Alles en iedereen kan altijd en overal met elkaar in contact staan via internet. Dat is voor mij het realtime web. Actuele informatie altijd en overal onmiddelijk beschikbaar. Vrienden, collega’s en klanten altijd en onmiddelijk bereikbaar. Wat doet dat en wat betekent dat? Het begon natuurlijk met bloggen, maar nam een vlucht met de opkomst van social media. Het boeit me mateloos sinds de opkomst van Twitter. Wat is de invloed op zaken, overheid, sport, gezondheidszorg, onderwijs, kunst en cultuur? Daar gaat het volgende maand te verschijnen boek ‘De Realtime Revolutie; Hoe Twitter (bijna) alles verandert’ over. Visie, interviews, cases.
Maar daar gaat ook het event met dezelfde naam op 19 april over. Met - naast mezelf - als sprekers Gijsbregt Brouwer (sportnext.nl), Bart Brouwers (Dichtbij.nl), Natasja Oosterloo (eReaders.nl), Roos van Vugt (Deloitte), Vincent Ariëns (Seats2Meet), Gaby Zwaan (GabyGaby), Marco Leeuwerink (Politie Hollands Midden), Niels Aalberts (EHPO).
Je kunt een ticket voor dit event kopen (zie ook onderaan dit artikel), maar je kunt er ook één winnen. Lever input die zijn weg in het boek kan vinden. Beschrijf of een persoonlijke ervaring met de kracht of zwakte van realtime of vul mijn onderstaande 10 punten aan met een reden waarom het realtime web voor jou belangrijk is. Hoop van je te horen!
Dit zijn de mijne: 10 redenen waarom ik het realtime web belangrijk vind.
1. Het realtime web geeft ieder zijn eigen kanaal
De aswolk op IJsland was een geluk bij een ongeluk voor de KLM. Het bedrijf werd door de noodsituatie gedwongen social media in te zetten voor de communicatie met klanten. Sindsdien zijn Twitter en Facebook kanalen waarmee het bedrijf het publiek kan informeren. De KLM is niet langer afhankelijk van alleen traditionele media, maar kan direct met de klant communiceren. Ieder persoon, ieder bedrijf, iedere organisatie zijn eigen kanaal.
2. Het realtime web snijdt tussenlagen weg
Cut out the middleman. De digitalisering zette dit in, het realtime karakter van het huidige internet versterkt dat. Rechtstreeks van producent naar consument, van maker naar publiek. Met één tweet kan een band zijn fans bereiken, met één bericht kan de nummer 1 positie in iTunes worden bereikt, liet EenJurk zien. Daar hoeft heeft geen blad of radio meer tussen te zitten.
3. Het realtime web forceert transparantie
Er wordt gesproken. Er wordt over je gesproken. Mensen weten zaken, mensen vinden dingen. Data komt beschikbaar. Niet reageren is uiteindelijk geen optie. Het gesprek moet aangegaan worden door persoon of bedrijf. Uitleg, inzicht, antwoord. Een open communicatie-omgeving als Twitter, Facebook of blog dwingt transparantie af.
4. Het realtime web maakt een einde aan de controle
In deze setting van Marketingfacts is dit natuurlijk geen nieuws, maar veel bedrijven worstelen hier nog dagelijks mee. Communicatie was vroeger beheersbaar. Op zijn minst bestond het gevoel dat protocollen, persberichten en customer support voor controle konden zorgen. Dat is nu niet meer. De snelheid, heftigheid en mogelijke massaliteit van verspreiding van informatie, het is wennen.
5. Het realtime web maakt het individu belangrijker dan organisatie
Social media gaat over personen. Social media gaat over het gesprek. En praten doe je met mensen. Je praat niet tegen ABN/AMRO, maar tegen Stefanie die bij ABN/AMRO werkt. Personen en persoonlijkheden worden relatief weer belangrijker dan ondernemingen.
6. Het realtime web faciliteert nieuwe organisatievormen
Samen werken in GoogleDocs, video conferencing in een HangOut, Twitter als virtuele koffie automaat. Binnen en buiten een bedrijf gaan door elkaar heen lopen. Samenwerkingsvormen worden wisselend. De redactie van populaire technologiesite The Next Web heeft geen kantoor en is nog nooit fysiek bij elkaar geweest. Alles online en realtime.
7. Het realtime web verandert producten en diensten
Het realtime web is natuurlijk veel meer dan communicatie. Het is ook data. Het is ook commercie. Nieuwe technologie, nieuwe mogelijkheden, ze veranderen wensen en verwachtingspatronen. De gegevens van een onderzoek die even snel bij de patient als bij de dokter zijn, de cijfers van een site die een winkel realtime aanpasbaar op het gedrag van de klant maken. Maar ook: als je alle muziek beschikbaar kunt hebben, heb je geen cd’s meer nodig (Spotify), als je altijd over een auto kunt beschikken, valt de noodzaak van bezit van een wagen weg (Greenwheels). De wereld verandert als gevolg van de mogelijkheden van de techniek.
8. Het realtime web versnelt processen
Het realtime web heeft als versneller gewerkt bij de opstanden in het midden oosten, maar speelde ook een rol bij het snelle zakensucces van Draw Something waardoor makers OMGPOP in weken een wereldhit werden en hun bedrijf voor meer dan 200 miljoen dollar konden verkopen. We moeten met zijn allen steeds wendbaarder en flexibeler worden, oude zekerheden kunnen loslaten om met de snelheid der dingen mee te kunnen bewegen.
9. Het realtime web maakt de polsslag van de samenleving voelbaar
Niet meer vragen wat mensen vinden, maar luisteren wat ze zeggen. Monitoren van woorden en gedrag vertelt over het humeur van een samenleving en geeft inzicht in handelen. De optelsom van wat we zeggen en doen is realtime publieksonderzoek.
10. Het realtime web voorspelt waar we heengaan
Als we zeggen wat we doen, kun je weten waar we heengaan. Patronen herkennen, gedrag analyseren. Dat Google aan zijn zoekresultaten weet wanneer er een griepepidemie op komst is, is een voorbeeld. Dat beurskoersen te voorspellen zijn aan de hand van Twitter-sentiment is een ander. Het is nog vroeg dag, maar we gaan steeds beter de toekomst zien in wat we nu doen.
Heb je nog een belangrijke reden waarom realtime belangrijk is of wil je je persoonlijke ervaringen delen? Laat je horen in de reacties hieronder en wie weet tot 19 april a.s.!
Korting voor Marketingfacts-lezers
Mocht je niet winnen, maar wel aanwezig willen zijn, dat kan! Marketingfacts-lezers krijgen bovendien 20% korting: je betaalt geen €199, maar €159. Dus reserveer je plek nu!
Credits afbeelding: geek & poke.