Deniz Alkaç (Bruut Amsterdam): “De merken van nu zijn de mediabedrijven van de toekomst”

21 december 2015, 10:00

Deniz Alkaç is een doorzetter. Hij is van school gegaan zonder diploma, omdat het zijn plannen “in de weg stond”. Hij heeft zichzelf opgewerkt tot contentmaker voor het web van grote merken als Veronica en Maybelline en is inmiddels volledig eigenaar van Bruut Amsterdam, voorheen Bruut.tv. En hoewel Bruut Amsterdam altijd werkt in opdracht van merken, maakt het bedrijf geen commercials.

“Al onze klanten zijn brands of media- en reclamebureau’s, dus het is altijd branded. Maar of het altijd branded content is? Het mag best los staan van een merk. Ik denk dat Red Bull daar een goed voorbeeld van is, die hebben extreme sports geclaimd.”

Een dergelijke strategie past perfect bij Bruut Amsterdam. Niet meer proberen iets rechtstreeks te verkopen, maar op zoek gaan naar de zogenaamde kernwaarden van een merk of een product. “Voor mij persoonlijk is de uitdaging om elke keer het verhaal van een merk zo leuk mogelijk te vertellen. Een goed voorbeeld daarvan is FC Baard waarmee we het probleem van agressie tegen scheidrechters over het voetlicht wilden brengen. Dan kun je een pre-roll campagne doen met een scheidsrechter die in de camera zegt: “we moeten respect voor elkaar hebben”, maar ik denk dat het leuker is om te kijken wat de merkwaarden van de KNVB zijn: sportiviteit, bier en mannen. Met die kernwaarden bouwen we dan iets wat heel erg aansluit bij de doelgroep.”

“De grootste bedreiging zijn de marketeers van boven de 35”

Aanvankelijk werkte Bruut nauw samen met Social Influencers, maar die band is verbroken. “Ik heb anderhalf jaar lang heel veel kunnen leren van dat multichannel network gebeuren. Daar ben ik ze ook heel dankbaar voor, maar ik kwam er wel achter dat ik niet op één lijn zat. Ik geloof er veel meer in dat merken naar eigen content toe moeten.”

Een strategie die nog niet door iedereen begrepen wordt. “De grootste bedreiging zijn de marketeers van boven de 35 omdat die vaak nog niet begrijpen dat content heel belangrijk is voor bedrijven. Het op een regelmatige basis vertellen van jouw verhaal wat niet zozeer over jouw product gaat, maar key is om je doelgroep te bereiken. Marketeers die wat jonger zijn snappen dat wel. (…) Ik geloof heel erg dat de merken van nu, de mediabedrijven van de toekomst zijn.”

Red Bull laat nu al zien hoe dat werkt. Het merk maakt nooit rechtstreeks reclame voor de energiedrank die het verkoopt, maar steekt geld in bij het publiek populaire extreme sports. Een strategie waar Alkaç aanhanger van is. Authenticiteit en interactie lijken de sleutelbegrippen.

“Je moet kijken naar de doelgroep en hoe je die wilt benaderen. Wat is hun interesse? Je gaat niet Linda de Mol een item rondom Bierpop laten presenteren, dat doe je met een Miss Montreal of misschien wel een Giel Beelen. Authenticiteit is nog steeds heel belangrijk. Je moet gewoon zorgen dat je als merk niet producten aan het verkopen bent, maar meer de emotie rondom jouw product.” De koppeling van inhoud aan een bekende naam is daarbij niet altijd noodzakelijk, maar helpt wel bij het snel verspreiden van die inhoud.

“Je hebt geen bestaansrecht meer als je alleen nog maar een tv programma bent”

Bruut Amsterdam produceert bewegend beeld, maar doet dat uitdrukkelijk niet voor televisie. De content wordt het meest op mobiel bekeken. Jongeren haken steeds meer af bij televisie.

“Ik denk dat breed familieamusement altijd wel een plek zal hebben op de lineaire buis, iets als The Voice en sport. Waar ik niet meer in geloof, is dat mensen alleen nog maar getriggerd worden door dat ene beeld. Als ik naar The Voice kijk, maar ik moet naar het toilet, dan wil ik op mijn Snapchat verder kunnen kijken. Ik denk dat je nu geen bestaansrecht meer hebt als je alleen nog maar een tv-programma bent. Maar ik denk zeker dat televisie zoals we dat nu kennen de komende tien jaar nog bestaat, maar dat er wel geïnnoveerd zal moeten blijven worden.”

De toekomst laat een heel ander beeld zien dat wat we nu op televisie gewend zijn, meent Alkaç. “Hoe ik de toekomst voor me zie, is dat je over een tijdje je tv aanzet en in plaats van NPO3, krijg je een groot homescreen waarop je kunt kiezen uit content van Wehkamp en daarna Maybelline. En ik heb gisteren sport gemist dus ik kan ook nog even de Eredivisie Live app bekijken.”

Bruut Amsterdam tekent rechtstreeks voor die inhoud. Daarmee komen reclamebureau’s in toenemende mate buiten spel te staan. “Vroeger ging je naar een reclamebureau en die bedacht dan de strategie en die legde het dan bij het productiebedrijf neer en die ging het uitvoeren. Ik denk dat dat, onder andere omdat de budgetten zijn veranderd, niet meer kan. Daarnaast denk ik dat veel reclamebureau’s niet connected genoeg zijn om te snappen wat er op YouTube gebeurt en wij grijpen die kansen.”

Nu staat YouTube nog centraal maar Alkaç sluit andere mediavormen niet uit. “Als iemand morgen tegen mij zegt: Deniz dit is het probleem en het antwoord is een app, dan vind ik het ook interessant om mij in een app te gaan verdiepen. Als het maar een soort verhaal vertelt, als er maar content in zit.”

Kijkend in de toekomst droomt Alkaç van Amerika. “LA, dat is mijn droom. Omdat ik hoop dat daar nog meer uitdagingen liggen, nog grotere problemen, nog meer merken, met nog grotere teams waarmee we mooie dingen mogen maken. Het gaat me helemaal niet zozeer om de budgetten.”

Of dat ooit gaat lukken? Als het aan Alkaç ligt zeker. “Als je iets wilt, dan moet je er 100% voor gaan. Bij mij stond op een gegeven moment school in de weg en toen ben ik met school gestopt. Als het zou betekenen dat ik een jaar niet uit kan, dan ben ik bereid dat te doen. Als ik een jaar mijn vrienden niet kan zien ook.” Zoals gezegd: hij is een doorzetter.

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert. leonieke.daalder@gmail.com

Categorie

4 Reacties

    stefheutink

    Ik dacht dat we dit soort kul verhalen nu toch wel een beetje achter ons hadden gelaten, komt dit weer op? De kern van dit verhaal is: alles wat Bruut Amsterdam doet werkt en de rest niet meer. En helaas voor Bruut is daar nog niet eens een begin van bewijs voor. En dan weer dat dedain over marketeers die omdat ze ouder dan 35 zijn het niet meer snappen.

    Weet je wat niet meer kan: dit soort op niets gebaseerde bureau flauwekul. En voor de rest is het ook nog eens gewoon traditioneel reclame en merkdenken, dus er is ook nog eens niets nieuws verteld in dit stukje.

    En ik had me nog zo voorgenomen niet te reageren, damn doet ie het toch.


    21 december 2015 om 11:36
    Deniz Alkac

    Hi Stef, jammer dat je het verhaal zo interpreteert. De kern van het verhaal is zeker niet dat de rest niet meer werkt; de kern van het verhaal is wel dat je, als je als merk aan online video doet, verder komt met authentieke verhalen dan met product-video’s.


    21 december 2015 om 12:50
    stefheutink

    Er is toch geen absolute waarheid in deze dingen? Als een merk zoals jij zegt aan ‘online video doet” dan kun je daar toch op voorhand onmogelijk een invulling aan geven?

    Ik heb gisteren nog naar de product video’s van Coolblue gekeken voor een keukenmachine. Uitstekend. Welk verhaal had je daar dan in gedachten? Ik wil gewoon weten wat die machine kan, wat ie niet kan en dat lekker zakelijk op een rijtje gezet. Moet er niet aan denken dat daar een authentiek verhaal zou staan daar had ik nl. niets aan gehad. Ben ook nog altijd gecharmeerd van de plain English formule. Prima middel.


    21 december 2015 om 13:13
    Hans van Dam

    Vermakelijk stuk voor op de zondagochtend, maar verder dan dat gaat het niet. Jammer dat er totaal geen onderbouwing in zit, zou het stuk iets wat relevanter maken. Of Authentieker. Hopelijk is het volgende interview van een iets hoger niveau.

    Oh en ik weet niet hoe de KNVB over de merkwaarden: Bier, mannen en sportiviteit denkt, maar ik denk niet heel happy 😉


    21 december 2015 om 20:57

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!