Deel Je Blog Dag: het liveverslag

Bloggers delen graag, zoveel is duidelijk

Deel Je Blog Dag: het liveverslag

Een beetje spannend was het wel. Niet voor niets luidde de onderkop twijfelachtig 'zullen we hem uitroepen'? Als in: oh, please? Doen jullie ook mee? Want voor hetzelfde geld hadden we na de oproep om op 22 oktober je blog open te stellen voor gastbijdrages een harde 'plof' gehoord. Nee bedankt, geen interesse, zin, tijd. Maar oh boy, het zou anders lopen. 

Twee conclusies durf ik te trekken. 1: Er zijn maar weinig blogbeheerders die er niet voor open staan om hun platform te delen met anderen. 2: Bloggers die hun verhaal ergens willen aanbieden, kunnen het maar beter gewoon vragen. Het zal je verbazen wat er mogelijk is! Hierbij het live-blogverslag.

Omdat het vandaag #deeljeblogdag is, zal op deze plek een overzicht worden bijgehouden van de artikelen die verschijnen. En het belooft wat te worden: zo wisselen Roos van Vugt en Steven van Belleghem vandaag blogs uit, dat geldt ook voor Frank Meeuwsen en Erwin Blom, Herman Couwenbergh (Twittermania) en 'content girl' Xaviera Ringeling (42bis Internet). Er is zelfs een clubje van vier bloggers die vandaag op elkaars platform gaan circuleren.

De aftrap: pangasiusfilet

De culinaire blog Culy had de eer om vrijdag al af te trappen. Toegegeven, dat was inderdaad drie dagen te vroeg, maar er zit wel een mooi verhaal achter. Leonie ter Veld schrijft zelf een blog over recepten: Gewoon wat een (ex)studentje 's avonds eet. Ze hoorde van Deel Je Blog Dag, trok de stoute schoenen aan en pitchte een receptje bij Culy. Gewoon, omdat het kon. Dezelfde dag nog stond het op Culy. Dus wat eten we vanavond? Juist, pangasiusfilet!

Quintet

De meeste samenwerkingen gaan uit van wederzijds delen: ik blog bij jou, jij bij mij. Een groepje van vier bloggers heeft er zelfs een kwartet van gemaakt. Met als spil Angelique Kalverda, die blogt over Reclamehelden bij Aangenaam Anders en een blog over Playmobil deelt met de blog van Stepping Stones Coaching en Balance Your Work. Op haar blog geeft ze op haar beurt weer de ruimte aan Ingeborg Dijkstra (over social media en kinderen), Barbara Aalpol (Waarom chirurgen zonder haast werken), Bart Waterschoot (over 2.0 en 1.0 marketing) en Tjanne Hartman (over een oud-collega die ze niet meer kan vinden op social media).

Roos en Steven

Een van de meest bijzondere samenwerkingen is die tussen Roos van Vugt en Steven van Belleghem. Steven schrijft op Roos Knows over de bottleneck die middle management heet bij het implementeren van social media-strategieën. Op Conversation Management blogt Roos over hoe je een organisatie in beweging krijgt voor en over social media: Ze gaan het gewoon doen. Ze blijven niet hangen in kantoorgeneuzel en moeilijke strategieën. Ze maken het plat tot het koffiehoek gesprek en beginnen gewoon.

Muziek

Op de blog van Ondergewaardeerde Liedjes (van ondergetekende) werd Niels Aalberts uitgenodigd. En hij wilde nog ook: zijn blogje over het vergeten liedje The Gathering of Eighteen Years of Silence is zowel te vinden op zijn eigen site (Eerste Hulp bij Plaatopname) als op Ondergewaardeerde Liedjes. Ook in de categorie muziek: Ruud Ketelaar die een gastblogje schrijft voor Marco Raaphorst. Niet in rijm, maar een ABC'tje. De X bleek een lastige te zijn.

Kopieergedrag

Marketingfacts zelf kon natuurlijk niet achterblijven en nodigde marktonderzoeker en nieuwe-mediastrateeg Gyurka Jansen uit. Waarom hij? Als columnist / redacteur bij De Jaap schrijft Gyurka onder andere de rubriek Purple Pants, waarin tweets van 'paarse broeken' (lees: marketeers, coaches, etc.) aan de kaak worden gesteld. Het thema van zijn artikel is het kopieergedrag van veel marketing- en communicatie-experts.

 

10.34 uur

Als Twirus het zegt, is het waar: #deeljeblogdag staat op acht in de tien meest gebruikte hashtags van vandaag. 

Tips

Niks blogt zo lekker weg als het delen van tips. Jeanet Bathoorn schrijft op De Blog Academie over waarom het verstandig is om op alle social media aanwezig te zijn. Andersom schrijft Kitty Kilian op de blog van  Bathoorn over hoe je jezelf blijft op social media.

Voor De Schrijfzolder schreef ondergetekende zelf een stukje over wat bloggers zouden kunnen leren van Tefke van Dijk, die je misschien kent van haar boodschappenbriefjes-analyses. De tegenprestatie wordt natuurlijk een analyse van mijn boodschappenbriefje, kan niet missen... Nog een blog waar ik voor werd uitgenodigd en graag iets voor aanleverde, is die van Tjanne Hartman. De insteek: wijze lessen van The Beatles voor bloggers. Ook Fabz Shoes heeft deze inmiddels overgenomen. Read the news today, boy!

 

11.02 uur

Het kon niet uitblijven: de eerste bloggers die denken dat Deel Je Blog Dag gaat over het versturen van tweets over je eigen blog. Nee dus :)!

Reizen

Travelnext stelde zijn blog ook open en publiceerde zojuist een blog van Erik van Erp, eigenaar van de online reiscommunity Around the Globe. Het thema: de inzet van social media in de reisbranche

 

11.33 uur

Frank en Erwin

Ook Frank Meeuwsen en Erwin Blom zijn live. De laatste legt op Incredible Adventure uit waarom Do It Yourself niet altijd de beste optie is, zeker niet als het gaat om crowfunding. Internet verlaagt drempels, maar Blom pleit ervoor om niet uit het oog te verliezen dat we sterker zijn als we samenwerken. En laat dat nou helemaal in de geest van deze dag zijn :). Frank Meeuwsen legt op de blog van Erwin Blom uit waarom iedereen een curator kan zijn - maar dat niet zal doen. 

 

12.16 uur

Het wordt iets rustiger op het front, maar dat mocht ook wel. De teller staat nu op 17 gepubliceerde blogs, een realistische verwachting is dat er nog eens net zo veel bijkomen vandaag. Er worden nog steeds nieuwe samenwerkingen gesloten.

En de teller staat op 18: Pia van den Berg schrijft voor de blog van Intrige over haar slapeloosheid gisteravond.  

 

13.35 uur

Newsjacking, ondertiteling, events en schoenen

De eerste blogposts na de lunch druppelen binnen: Dimitri Lambermont benadert het onderwerp newsjacking op de blog Verse Reclame van Gonnie Spijkstra vanuit de content-hoek: volgens de contentstrateeg kun je je uitstekend voorbereiden op breaking news, door van tevoren te bedenken wat je wanneer wilt uitdragen (in een reactie op nieuws). 

Een onverwachte samenwerking uit een andere hoek dan marketing of communicatie: ICT-ondernemer Roy Tomeij die op de blog Ondertiteling zijn lidmaatschap beschrijft van een 'schimmig' netwerk van ondertitelaars voor pas verschenen films.

Ook in de evenementenorganisatie weten bloggers elkaar vandaag te vinden: Arthur Sevenstern, presentatie-expert bij Excellent Presenteren schreef een stukje over geestelijke rijkdom voor de blog van Get Events, Erik Meijer van deze organisatie leverde een blogje over Plat Amsterdams aan bij Excellent Presenteren. 

ScriptGirl, tenslotte, plaatst een blogje van Silvia de Haan van Fabzshop. Het onderwerp: een panty voor bij je Fabz-schoenen. Logisch toch!

 

14.06 uur

Herman(iak) en Xaviera 

Nog eentje waar ik naar uitkeek. Herman Couwenbergh van Twittermania is altijd wel in voor een experimentje. En Xaviera Ringeling zegt graag 'ja'. Zo is althans te lezen op haar blog op Twittermania, waarin ze haar relatie met Twitter omschrijft. En Herman zou Herman niet zijn als hij de 'favor' niet zou 'returnen', en daarom gaat hij op 42bis in op de toekomst van social media

Jan-Willem Alphenaar is dan wel op vakantie, maar dat weerhoudt hem er natuurlijk niet van om te bloggen. Zijn vakantieblog (waarin hij op jaloersmakende wijze beschrijft dat hij in de zomerzon op Mallorca aan het werk is) wordt dan weer gedeeld door Intrige

 

14.41 uur

Door de blogs van Herman en Xaviera gaat de hashtag #deeljeblogdag weer als een dolle (artikelen worden vaak geretweet). Nog steeds op 8, volgens Twirus. Inmiddels lijken de meeste blogs die op de planning stonden wel te zijn gepubliceerd: zoals het er nu uitziet, volgen er nog minstens een stuk of acht.  De teller van geplaatste blogs staat op 27, dat hadden we vooraf niet durven denken!

SEO

Miriam Swaans heeft een artikel geschreven voor de blog van PauwR, over het belang van goede content voor je SEO. 

 

14.52 uur

Opvoedcoach

Weer eentje uit een andere hoek. Op Het Familie Jansen Spel, een blog voor kindertherapeuten, schrijft kinderboekenschrijver Marcel van Driel over de opvoedproblemen van zijn oudste zoon en hoe een coach daarbij heeft geholpen: Een opvoedcoach is voor losers. Niet dus! 

 

15.33 uur

Pinterest vs. LinkedIn

Nog zo'n uitwisseling: Easy Internet Marketing die een blog plaatst van (mijn collega) Suzanne Caron van over de groeiende populariteit van Pinterest en Instagram, en andersom deelt LEWIS PR een artikel van Karen Hertsenberg over adverteren op LinkedIn. En weer zijn we twee blogs verder en dus de dertig gepasseerd!

 

16.21 uur

Ook leuk: als iemand door Deel Je Blog Dag weer wordt getriggerd om weer eens een blog te schrijven. Al vraagt Linda Zeggelaar zich wel af of dat taaltechnisch wel juist is, eigenlijk: kun je 'een blog schrijven', of is een 'blog' alleen het geheel (het platform)? En moet je dan zeggen dat je 'een blogpost schrijft'? Ook Carolien Geurtsen doet mee, schrijft een blog over deze dag en nodigt mensen uit om iets bij haar aan te leveren. 

 

16.58 uur

Concurrentie

In het kader van 'ook met de concurrentie kun je best samen bloggen' heeft Jos Govaart van Coopr een stuk aangeleverd voor de blog van LEWIS PR. Hij roept alle Nederlandse PR-bureaus op om samen te discussiëren over de implementatie van de Barcelona Principles, een internationaal convenant over hoe je het succes van een PR-campagne kunt meten.

We doen mee, Jos :).  

 

17.43 uur

Nog steeds in de top 10 van Twirus: omhoog naar nummer 6 zelfs! Voor vanavond verwachten we er nog een paar - onder andere van Coopr,  Crossmedialog en Capgemini. Het liveverslag wordt dus na 20.00 uur hervat! 

 

20.17 uur

De avond

En we zijn weer in de lucht. Net live: een blog van Ben Linders op Praktisch Kwaliteitsmanagement over Lean softwareontwikkeling. Dat geldt ook voor het artikel van Baukje Nicolai op de blog Kijk op Internet. Over? Haar nieuwe website, want daar is ze erg blij mee. 

35 artikelen en still going strong. 

 

21.18 uur

Tjanne Hartman zou je een van de meest enthousiaste blogdelers van vandaag kunnen noemen. Niet alleen op haar eigen blog: ze schrijft nu ook op We Connect over augmented reality.

Ook gewaagd: Coopr biedt een podium aan Susan Aretz om uit te leggen waarom je soms juist géén PR-bureau nodig hebt. Best een mooie stelling, en zeker leuk opgeschreven - als je je bedenkt dat dit de eerste blogpost van Susan is. 

 

21.48 uur

Het is bijna tijd om af te ronden (al kan het zijn dat er nog twee of drie binnenvallen vanavond). Wat heeft het nu eigenlijk opgeleverd? Behalve tegen de veertig blogs en heel veel tweets? Ik vroeg het Angelique Kalverda, die zich ontpopte als een grootverbruiker (vier blogposts van gastauteurs):

Het idee van Deel je Blog Dag sprak me gelijk aan. Het valt me namelijk ook vaak op hoeveel mensen bloggen en ieder op zijn/haar vakgebied en websites. Hoe leuk is het om dat te  delen? Ik was enthousiast en besloot twee vakgenoten en twee coaches te vragen om ook mee te doen. Het werkte! Ze wilden allemaal aan de slag. Het resultaat is dat ik sinds vandaag vier hele verschillende gastblogs op mijn website heb staan. Maar belangrijker nog; ik heb vier keer nieuwe contacten, inspiratie en ideeën opgedaan. Met dank aan de Deel Je Blog Dag.

Voor herhaling vatbaar? Ik weet het zeker.

 

22.29 uur

Afsluiter

Tijd om af te sluiten. Met een laaste blog en een laatste bericht. Om met dat eerste te beginnen: vanavond heb ik een blogje geschreven op uitnodiging van Capgemini. En waar kon die anders over gaan dan over het delen van je blog?

Maar zonder een enorm BEDANKT (het is tenslotte ook Capslock Day) aan alle deelnemende blogs en bloggers kunnen we niet afsluiten. Het is echt ongelofelijk hoeveel mensen er enthousiast hebben meegedaan. Bedankt, bedankt, bedankt!

Zullen we zo doorgaan en vaker bij elkaar schrijven?

En in 22 oktober 2013 in onze agenda zetten?

 

22.51 uur

Nog ééntje dan

Noem het een nachtmutsje. Maar als Juf Anja een blogje van Juf Maike deelt, dan kan die niet onvermeld blijven! 

 

Foto credit: Gewoon wat een studentje 's avonds eet


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Ook op mijn blog mag een gastblog verschijnen.

  geplaatst op
 • Zo'n leuk initiatief! Iets waar ik ook wel aan mee had willen doen, ware het niet dat mijn (persoonlijke) blog zich misschien niet helemaal leent voor gastblogs. Ach, ik ga er even vanuit dat het een terugkerend initiatief is en dat ik in de toekomst wellicht wel mee kan doen!

  geplaatst op
 • Op mijn blog ook > http://www.laarzen.me, nog altijd druk bezig om de blog sectie te verbeteren. Soon online.

  geplaatst op
 • Leuk om mee te schrijven aan Travel Next, juist om dat bepaalde onderwerpen niet passen op de eigen website. Complimenten ook voor de initiatiefnemer (Freek) voor met matchen van sites (ook al was dat eigenlijk niet de bedoeling )

  Positief dat vele op de oproep hebben gereageerd!

  geplaatst op
 • Ja, het is een drukke dag met bloggen! Ik ben blij met de 4 bloggers die ook met me mee doen aan #DeeljeBlogdag ! Je vindt de 4 extra blogs op http://www.marketing-menu.nl/blog

  geplaatst op
 • Wat een goed initiatief. itiatief. Ik stel mijn blog graag beschikbaar voor een gastblog

  geplaatst op
 • Wat een leuk idee! Hierbij stel ik ook mijn blog Midlife Matters beschikbaar.

  geplaatst op
 • Met dank aan @leanquality: Lean Software Ontwikkeling, betrek je medewerkers! http://t.co/slGsPVmv

  Blog van Leanquality op mijn website volgt nog...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.