Dit zijn de best bekeken video’s op YouTube Q1 2022
Stipt Polish Point, NOS Jeugdjournaal & Rabobank staan bovenaan in de ranglijsten
Het eerste kwartaal van 2022 zit erop en natuurlijk zijn er op YouTube in de afgelopen drie maanden volop YouTube-video’s gepubliceerd. Ook dit kwartaal hebben we als YouTube Agency Team5pm gekeken welke uitgevers, merken en video’s op YouTube het beste hebben gepresteerd op basis van views. Hebben dezelfde kanalen hun dominantie weten te behouden of zijn er nieuwe snelgroeiende kanalen die de topposities wisten te veroveren? De cijfers én succesfactoren op een rij.
De topmerken van Q1 2022: Stipt Polish Point nieuwkomer op nummer 1 met 1,7 miljoen views
Op de eerste plaats van de Nederlandse merken staat het autorestauratiebedrijf Stipt Polish Point met 1,7 miljoen views. Op de tweede plaats staat DoopieCash – Traden & Investeren met 1,5 miljoen weergaven en de derde positie wordt geclaimd door CLEAN NUTRITION met 1,1 miljoen weergaven.
Stipt Polish Point publiceerde in het eerste kwartaal van 2022 25 video’s. Het kanaal behaalde dan ook gemiddeld 71.000 views per video. De best presterende video van Stipt Polish Point in deze periode was de video hier moet je op letten als je een auto gaat kopen met 190.000 views. Dankzij het hoog aantal gemiddelde weergaven per video heeft het kanaal met ‘slechts’ 25 video’s meer weergaven behaald dan nummer 2 (DoopieCash – Traden & Investeren) met 98 video’s in dezelfde periode. DoopieCash heeft wel de hoogste engagement rate in de top tien met 7,9% en meer dan 121.000 engagements. Het kanaal focust voornamelijk op nieuws en explainers betreffende cryptomunten, aandelen en andere investeringsproducten.
Het succes van het kanaal komt voort uit een aantal factoren. Ten eerste, de stijgende populariteit van de personal finance en investeringsniche op YouTube. Deze is in de afgelopen jaren die in de afgelopen drie jaar van 10 miljoen weergaven per maand naar bijna 100 miljoen weergaven per maand doorgegroeid. De groei van het kanaal (2000% in de afgelopen 3 jaar) is daarom meer dan logisch. Ten tweede, hanteert Doopiecash een hoog uploadschema. Met 98 video’s in het eerste kwartaal van 2022 heeft het meer dan twee keer zoveel video’s gepubliceerd als ANWB, de op één na meest frequente uploader van de lijst.
Opvallend is dat de best presterende video van de gehele periode door de nummer tien onderaan het lijstje is gepubliceerd. Dit is de Efteling. De video in kwestie? Sirocco – Wereld van Sindbad – Efteling Onride. De video is een POV ofwel Point-of-View video van een nieuwe attractie in de Efteling. De video is relatief kort (2:31), maar van hoge kwaliteit. Er is veel aandacht besteed aan de editing en muziekkeuze. De reden dat de Efteling niet hoger staat op de ranglijst, is omdat het kanaal slechts vijf video’s heeft gepubliceerd in het eerste kwartaal. Echter, met gemiddeld 93.500 weergaven per video doet het pretpark het op dat vlak het beste.
De grootste uitgevers: NOS Jeugdjournaal nog altijd op nummer één
Het is niet de eerste keer en zal ook niet de laatste zijn. Net als het laatste leaderboard waarin we het gehele jaar 2021 bespraken, staat nu NOS jeugdjournaal weer op nummer één op de uitgeverslijst. Het afgelopen kwartaal behaalde het kanaal 64 miljoen weergaven. Op de tweede plek staat De Telegraaf met 36.3 miljoen weergaven en vlak daarna Sluipschutters met 36.1 miljoen weergaven op nummer drie.
NOS Jeugdjournaal publiceerde in het eerste kwartaal 444 video’s en behaalde gemiddeld 145.000 weergaven per video. Daarnaast wist NOS Jeugdjournaal ook de meeste engagements te genereren met meer dan 1 miljoen engagements. De best presterende video van het NOS Jeugdjournaal in deze periode was Rusland valt Oekraïne aan en begint oorlog. Deze video behaalde 619.000 weergaven en bijna 1.800 reacties.
Op de tweede plek vinden we de Telegraaf met 36.3 miljoen weergaven. Telegraaf heeft in het eerste kwartaal ongeveer hetzelfde aantal video’s gepubliceerd, 496 ten opzichte van de 444 van NOS Jeugdjournaal. Het grote verschil in weergaven komt dus voort door het gemiddeld minder weergaven genereren per video. 73.000 t.o.v. 145.000 bij het NOS Jeugdjournaal. De best presterende video van de Telegraaf was Onthullingen Voice: ‘Alle ogen zijn gericht op Ali B’ met 1.4 miljoen weergaven.
Opvallend in deze lijst is het kanaal BOOS. In vergelijking met de andere uitgevers heeft het kanaal relatief weinig video’s gepubliceerd, slechts 9. Met deze video’s behaalde het meer dan 15 miljoen weergaven en gemiddeld 1.7 miljoen weergaven per video. In dit geval komt een groot deel van het totaal aantal weergaven van één video namelijk de BOOS video over The Voice. Deze video behaalde 10.5 miljoen weergaven. BOOS: THIS IS THE VOICE is een zeer interessant voorbeeld waar traditionele media een belangrijke rol speelden in het aansturen van het succes van de YouTube-video. Traditionele media kunnen worden ingezet binnen de distributiestrategie van YouTube-video’s.
Lijstje met video’s
1. BOOS (10,4 miljoen weergaven)
2. Sluipschutters (5,7 miljoen weergaven)
3. Spoorwegovergangen Nederland (4,6 miljoen weergaven)
4. StukTV (1,9 miljoen weergaven)
5. BOOS (1,9 miljoen weergaven)
6. Dima en Auto’s (1,9 miljoen weergaven)
7. StukTV (1,5 miljoen weergaven)
8. Joris (1,4 miljoen weergaven)
9. Telegraaf (1,4 miljoen weergaven)
10. StukTV (1,2 miljoen weergaven)
Veruit de meest bekeken Nederlandse YouTube video in het eerste kwartaal van 2022 was BOOS: This is the Voice. De video heeft in dit kwartaal in het kwartaal 10.4 miljoen weergaven behaald. Ook genereerde de video 215.000 likes. Er zijn geen reacties op de video omdat BOOS de reacties heeft uitgezet. Interessant is de manier waarop traditionele video het succes van de BOOS-video heeft opgestuwd. Buiten de bedoelingen van het BOOS-kanaal om reageerde RTL al voor publicatie van de video op het onderwerp, waarna nieuwsorganisaties in het hele land er aandacht aan besteedden en de spanning voor de video gigantisch opliep. Natuurlijk is dit een uitzonderlijk geval, maar het toont aan dat een goede distributie strategie niet na maar vóór de publicatie van een video begint.
De tweede plek op de ranglijst wordt ingenomen door een comedy sketch de Sluipschutters. De video heeft 5.6 miljoen weergaven en 22.900 likes. Opvallend is dat de video relatief kort is 1:38. We weten dat langere content over het algemeen beter werkt op YouTube, maar comedy sketches presteren goed dankzij de hoge shareability van comedy content.
Hoe zijn deze lijsten samengesteld?
De bovengenoemde ranglijsten zijn samengesteld op basis van het aantal views die de YouTube-kanalen met hun video’s genereerden. Vervolgens zijn er enkele aanpassingen toegepast:
– We hebben alleen gekeken naar video’s van Nederlandse kanalen die zijn geplaatst in de periode van 1 januari 2022 tot en met 31 maart 2022.
– Advertenties zijn eruit gefilterd door te kijken naar de engagement rate en het aantal engagements in verhouding met het aantal views. Daarnaast zijn video’s korter dan 1 minuut buiten beschouwing gelaten (dit geldt niet voor de adverteerders-ranglijst).
– Bij de ’topmerken’-lijst is een minimum van 1.000 engagements op een kanaal aangehouden.
– De eerder genoemde advertenties en muziekvideo’s zijn in de samenstelling van de top tien-video’s buiten beschouwing gelaten.
– Met budget gebooste video’s zijn er niet uitgefilterd, wanneer deze het minimum aantal engagements hebben behaald.
– Het totaal aantal views van een kanaal ligt vrijwel altijd hoger. Dit verschil wordt veroorzaakt door views van video’s die eerder zijn geüpload.”