Digitale detox: hype of hoofdpijndossier voor marketeers?

Wat betekent het als de kapitaalkrachtige doelgroepen als ‘de Postmodernen’ steeds minder bereikbaar worden via de traditionele digitale kanalen?

24 maart 2025, 08:06 680 x gelezen

Er zijn van die woorden die in eerste instantie klinken als de zoveelste trend uit de wellnesshoek, maar bij nader inzien toch een interessante vinger aan de pols van de maatschappij leggen. ‘Digitale detox’ is er zo eentje. Wie het nieuws volgt, zal hebben gemerkt dat het begrip steeds vaker opduikt in kranten, opiniestukken en podcasts. Niet als holistische hobby van een nichepubliek, maar als serieuze vraag: draaien we met z’n allen – of op z’n minst een deel van de samenleving – de online wereld een stukje de rug toe?

Dat klinkt als een existentiële vraag voor de socialemediaverslaafde millennial of de doomscrollende generatie Z, maar de vraag ligt misschien wat dichter bij huis: is dit relevant voor marketeers? Of specifieker: is dit een hanteerbaar consumentensentiment of een reële bedreiging voor hoe we mensen bereiken? Missen we iets?

Los van het scherm

Om de vraag te beantwoorden, helpt het om te kijken naar een paar vroege boegbeelden van de Nederlandse online cultuur: Rob Wijnberg, Ernst-Jan Pfauth en Alexander Klöpping. Want dit rijtje viel me op: Drie mannen die hun strepen ruimschoots hebben verdiend in de digitale wereld met onder meer NRC Next, De Correspondent, Blendle en een hele verzameling  technologische ventures. Maar wat vooral opvalt, is dat ze zich de laatste jaren steeds vaker lijken uit te spreken over de gevaren van een overmatige online aanwezigheid. Niet met de technofobe retoriek van een boze boomer, maar met een goed onderbouwde kritische blik op algoritmes, verslavingsmechanismen en het effect van constante online prikkels op ons welzijn. En dat een beetje in een context van filosofische overwegingen en gedragspsychologische inzichten.

Ze pleiten ieder op eigen wijze niet voor een volledige afkoppeling – niemand pleit voor een digitale exodus – maar wel een beweging waarin bewustwording centraal staat. Klöpping probeert zijn eigen dochter bijvoorbeeld schermloos op te voeden. Meer mensen willen hun schermtijd terugdringen, bewuster omgaan met hun digitale consumptie en zich minder laten leiden door de eeuwige ratrace van clicks en views.

Enerzijds: het is een niche

Is er sprake van een fundamentele verschuiving in consumentengedrag? Of zijn het  vooral een paar invloedrijke stemmen in een verder vrij kleine niche? De data is nog niet eenduidig. Ja, er zijn steeds meer apps en methodieken die mensen helpen om hun digitale consumptie te beperken. En ja, er is een groeiende markt voor ‘offline experiences’, van telefoonvrije festivals tot papieren agenda’s die beloven je productiviteit te verhogen zonder de notificatiechaos. Maar tegelijkertijd blijven social media-platformen groeien (al worden ze volgens het Het Nationale Social Media-onderzoek 2025 minder vaak gebruikt), blijft de digitale advertentiemarkt floreren en lijken generaties na de millennials er weinig moeite mee te hebben om een groot deel van hun leven online door te brengen.

Anderzijds: wat als het een kantelpunt is?

Maar wat als dit niet slechts een nichebeweging is? Wat als deze detox-trend zich uitbreidt, niet alleen naar de zelfbewuste dertigers en veertigers, maar naar een veel bredere groep die je kwijt zou kunnen in – zeg – het mentality model? Wat als de latere adoptiegolf betekent dat ook de ‘mainstream’ consument zich langzaam begint af te keren van algoritmisch gemanipuleerde content? En wat betekent het als de kapitaalkrachtige doelgroepen – bijvoorbeeld ‘de Postmodernen’ die samen toch 20 procent van de consumenten uitmaken – steeds minder bereikbaar worden via de traditionele digitale kanalen?

Voor marketeers is dit een vraagstuk met potentieel grote implicaties. Als een deel van deze groep, die vaak als aantrekkelijk wordt gezien door adverteerders, daadwerkelijk minder online actief wordt of zich meer afschermt van digitale marketinguitingen, vraagt dat om een strategische heroriëntatie. Hoe bereik je deze mensen nog? Hoe voorkom je dat je campagnes niet meer doorkomen omdat je doelgroep simpelweg niet meer luistert?

Wat is de digitale detox?

De term ‘digitale detox’ verwijst naar een bewuste keuze om digitale consumptie te verminderen of (tijdelijk) volledig te stoppen, zoals het gebruik van digitale apparaten als smartphones en computers, maar ook social mediagebruik. Het concept is ontstaan als reactie op de toenemende afhankelijkheid van technologie en de behoefte om stress te verminderen en weer verbinding te maken met de fysieke wereld. Dit kan helpen om stress te verminderen, de slaapkwaliteit te verbeteren en meer tijd vrij te maken voor offline activiteiten. De term is opgenomen in woordenboeken zoals het Oxford English Dictionary en het Cambridge Dictionary, wat de groeiende erkenning van het concept weerspiegelt. Ook dook een beschrijving van het fenomeen op in vrijwel alle landelijke  (nieuws)media zoals dit artikel in AD over een digitale detox-ruimte in het Evoluon.

Wat betekent dit voor marketing?

Bij DDMA vinden we dit een fascinerende kwestie en daarom gaan we hier de komende maanden onderzoek naar doen. Niet omdat we de alarmbellen alvast willen luiden, maar omdat we willen begrijpen in hoeverre deze ontwikkeling een hype is of een structurele trend.

De eerste stap: data verzamelen. Hoe groot is deze beweging? Hoe vertaalt deze zich naar concreet gedrag? Zijn er al meetbare verschuivingen in mediaconsumptie en advertentie-effectiviteit? En vooral: hoe moeten wij als vakgebied hierop inspelen?

Tegelijk gaan we met specialisten uit de vereniging en daarbuiten in gesprek, want we zijn oprecht benieuwd: ‘wuif je dit weg als de zoveelste hysterische marketinghype of worden er echt al outdoor-borden gereserveerd voor kerstmis ’25, omdat die als enige nog massabereik op schaal bieden?’ We weten het niet. Het is beslist een boeiende vraag.

Of de digitale detox een tijdelijke trend is of een fundamentele verandering in consumentengedrag, het lijkt hoe dan ook relevant om als marketeer goed op te letten. Want als de doelgroep die nu aan het detoxen slaat de voorhoede is van een grotere groep, kan dat grote gevolgen hebben voor hoe we marketing bedrijven. Misschien is dit hét moment om opnieuw na te denken over de balans tussen bereik en relevantie, tussen push en pull, tussen schermtijd en echte interactie.

Een detox kan verfrissend werken. Ook voor marketeers.

luuk ros
Team Lead Content & Community bij DDMA

Bij DDMA verantwoordelijk voor het aansturen van het team dat het kennisaanbod van onze vereniging samenstelt, met een mix van congressen, kennissessies en publicaties. Samen met onze commissies zorgen we ervoor dat de leden van DDMA altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van technologie en wetgeving. Daarnaast verantwoordelijk voor de positionering van DDMA - als autoriteit op het gebied van o.a. privacy en ethiek - en onze standpunten over actuele dossiers. Ik was van 2018 tot 2024 Hoofdredacteur van Marketingfacts. Studeerde in 1995 af (hbo Communicatie) en werkte bij een aantal corporates (Albert Heijn, DaimlerChrysler/debitel en Praxis), bureaus (Van Oorschot, Coebergh), maar vooral bij B2B-vakmedia (Telecommerce, Tijdschrift voor Marketing, Marketingonline, MarketingTribune, Marketingfacts), negen jaar bij NIMA en inmiddels dus bij dé branchevereniginmg voor data driven marketing. Marketing-nerd. Professional Consumer. Retailmarketing. Leest/luistert/kijkt alles wat los en vast zit over innovatie in marketing.

COMMUNITY
Categorie
Tags

Plaats reactie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!