Dood aan leadgeneratie. Toch?

De laatste jaren lijkt het alsof marketeers zich vastbijten in één enkel doel: leadgeneratie. Het draait om kleine conversiepercentages opschroeven en leads binnenhalen tegen de laagst mogelijke kostprijs. We worden verblind door sales op de korte termijn, maar verliezen de essentie van marketing uit het oog: het bouwen van een sterk merk.

3 oktober 2024, 07:00 1709 x gelezen

In de marketingwereld lijken we geobsedeerd door één ding: leads. We optimaliseren funnels, fine-tunen campagnes en jagen conversiepercentages na alsof ons leven ervan afhangt. Maar terwijl we in de cijfers duiken, vergeten we soms waar het écht om draait: het bouwen van merken die mensen raken. Mond-tot-mondreclame, de krachtigste vorm van marketing, lijkt op de achtergrond te verdwijnen – en dat is een fout die we als marketeers niet kunnen blijven maken.

1. Leadgeneratie: een race naar de bodem

De laatste jaren lijkt het alsof marketeers zich vastbijten in één enkel doel: leadgeneratie. Het draait om kleine conversiepercentages opschroeven en leads binnenhalen tegen de laagst mogelijke kostprijs. We worden verblind door sales op de korte termijn, maar verliezen de essentie van marketing uit het oog: het bouwen van een sterk merk. Ja, een goed geoptimaliseerde lead funnel kan conversies verhogen, maar tegen welke prijs? Te vaak offert men het lange termijn merkverhaal op voor directe conversies. Het resultaat? Een race naar de bodem.

2. Over de tongen gaan

Je koopt geen Nikes omdat je op een Instagram-ad hebt geklikt. Grote merken hebben hun plaats in onze harten veroverd door acties, verhalen en ervaringen die ons raakten. Ze hebben ons laten praten, ons doen opkijken, ons deel laten voelen van hun verhaal. Zelfs merken zoals Bol.com en Coolblue – digitale pioniers – zijn groot geworden door hun eigenzinnige en memorabele manier van communiceren. Hun humoristische aanpak en scherpe copy zorgen voor die onbetaalbare mond-tot-mondreclame. Stel je voor dat ze al hun budgetten enkel in Google Ads hadden gestopt; zouden we hen nog zo omarmen? Waarschijnlijk niet.

3. Een goed evenwicht

Natuurlijk, leadgeneratie is nog steeds relevant. En ja, digital advertising blijft een essentieel onderdeel van een sterke communicatiestrategie. En ja, het salesteam moet zijn afspraken blijven inplannen. Maar stel je voor dat elke marketeer erin slaagt om leads voor één euro binnen te halen. Wat dan? Waar zit je onderscheidend vermogen? Uiteindelijk draait het niet alleen om hoeveel leads je genereert, maar om de kracht van je merkverhaal. Dit is een oproep aan alle marketeers: focus niet enkel op de cijfers, maar op het verhaal dat je vertelt. Dat is waar je als marketeer echt waarde toevoegt.

4. Lang leve creativiteit

Marketing draait om creativiteit. Niet om losgeslagen creativiteit zonder richting, maar om doelgerichte creativiteit die raakt. Het gaat erom op een slimme, opvallende manier aanwezig te zijn in het hoofd van je doelgroep. Een kleine glimlach, een frons, een emotionele connectie: dat is hoe je opvalt en blijft hangen. Dáár begint het echte gesprek, en dát is waar mond-tot-mondcommunicatie floreert.

5. Niet alleen voor big brands

Creativiteit is niet het exclusieve terrein van de grote merken. Natuurlijk, grotere budgetten geven meer ruimte voor impactvolle campagnes, maar ook kleine en regionale bedrijven kunnen creatief scoren. Sterker nog, ons eigen bureau wordt nog steeds aangesproken op die keer dat we onze kantoorhond lieten racen tegen een Olympisch triatleet. Dat was jaren geleden, maar het leeft nog steeds in de hoofden van mensen. Waarom? Omdat het creatief was, het zorgde voor een glimlach en… het werd doorverteld.

Jan Martens
Zaakvoerder bij Expliciet

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!