Dit is de waarde van instructievideo’s

30 oktober 2019, 12:00

Verreweg de meeste YouTube-kijkers komen niet om beetje te relaxen: meer dan 70 procent van het YouTube-verkeer wordt veroorzaakt door zogenaamde instructievideo’s. Acht van de tien kijkers geeft aan dat dergelijke video’s hen nieuwe dingen leert. Van oudsher regeert hier user generated content, maar tijden veranderen. Welkom in de wereld van de instructievideo.

Steeds meer bedrijven zien waarde in het creëren en publiceren van instructievideo’s. Deze kunnen algemeen van aard zijn, maar ook heel specifiek gaan over hoe je bepaalde producten gebruikt of problemen oplost. In dat laatste geval vermindert het aanbieden van dergelijke video’s ook het aantal telefoontjes naar de helpdesk.

“Instructievideo’s bieden ook kansen om verkoop te stimuleren”

Instructievideo’s bieden natuurlijk ook kansen om verkoop te stimuleren, en om specifieke eigenschappen te promoten in geval van productvergelijking. Erg belangrijk, omdat de helft van het winkelend publiek productspecifieke video’s raadpleegt voorafgaand aan of tijdens (online) winkelbezoek.

Instructievideo is geen commercial

Nu wordt vaak de methode van videocreatie één op één overgenomen van hoe men gewend is om marketingvideo’s, ofwel commercials, te produceren, en dat is een gemiste kans. Uit allerlei onderzoek blijkt namelijk dat kijkers een instructievideo op hele andere gronden waarderen dan een commercial. Waar commercials juist een beleving of toekomstig genot moeten verkopen, dient de instructievideo een huidige vraag of probleem direct te doen oplossen. Daartoe dient de nadruk van dergelijke video’s op andere eigenschappen te liggen.

“Kijkers waarderen een instructievideo op hele andere gronden dan een commercial”

Waar bij een commercial de omgeving belangrijk is om het juiste gevoel en beleving te creëren, wordt eenzelfde opzet bij een instructievideo vaak als afleidend ervaren. Het allerbelangrijkste bij een instructievideo is dat deze meteen al duidelijk maakt welk doel het precies dient; wat leer ik als ik de video bekijk? Dit is ook erg belangrijk bij het selecteren van de juiste video over precies jouw product en probleem, te midden van alle andere zoekresultaten. Kortom: het eerste frame van je video is tevens de meest belangrijke.

Waar door het merk geproduceerde commercials vaak als onbetrouwbaar worden ervaren, en het in dat opzicht afleggen tegen user generated content, zoals reviews, hebben de door merken geproduceerde instructievideo’s juist wel het voordeel van authenticiteit en autoriteit. Het merk zal als geen ander weten hoe je met de producten om moet gaan, of de problemen moet oplossen.

Eigen taal voor optimaal resultaat

Dat de video (en daarmee het startscherm) aangeboden wordt in de eigen taal van de kijker, is eveneens een basisvoorwaarde. Het is dan ook beter om eerst geld te reserveren voor lokalisatie van de video voor alle markten, alvorens het uit te geven aan de vaak geheel overbodige acteurs en locatie. Animaties (zonder acteurs en locaties) zijn daarbij veelal goedkoper te produceren en aan te passen dan live action-video’s.

Video optimaliseert instructiewaarde

De gemiddelde gebruiker prefereert niet alleen een instructievideo boven het lezen van de geschreven handleiding, maar puur gekeken naar de instructiewaarde beklijft de instructievideo ook veel beter ten opzichte van de geschreven instructie. Dat komt onder meer door hoe ons brein werkt. We verwerken nu eenmaal veel makkelijker plaatjes en beelden dan tekst.

Daarbij versterkt het luisteren naar een voice-over terwijl men bijpassende plaatjes bekijkt het lerend vermogen van ons brein significant.

“Kijk met een open blik naar wat van een video een goede instructie maakt”

Het is een natuurlijk gevolg dat de werkwijze voor productie van video binnen bedrijven veelal is afgeleid van de wijze die gehanteerd wordt voor het maken van traditionele marketingvideo’s. De ervaring leert echter dat met een open blik kijken naar wat een video een goede instructie maakt, niet alleen de effectiviteit ervan en de waardering door de gebruikers verhoogt, maar ook veel kosten en productietijd bespaart.

Sinds 1996 is Wouter actief als internet- en software ondernemer. Uiteindelijk is hij media asset management technologie gaan ontwikkelen, met de nadruk op video management. Dit bedrijf, Calamares heeft hij in 2011 verkocht. Na een periode als VP Media bij een beursgenoteerde buitenlandse onderneming is hij TXTOmedia gestart. TXTOmedia ontwikkelt technologie om geschreven content geautomatiseerd om te zetten in video en andere rich media formaten. TXTOmedia richt zich op technische documentatie teams, customer care en product marketing afdelingen binnen internationaal opererende bedrijven.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!