Dit gebeurde er in maart 2016 op social media

Brussel, Cruijff, raketjesgate en Instagram hielden de gemoederen bezig

Dit gebeurde er in maart 2016 op social media
, Coosto
@RensDietz

Maart 2016 was natuurlijk de maand van Brussel en de maand van Cruijff, ook op sociale media. Verder bestond Twitter tien jaar en lijkt het niet langer rozengeur en maneschijn bij Instagram. En er was ophef, zoals #rokjesgate en #raketjesgate.

Merken

  • Raketjesgate. Al snel hadden mensen door dat Ola's persbericht ("Wij stoppen met de productie van raketjes") een 1-aprilgrap is. Ola probeerde het te redden met deze Facebookpost. Op Twitter werd hashtag #raketjesgate geplugd.
  • Bavaria won een kort geding van YourHosting en hoewel laatstgenoemde daarover teleurgesteld was, volgde een sportieve reactie op social:
  • De Digital Dialogue Pulse Awards werden voor de derde keer uitgereikt, een onderzoek met 'mystery shoppers’ waarin de webcareprestaties in dertien branches wordt gemeten. Dit waren de prijswinnaars.
  • iCulture onderzocht hoe we over de nieuwe iPhone en iPad praten op sociale media. Ikzelf onderzocht hoe webwinkels sociale media inzetten. Zij gebruiken Twitter met name voor klantservicedoeleinden en Facebook met name voor marketingdoeleinden.

De sociale netwerken

Wat er verder gebeurde op sociale media

  • Natuurlijk: woede, verontwaardiging, liefde, ruzie… na 'Brussel' gebeurde er van alles op social. Laat ik een mooi voorbeeld eruit pikken: de hashtag #ikwilhelpen had als doel om Belgen die vastzaten een lift of onderdak te bieden. Dit zorgde voor 25.543 tweets op de dag van de aanslag.
  • Er verscheen een wetenschappelijk artikel naar de Twitterbuzz tijdens de gijzeling van het NOS-journaal, vorig jaar. Wat bleek: er is een echo-effect en tweeps hebben een zelfcorrigerend vermogen.
  • De dood van Cruijff schokte ons allemaal. En met ons bedoel ik dan: wereldburgers. Van de 1,7 miljoen Cruijff-tweets, werden er ‘slechts’ 100.000 in het Nederlands geschreven. Er werd, kortom, overal in de wereld gerouwd.
  • Tot slot was maart ook de maand van het nieuwe House of Cards-seizoen en #rokjesgate in Amsterdam. The Passion werd weer goed bekeken en betwitterd, maar minder goed dan vorig jaar. Aan Ellen ten Damme lag het niet, over haar niets dan lof.
Credits afbeelding: Ola, licentie: Alle rechten voorbehouden

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.