Diana Krieger (Dutch Startup Association): “De eerste belangenbehartiger voor en door startups”

2 januari 2018, 14:00

Je hebt ondernemers en ondernemende mensen. Diana Krieger rekent zichzelf tot de laatste categorie. Zij is betrokken bij het internet of things-bedrijf BuzzerBase, de eerlijke en veilige e-mailprovider Soverin en stond aan de wieg van de Dutch Startup Association. “Het is de eerste belangenbehartiger voor en door startups.” De Dutch Startup Association is een vereniging, gedragen door de leden. Volgens Krieger was er behoefte aan. “Om de behoefte en de belangen van startups richting de politiek en beleidsmakers duidelijker over het voetlicht te krijgen. En daarin ook echt een stem te hebben. Er wordt vooral heel veel over en met startups gepraat, maar niet zo veel door startups zelf.”

En dat terwijl Nederland talloze organisaties en initiatieven voor startups kent: hubs, accelerators, de Startup Delta en subsidies. Maar er was tot op heden niets of niemand die de behoeftes en belangen van startups gericht op de politieke agenda wist te krijgen. “De leden betalen een symbolische bijdrage van 125 euro per jaar.”

“Dat doen we omdat we wel ook commitment willen hebben van de leden. Zij krijgen daarmee hun eigen lobbyist, want wij gaan wel de belangen van al die startups vertegenwoordigen. Het zou mooi zijn als ondernemers ons op een gegeven moment ook als kenniscentrum gaan zien, maar dat is echt fase 2. Fase 1 is de belangen en behoeftes van startups op de kaart krijgen in Den Haag en Brussel.”

“We gaan een lobbyist inzetten”

Om te peilen of er werkelijk behoefte bestond aan de Dutch Startup Association, is er een rondje gemaakt onder potentiële leden. “We hebben al wel een achterban van 50 tot 80 startups die hebben toegezegd: we gaan lid worden. Daar hebben we wel vertrouwen in.” Daarnaast zijn er 15 zogeheten founding fathers gevonden, partijen als Bunq, Moneybird, Ace & Tate en Wonderkind. Die betalen allemaal 1.250 euro per jaar.

Ook zijn er twee founding partners: Google en Message Bird. Ieder goed voor een bedrag tussen de 20.000 en 40.000 euro per jaar. “Dankzij de financiële toezegging van de partners kunnen we een lobbyist gaan inzetten.” De rol van het vrijwillige bestuur is het bijhouden van de agenda en prioriteiten blijven stellen.

“Wanneer je naar startups zelf toegaat en vraagt welke problemen er opgelost moeten worden, dan worden vaak dezelfde thema’s genoemd: buitenlands kapitaal, buitenlands talent aantrekken, aandelen versus loon, flexibilisering van de arbeidsmarkt, de cookiewet en privacy. Dat zijn allemaal hoofdpunten, dus waarom niet de krachten bundelen en daar iemand opzetten die daar heel goed in is.”

Krieger hoopt dat met de nieuwe aanpak minstens één van deze thema’s op korte termijn getackeld kan worden. “Dat is best ambitieus. Het zijn grote thema’s. Veel daarvan worden al in het regeerakkoord genoemd, maar er moet nog meer gepraat en gelobbyd worden. Er moet op gefocused en voor opgekomen worden, net zoals je bij het mkb ziet.”

“Soms moet je hele domme vragen stellen”

Naast haar inzet voor de Dutch Startup Association is Krieger ook betrokken bij Soverin. “Soverin is de eerlijke en veilige variant van de gratis e-mailproviders. We hebben geen persoonlijke informatie, mensen hebben alleen een mobiele telefoon nodig.” Belangrijk, meent Krieger. “Er zijn heel veel mensen die nog niet goed beseffen wat gratis eigenlijk betekent. (…) Het gaat veel verder dan advertentieverkoop. Het gaat om profilen van je persoonlijke bestanden. Dat zijn foto’s maar ook bijlagen van belastingaangiftes en verzekeringspremies.”

“Dat wordt gebruikt voor het maken van een profiel en die profielen worden verkocht. Aan wie is onduidelijk, maar daar kun je in de toekomst echt last van krijgen. Het is toch je digitale kluis.” Soverin heeft inmiddels duizenden klanten in meer dan 70 landen. Bits of Freedom heeft Soverin, na grondig onderzoek, uitgekozen als provider.

Krieger staat ook BuzzerBase bij. Het bedrijf voegt intelligentie toe aan sensoren. “Op dit moment zie je dat via het internet of things heel veel data gegenereerd wordt, maar als er geen analyse op volgt, dan heb je er niet zo heel veel aan.” Veel mensen willen iets met het internet of things, maar zien er tegenop. Je hebt connectiviteit nodig, hardware, sensoren en intelligentie. Er zijn op dit moment heel weinig partijen die dat allemaal combineren.

Dat doet BuzzerBase. “Wij kijken naar hele concrete oplossingen. Ik heb geen dagelijkse rol. De twee oprichters zijn echt de experts, die zitten bij de klant, maar soms helpt het als je al wat langer meeloopt. Ik heb al wel wat dingen gezien en kan helpen met mijn netwerk en met een frisse blik. Ik zie mezelf als een sparringpartner en als een klankboard. Niet alleen langs de zijlijn, maar ook om het met je poten in de modder voor elkaar te krijgen.”

“Ik help ze in een aantal sessies. In ruil daarvoor krijg ik aandelen. Ik stap alleen in bij mensen die ik ken en vertrouw. Ik heb ook zeker niet de expertise die zij hebben, maar soms kun je daardoor juist dingen toevoegen. Soms moet je hele domme vragen stellen waar dan soms hele leuke antwoorden op komen. Ik ben daar best goed in.”

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert. leonieke.daalder@gmail.com

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!