Deze kanalen en video’s wisten YouTube in september te veroveren

Deze kanalen en video’s wisten YouTube in september te veroveren

Maandelijks bereikt YouTube meer dan driekwart van alle Nederlanders. Maar welke YouTube-kanalen weten in Nederland écht te boeien en zo miljoenen views te pakken? We zetten maandelijks een duidelijk overzicht van de populairste Nederlandse kanalen en video’s voor jou op een rij. Na een succesvolle eerste editie van augustus, blikken we nu terug op de maand september. Welke kanalen hebben hun plek in de top-25 moeten vrijmaken voor welke opvolgers? Wie wist YouTube deze maand met hun content te domineren? Wij zochten het voor jou uit, met als kers op de taart drie nieuwe ranglijsten waarbij we kijken naar de populairste merken, uitgevers en influencers van september!

Als we kijken naar het totaal aantal views van september is Enzo Knol deze maand de winnaar. Met heel dicht op de tweede plek het NOS Jeugdjournaal en op de derde plek Sluipschutters BNNVARA. Dit komt niet omdat Knol deze maand in vergelijking met augustus meer views heeft behaald, maar omdat zowel het NOS Jeugdjournaal als Sluipschutters BNNVARA bijna 10-20 miljoen views minder wisten binnen te slepen. Opmerkelijk om te zien dat vorige maand nog 43,9 miljoen views werden behaald, en dat dit in september bijna de helft minder is met zo’n 27,8 miljoen views. Hoe komt dit? Mogelijk omdat het NOS Jeugdjournaal in september aanzienlijk minder video’s uploadde en de topvideo’s van vorige maand (augustus) beter presteerden.  

In de lijst zijn enkele YouTube-kanalen hun plek kwijt aan anderen die de lijst juist zijn toegetreden of flink zijn gestegen. Met name 101 Barz is goed op de ranglijst geklommen (van de 25e naar de 9e plaats). 101 Barz heeft met de zomersessie van Josylvio in september maar liefst  1,7 miljoen views behaald.

 

De tien grootste Nederlandse uitgevers op YouTube

Binnen de uitgevers en mediamerken is NOS Jeugdjournaal de winnaar. Daarna volgen Disney Channel NL en De Telegraaf. Wat opvalt is dat de top-publishers die gefocust zijn op nieuws (De Telegraaf en het NOS Jeugdjournaal) beiden meer dan 120 video’s hebben geüpload in september. Met name deze consistentie en hoeveelheid uploads zorgt voor de miljoenen views die zij binnenslepen. In totaal behaalden de tien grootste Nederlandse uitgevers op YouTube in september maar liefst 141,8 miljoen views.

NOS Jeugdjournaal uploadt consistent en veel (maar liefst 127 video’s in de maand september) en maakt hierbij slim gebruik van de trending-onderwerpen, waarbij ze tot wel 500.000 views op een video scoren. Interessant om te zien is dat bij Disney Channel NL de views niet van de video’s van de maand september afkomstig zijn. In totaal hebben zij 17 video’s in september geüpload en deze hebben ‘maar’ 128.000 views binnengehaald. Toch zijn zij de nummer twee in deze lijst, omdat ze met hun eerder geüploade video’s alsnog een totaal van 20 miljoen views hebben verzameld.

NOS jeugdjournaal uploadt consistent en veel en maakt hierbij slim gebruik van de trending-onderwerpen

De Telegraaf is net als NOS jeugdjournaal veelvuldig aan het uploaden en heeft maar liefst 126 video’s in de maand september gepubliceerd. Ook deze video’s behalen tot wel 500.000 views op een video. ‘De beste zangers’-video’s van AVROTROS zijn verantwoordelijk voor het gros van de views die het kanaal wist te bemachtigen.

De tien grootste Nederlandse influencers op YouTube

Bij de influencers staat Enzo Knol aan de top gevolgd door door Don en StukTV. Knol uploadt dagelijks waarbij hij op één video tot wel 1 miljoen views binnenhaalt.
Wat interessant is dat, ondanks dat hij enorme aantallen views op de video’s van september heeft binnengehaald, er nog bijna 10 miljoen views deze maand afkomstig zijn van eerder geüploade video’s. Ook Don, de nummer twee, uploadt dagelijks. StukTV uploadt minder alleen met de serie ‘Roadtrippers 2.0’ scoorden zij in september bijna gemiddeld 1 miljoen views per aflevering.

De tien grootste Nederlandse merken op YouTube

Ook hebben we de top YouTube-kanalen van de merken in Nederland op een rij gezet. Zoals eerder aangegeven zijn de lijsten gebaseerd op de views die de kanalen in september hebben behaald. Voor extra toelichting zie onderaan het artikel. CoolBlue, de Efteling en de ANWB zijn de merken die de top domineren. 

De views van Coolblue zijn voornamelijk afkomstig van de productreviews en hun technieuws-podcasts. Voor de merken geldt tevens dat het gros van de views te danken is aan eerder geüploade video’s. De Efteling heeft zelfs in september geen enkele video geüpload. Het kan natuurlijk zijn dat mensen graag digitaal een ritje maken in de attracties en daarom de ‘on ride’-video’s van de Efteling zijn gaan bekijken. Deze video’s zijn namelijk in totaal miljoenen keren bekeken en blijken ook in september populair te zijn bij de kijker. De ANWB plaatst consistent long form-video’s en heeft hierdoor een plek in de top-3 weten te bemachtigen. In de maand september zijn er een paar uitschieters van honderdduizenden views met de serie: ‘Wegenwacht Onderzoekt’. Daarnaast is het interessant om te zien dat er merken, als het ministerie van Defensie en de Rijksoverheid, voorkomen in de lijst. Met name de video’s van de mariniers en coronavoorlichting zorgen voor veel views op deze kanalen. Ook Absolute Motors, een merk dat ik persoonlijk nog niet kende, wist een plaats in deze lijst te bemachtigen. Zij laten de tofste auto’s zien en maken slim gebruik van bekende Nederlanders in hun video’s en titels. Deze maand zijn veel views afkomstig van het showcasen en pimpen van de auto’s van Qucee en Rico Verhoeven

De top-10 video’s van september

Naast de top-25 YouTube-kanalen is het ook interessant om te kijken naar welke video’s precies het best presteerden afgelopen maand. Ik neem je daarom mee door de top-10 video’s geüpload in september. In dit overzicht hebben we muziekvideo’s en advertenties eruit gefilterd.

#1 EnzoKnol (1,5M views)

#2 Zondag met Lubach (1,4M views)

#3 Amazon Prime Video Nederland (1,3M views)

#4 StukTV (1,2M views)

#5 Dutch Performante (1,1M views)

#6 EnzoKnol (1,1M views)

#7 Disney NL (1,1M views)

#8 Dutch Performante (1,1M views)

#9 EnzoKnol (1M views)

#10 StukTV (975.000 views)

StukTV is met hun succesvolle serie ‘Roadtrippers’ met meerdere video’s vertegenwoordigd in de top-10 video’s die werden geüpload in september. Dit geldt ook voor Enzo Knol die met verschillende video’s terug te zien was in de lijst. Noemenswaardig is dat daarnaast ook een merk een plek in deze lijst heeft weten te bemachtigen, namelijk Amazon Prime Video Nederland. Zij wisten met hun laatste aflevering van The Grand Tour over het emotionele afscheid van Jeremy Clarkson meer dan een miljoen views te genereren. The Grand Tour blijkt een populair thema. Zo heeft Amazon Prime Video Nederland’s video over Clarkson’s favoriete Rally Battle onderhand de 2 miljoen views aangetikt. 

Mocht je nog een kanaal missen of een specifieke analyse wensen, laat het weten in de reacties zodat deze in de toekomst kan worden toegevoegd. 

Hoe zijn deze overzichten samengesteld?

Deze overzichten zijn gerangschikt op basis van het aantal views die de YouTube-kanalen en -video's genereerden in de periode van 1 september tot en met 30 september 2020. Het overzicht betreft enkel Nederlandse kanalen en Nederlandse creators. In de top tien video’s van de maand september zijn daarnaast de muziekvideo’s en advertenties buiten beschouwing gelaten.

 


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.