De toestand van blockchain

14 juni 2019, 11:00

Werkende toepassingen op het Blockchain Innovation Conference

De eerste edities van het Blockchain Innovation Conference waren gericht op mogelijke use-cases en proof of concepts. De editie van 2018 concentreerde zich op de productie van blockchain-oplossingen die momenteel worden gemaakt. Tijdens de Blockchain Innovation Conference 2019 ging het een stap verder. Hoe werken deze blockchain-initiatieven? Maken ze processen slimmer? Effectiever? Welke industrieën veranderen? Hoe worden ze gecombineerd met technologie zoals big data, kunstmatige intelligentie en Internet of Things?

Na vijf succesvolle edities vond de zesde editie van het grootste blockchain-congres in de Benelux plaats op 7 juni 2019 en werd door ABN Amro georganiseerd in hun hoofdkantoor en CIRCL (energiebesparend gebouw) in Amsterdam.

Vol enthousiasme startte Vincent Everts, initiatiefnemer van de Blockchain Conference, zijn lezing omtrent de laatste ontwikkelingen binnen blockchain. Een voorbeeldbedrijf dat hij aanhaalde was het Chinese bedrijf Ping An Insurance Group. Ping An heeft 1,8 miljoen werknemers, ongeveer zeshonderd miljoen mensen zijn er verzekerd en 280 miljoen mensen zitten op het medisch smartphoneplatform. Opmerkelijk is dat Ping An in slechts 18 maanden het papieren systeem van vierhonderd Chinese banken heeft vervangen door een blockchain-oplossing.

CIO Jonathan Larsen van Ping Ad werd door Vincent Everts geïnterviewd. Jonathan Larsen: “Ping An is uitgegroeid tot een big data-bedrijf. We hebben nu ongeveer vijfentwintigduizend technici in onze technologiegroep en tachtigduizend mensen in totale technologie. We hebben een hele grote AI-groep. We hebben veel eigen tools gebouwd, in deep learning, computervisie en verschillende aspecten van big data. Wij zijn een cloudprovider. Omdat we meer dan zeshonderd miljoen eigen gebruikers hebben, hebben we schaal om concurrerend te zijn als externe cloudprovider. En omdat we een gereguleerde financiële instelling zijn, bieden we een cloudservice die regelgevers al hebben gescreend en hebben goedgekeurd. Dan hebben we verschillende mogelijkheden die ons kunnen helpen betere gegevensservices te bieden. In blockchain bouwden we bijvoorbeeld een interbancair handelsplatform voor ongeveer vierhonderd kleinere banken in China. We hebben een oud, op papier gebaseerd systeem vervangen dat vroeger weken duurde met een hyperledger platform. Sinds die tijd heeft dat platform meer dan 2 biljoen Amerikaanse dollars in waarde verhandeld. Het is waarschijnlijk de grootste blockchain-gebaseerde asset exchange ter wereld tot nu toe.”

“Blockchain zorgt ervoor dat het vertrouwen tussen partijen er wel komt”

Een ander spreker was Aljosja Beije, Logistics and Technology lead at BlockLab Rotterdam. Blocklab werkt samen met ABN Amro en Samsung aan Deliver, een toepassing waarmee documenten, data en andere assets met behoud van integriteit van de ene naar de andere blockchain kunnen worden overgezet. Op basis van de blockchain willen de drie initiatiefnemers verschillende praktische applicaties ontwikkelen. “Zo is er al een app voor tracking & tracing waarmee we in de eerste pilot, containers tussen Zuid-Korea en Nederland hebben gevolgd, maar ook voor supply chain finance.”

Beije meldt dat 15 procent van alle handel niet wordt uitgevoerd door het ontbreken van vertrouwen tussen de partijen. Blockchain zorgt ervoor dat dat vertrouwen er wel komt. Als we kijken naar supplychains, dan zijn ze van nature al gedecentraliseerd. Je kunt niet in je eentje een lading van A naar Z brengen zonder partners. Blockchain past hier dus goed bij. Volgens Beije is blockchain een IT-architectuur. “We willen niet de silo’s automatiseren, maar de supplychain automatiseren.”

Een zeer interessante, werkende blockchaintoepassing werd toegelicht door Etienne Amic, CEO van VAKT. Aandeelhouders van VAKT zijn Total, Chevron, Shell, BP, Equinor, Mercuria en Gunvor: bijna alle grote jongens binnen de olie- en gashandel. VAKT is een platform voor verwerking na de handel, dat is gefundeerd op blockchain en gericht is op het elimineren van de enorme drukte en papierwerk rondom oliehandel. De gemiddelde handelsfinancieringstransactie voor een commodity-cargo kan 36 verschillende originele documenten plus 240 exemplaren van 27 verschillende partijen omvatten. Dat is een blockchain-oplossing die VAKT al werkend heeft en zorgt voor een efficiëntieslag. De oliemarkt heeft naar schatting een markt van 7 biljoen dollar, maar Amic besloot om een kleinere markt van 250 miljard dollar in de Noordzee aan te pakken. De ervaring die daar is opgedaan kan worden toegepast in alle markten die er zijn.

“De meeste blockchain-ideeën zijn stom, andere ideeën zijn heel goed, maar hebben niets te maken met blockchain”

Chanmeet Kaur (Innovation Manager ABN Amro, Komgo.io) vertelde over Komgo. ABN Amro lanceerde samen met veertien toonaangevende multinationals in financiële dienstverlening, handel en productie, het open platform Komgo SA. Dit is een platform dat processen rondom de financiering van grondstoffenhandel digitaliseert door middel van een open blockchainplatform. Partners van ABN Amro in deze onderneming zijn BNP Paribas, Citi, CréditAgricole Groupe, Gunvor, ING, Koch Supply & Trading, Macquarie, Mercuria, MUFG Bank, Natixis, Rabobank, Shell, SGS en Societe Generale. Komgo biedt momenteel twee producten aan. De eerste is het know-your-customer-proces standaardiseren en faciliteren. Het tweede product is een ‘digitale kredietbrief’, waarmee grondstoffenhandelaren en andere platforms digitale handelsinformatie kunnen verstrekken aan de bij Komgo aangesloten banken van hun keuze.

De toekomst van blockchain

Tijdens de conferentie kreeg ik de kans om Ton Vrouwe te interviewen. Ton is Sr. Enterprise Architect bij HPE. Hoe ziet HPE de toekomst van blockchain?

a. Hybride in plaats van monolithische oplossing, die worden geïntegreerd in totaaloplossingen (zoals bijvoorbeeld systemen van SAP),

b. Maar ook bijvoorbeeld Swarm Learning, integratie in AI,

c. Data-uitwisseling tussen verschillende (blockchain) omgevingen is nodig en zal ondersteund worden,

d. Er gaan blockchain- / DLT-applicaties (killer apps) komen die erg hoge volumes genereren en/of extreme SLA’s vereisen.

Meest opvallende wat Ton hoorde op de conferentie was dat er ondanks de blockchain’winter’ waar we ons op het moment in bevinden, nog steeds heel veel interessante blockchain-initiatieven zijn. Nu meer dan ooit gaan initiatieven naar productie en daar worden andere eisen aangesteld aan een PoC-omgeving.

“Ondanks de blockchain’winter’ waar we ons in bevinden, zijn er nog steeds veel interessante initiatieven”

Ook heb ik een gesprek gehad met Cem Adiyaman, Beleidsadviseur Digitale Overheid bij het Ministerie van BZK. Het meest opvallende vond hij de eindspeech door professor Olinga Taeed en zijn visie over China. “Op technisch vlak trok één punt aandacht tijdens zijn interview. Hij vertelde kort iets over derde generatie betaalplatformen zoals AliPay en WeChat-pay en vervolgde zijn gesprek over een vierde generatie betaalplatform. De Chinese overheid is bezig met het opzetten van een betaalplatform dat gedistribueerd is en geen eigenaar heeft, samen met partijen zoals AliPay en WeChat. Anders gezegd: ’s werelds grootste economie bouwt samen met ’s werelds grootste en meest geavanceerde bedrijven een gedecentraliseerd blockchain-betaalplatform, voor het volk, waar ze zelf geen eigenaar van zijn, én zonder dat de bedrijven een winstoogmerk hebben. Als je beseft dat enkel WeChat groter is dan VISA én Mastercard gecombineerd, pas dan besef je hoe groot dit project gaat worden. Laat dat maar even bezinken.”

Als afsluiter kwam David Birch spreken. Davis is auteur, adviseur en commentator van digitale financiële dienstverlening. “De meeste blockchain-ideeën zijn stom, de meeste ideeën zijn heel goed, maar hebben niets te maken met blockchain.” In zijn ogen moet een bank eerst alle services op orde hebben (er ontbreekt nog veel aan) voordat ze aan de slag gaan met blockchaintoepassingen. Een voorbeeld is een verzekering-idee om alle waardevolle spullen die je thuis hebt, op te slaan in de blockchain, zodat de verzekeraar weet dat jij die ook daadwerkelijk in je bezit hebt. Bij een brand of een andere ramp kan de eigenaar dan uitbetaald worden. Volgens Birch een vreselijk idee, want: “Ik weet zeker dat er dan dieven op me afkomen, omdat ze meteen kunnen zien wat voor waardevolle spullen ik thuis heb”. Birch gelooft dat Artificial Intelligence ervoor gaat zorgen dat we geen programmeurs meer nodig zullen hebben. AI kan tegenwoordig beter programmeren dan de huidige programmeurs. Birch denkt dat robots, AI dus, smart contracts gaan schrijven.

“Blockchain is een motor geworden voor de verbinding tussen techniek, vertrouwen en handel”

Blockchain is over zijn hype heen. Dat zie je alleen al aan de komst van de zesde blockchain-conferentie, en ook aan de deelnemers. De echte cryptocurrency-fanaten waren er nog maar amper. Het ging niet meer over de bitcoins of andere coins, het ging daadwerkelijk over de toepassing van blockchain. Serieuze partijen hebben blockchain-technologie omarmd en zijn ermee aan de slag. Wat ook duidelijk werd tijdens de conferentie is dat de aandacht voor blockchain en de technologische ontwikkelingen hieromtrent een drijfveer zijn geweest om anders te kijken naar onze manier van werken, processen en onderlinge interactie. Blockchain is een motor geworden voor de verbinding tussen techniek, vertrouwen en handel.

Erdinç Saçan
Docent ICT & Business bij Fontys Hogescholen Eindhoven

Docent ICT & Business, Fontys Hogescholen Eindhoven. Woonachtig in ‘s-Hertogenbosch, getrouwd en vader van drie zoons. Passie voor een breed scala aan onderwerpen zoals marketing, technologische ontwikkelingen, ethiek, privacy, data, verdienmodellen, overtuigingsprincipes. Maar ook grote interesse in politiek, sociale cohesie, vrijwilligerswerk en netwerken.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Sjaak Groeneveld

    China heeft geen last van stoppers op het gebied van privacy, democratie, mensenrechten, enz. Dat heeft, in een gesloten economie, nooit substantiele invloed gehad op de wereldeconomie. Nu de wereld voor een ieder open ligt, is er een non-level playing field ontstaan. Het democratische westen kan het, onder de huidige spelregels, niet meer winnen… heeft in feite al een onoverbrugbare achterstand opgelopen. Het westen moet de nieuwe positie accepteren. En om van enig belang te blijven … wellicht ook uit een ander vaatje gaan tappen.


    14 juni 2019 om 17:47

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!