Misschien zie je ze zelf zelden, maar 404-foutpagina’s leiden vaak tot helemaal niets. Stel je wil deze bezoekers niet mislopen, dan kun je om twee redenen iets doen met deze pagina. Enerzijds waardevolle informatie verzamelen over waar het misgaat op je website en de reden daarvan. Anderzijds dwalende bezoekers begeleiden naar hun doel en ze zo gelukkig(er) maken.
De 404-pagina
Dit is een standaardpagina die op iedere webserver wordt getoond nadat een onbekend adres is ingevoerd. Deze pagina kun je zelf aanpassen en daar liggen de kansen. Voorbeelden van creatieven vind je op Lightechno.com, maar je kan hier beter slim mee omgaan.
Oorzaken van 404-fout
De oorzaak is altijd een incorrect ingevoerd internetadres. Dit kan onder andere ontstaan doordat de bezoeker:
...het adres heeft gegokt;
...er oude pagina’s zijn ge?ndexeerd door een zoekmachine;
...een interne link op website die niet meer werkt;
...vernieuwing / opschoning van bestanden op server lijdt tot problemen.
Voorkom doodlopen
Zoals je hierboven hebt gelezen, is het eenvoudig om een script te koppelen aan de 404-pagina. Dit script kun je bijvoorbeeld laten zoeken door een database naar trefwoorden, om vervolgens automatisch naar een gerelateerde pagina door te verwijzen (bijv. www.microsoft.com/ie). Ook kun je informatie verzamelen over waar ‘problemen’ ontstaan, of wensen van bezoekers door foutieve url’s te verzamelen. Voorbeelden van hoe dit technisch af te vangen vind je op A List Apart.
Sturen van bezoekers
Het is erg belangrijk dat je bezoekers aanknopingspunten geeft bij het belanden op dit ‘dood spoor’. Daarnaast moeten zij ge?nformeerd worden over het probleem.
Minimale onderdelen op deze pagina zijn:
- Logo van de website;
- Link naar homepage;
- Zoekfunctie;
- De ‘vertrouwde’ menustructuur;
- Gebruiksvriendelijke foutmelding en hoe dit in toekomst te voorkomen;
- Contactgegevens om probleem te melden of om hulp te vragen.
Aanpassen van 404-pagina
Het aanpassen van de 404-pagina gebeurt veelal door het tonen van een eenvoudige html-pagina met een korte melding dat er iets mis is gegaan zoals ABN Amro. Daarnaast zie je vaak dat men de spoorzoekers probeert te sturen, zoals NS. Een andere mogelijkheid is het opvangen van het ingevoerde adres en daar vervolgens een automatische actie aan te koppelen. Een goed voorbeeld hiervan is Apple: probeer maar eens een willekeurige productnaam achter apple.com te typen, zoals “mouse” dat automatisch het ‘juiste’ adres opzoekt.
Conclusie
Mensen vinden het niet fijn om in een donker bos te lopen, zorg daarom dat je ze helpt als het misgaat. Doe dit dus ook op jouw site door 1 pagina toe te voegen, die men vaak vergeet of niet waardevol genoeg vindt.