De toekomst van TV-reclame?

27 juli 2004, 21:01

Deze week in de nieuwsbrief van Communicatienieuws een column van Jan Muller over de toekomst van de TV-reclame. Onlangs werd in Engeland de ‘Affinity Break’ gelanceerd als nieuw fenomeen op het gebied van televisiereclame. Affinity Break, thematisch met elkaar verbonden onderwerpen in een reclameblok, moet het antwoord zijn op de vraag of mediabureaus eigenlijk wel meer doen dan het simpelweg inkopen van zendtijd.

Jan Muller:

Bij Affinity Breaks gaat het om het aan elkaar koppelen van adverteerders die ‘iets gemeenschappelijks’ hebben, bij commerci?le zenders als Sky en Channel4. MediaCom heeft een aantal van haar klanten met dergelijke gemeenschappelijke kenmerken bij elkaar gebracht en ze in ??n reclameblok gestopt. Er daarbij vanuitgaande dat consumenten zich reclame beter herinneren op het moment dat de verschillende commercials in toon, onderwerp of ? beter ? in thematiek bij elkaar passen. En de kijker daar natuurlijk een bepaalde affiniteit mee heeft.

De eerste Affinity-campagne van MediaCom werd gevormd door een cluster auto(gerelateerde) adverteerders: Kwik-Fit, een autoverzekeraar, Shell en Volkswagen. Of het succesvol is moet nog blijken; er wordt volop onderzocht. Het is nog maar de vraag of dit gaat werken. Het lijkt in eerste instantie zo gek nog niet, maar hoever zitten we af van een herhaling van zetten als tijdens de afgelopen EK voetbal in Portugal: op een gegeven moment wisten we het wel, al die voetbalgerelateerde commercials. Om nog maar te zwijgen over de mogelijke ongewenste brand transfer die altijd ontstaat in dat soort situaties: campagnes die worden toegedicht aan de verkeerde adverteerder. Voorbeeld: elke keer dat er weer een groot internationaal voetbaltoernooi plaatsvindt wordt Nationale Nederlanden onterecht genoemd als ??n van de hoofdsponsors. Meer dan bijvoorbeeld de w?l aan de toernooien verbonden merken als Mastercard of Canon. Leuk, dit soort initiatieven. Maar laten wij ons voorlopig maar gewoon bezig blijven houden met het bedenken en maken van goede advertising. Het lijkt me sterk dat kunstgrepen als dit werkelijk bijdragen aan beter presterende campagnes. Involvement is nog altijd gestoeld op het cre?ren van een band met de kijker. Niet met andere adverteerders.

Bron:

Nieuwsbrief Communicatienieuws

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!