel die op sociale media veelvuldig worden gedeeld. Of denk aan de vele complottheorieën die een compleet eigen leven gaan leiden. Deze week werd het NPO debat tussen Thierry Baudet en Rob Jetten weggezet als een complot. De non-binaire Bram zou een acteur zijn en zijn optreden was vantevoren gescript.

Het is daarom van cruciaal belang dat er strikte regelgeving en ethische richtlijnen worden ontwikkeld om ervoor te zorgen dat we navigeren door deze onbekende wateren met een helder moreel kompas. Ook is er een belangrijke taak voor journalistiek en educatie weggelegd. De belofte van een grenzeloze creatieve toekomst is verleidelijk, maar zonder een zorgvuldige aanpak begeven we ons op een glibberig pad dat leidt naar een toekomst vol onvoorziene gevaren.

Sander Duivestein
Topspreker / Trendwatcher / Auteur / Columnist bij Sogeti

Sander Duivestein is professioneel spreker, trendwatcher, internetondernemer, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie op mens, bedrijf en maatschappij. In dienst van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie van ICT-dienstverlener Sogeti) heeft hij aan meerdere onderzoeken meegewerkt. In de afgelopen jaren schreef hij meerdere boeken en rapporten over Bitcoin, Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud en de economische crisis. Sander is veel in de traditionele media terug te vinden. Regelmatig wordt hij gevraagd om zijn opinie in dag- en weekbladen, op de radio en op televisie te delen. Zo was hij onder andere te gast in Pauw en Witteman, Brandpunt en Nieuwsuur.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!