Dutch Bloggies na 1 week nomineren

6 januari 2007, 22:04

Dutch Bloggies na 1 week nominerenVanuit weblogmagazine about:blank ben ik betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse prijzenfestijn voor nederlandse weblogs, de Dutch Bloggies (DB’s). Sinds 2004 reiken we deze prijzen ook daadwerkelijk uit en mogen we ons elk jaar weer in meer (serieuze) belangstelling verheugen. Ook de komende editie van de DB’s zal weer groter, diverser en spannender worden. In samenwerking met eventbureau Dutch Blend gaan we in maart van dit jaar een mooie avond wegzetten (jawel, geen zaterdagmiddag meer!) waar we de genomineerden en de prijswinnaars in het zonnetje willen zetten.

Ik wil jullie graag wat inzicht geven in het verloop van de eerste week nomineren en wat voor interessante ontwikkelingen we zien. Hopelijk stimuleert het jullie om ook een of meerdere nominaties achter te laten. Dit kan nog tot 21 januari.

De Dutch Bloggies bestaan uit 11 categorieen en elk jaar, ook dit jaar, leidt de keuze voor de categorieen tot discussie. Dat vinden we niet erg, het houdt ons scherp en het geeft ons stof tot nadenken voor volgende jaren. We zoeken elk jaar naar een goed evenwicht tussen hoeveelheid categorieen en een zo breed mogelijk verkiezingsveld.

Het nominatie- en stemsysteem is identiek aan het systeem van vorig jaar. Dat is ons erg goed bevallen want het biedt voldoende mogelijkheden om een tsunami aan nominaties en stemmen van grote blogs te bufferen. Het publiek kiest de nominaties, waarna een geselecteerde jury de winnaars kiest. Daarnaast kan het publiek in de drie grote categorien (Best geschreven, beste vormgeving en beste weblog) haar stem uitbrengen.

Voor het eerst maken we dit jaar gebruik van webstatistieken om beter te achterhalen wat er op de site gebeurt en hoe het nominatie- en stemsysteem verloopt. Dit geeft een aantal verrassende cijfers die ik graag hier met jullie deel om wat inzicht te geven in de achtergronden van de verkiezing.

Sinds de start van de nominatieronde op 1 januari hebben we bijna 30.000 unieke bezoekers mogen ontvangen die zo’n 46.800 pagina’s. De topdag is 3 januari geweest met meer dan 17.000 paginaweergaves.

Over deze periode hebben we van 939 deelnemers in totaal 3944 nominaties ontvangen. Dus slechts 3% van de bezoekers laat ook daadwerkelijk een nominatie achter. Ze laten wel gemiddeld 4 nominaties per persoon achter. Zouden we hier ook te maken gaan krijgen met de 1% regel? Slechts 1% van je bezoekers is ook actief op je site door middel van comments, trackback, eigen content of zoals bij ons, nominaties.

Via Google Analytics kunnen we heel goed bekijken waar deze bezoekers vandaan komen die ook een nominatie achterlaten. In dit gratis statistiekenpakket kun je zogenaamde trechters maken. Hierdoor kunnen we precies zien wat er gebeurt in het nominatietraject. We zijn dit nog aan het finetunen, maar in de afgelopen week kunnen we zien dat ondanks het grootste bezoek op maandag 3 januari was, de meeste nominaties al op 1 januari zijn gegeven. Als we kijken waar de meeste nominaties vandaan komen, dan zien we dat dit op de eerste plaats komt van bezoekers die via about:blank op de site komen. Op de tweede plaats staat Webwereld, heel verrassend. Daarna gevolgd door Telegraaf.nl. Dit zijn voor ons verrassende cijfers, omdat we hadden gedacht dat de meeste mensen die nomineren, ook daadwerkelijk van een blog komen.

Ik ben wel benieuwd of ook hier niet een soort van long tail zal ontstaan, waarbij de som van de mensen die nomineert en van een weblog komt groter zal zijn dan de groep die nomineert en niet van een blog komt. Na 21 januari weten we dat zeker. Het geeft ons in elk geval wel aanknopingspunten waar we de aandacht voor de verkiezingen kunnen zoeken. Dat gaan we dan ook verder uitwerken de komende tijd.

De eerste week is allerminst slecht verlopen. Als we ook kijken naar de kwaliteit van de nominaties kunnen we al wel een voorzichtige conclusie trekken dat de verscheidenheid weer is gegroeid met vorig jaar. Natuurlijk staan de bekende namen weer in elke categorie, maar deze worden op een juiste manier gefilterd na 21 januari. We zullen dan ook de definitieve nominatielijsten bekend maken. Op 1 februari begint de eerste stemronde waarna we drie weken lang steeds op 1 categorie kunnen stemmen. En we hebben geleerd van vorig jaar, we zullen de overgang naar de volgende categorie duidelijker communiceren!

We zien uit naar de uitreiking dit jaar, vooral omdat we voor het eerst met grotere sponsors werken. Zo hebben we de eerste hoofdsponsor in ons midden, T-Mobile en zal sponsor Adobe tijdens de uitreiking software pakketten weggeven onder de bezoekers! Dus reden te meer om je nominatie achter te laten en in maart bij de uitreiking aanwezig te zijn!

Heb je vragen over de Dutch Bloggies, de statistieken of de organisatie? Stel ze in de comments of mail me {encode=”frank@dutchbloggies.nl” title=”persoonlijk”}.

Eerdere berichten over de Dutch Bloggies op Marketingfacts:

Dutch Bloggies: 9 weinigzeggende prijzen voor GeenStijl

Dutch Bloggies 2006

Frank is sinds 2000 actief als blogger. De laatste jaren is hij een actief voorstander van het open internet en het indieweb: Hou controle over je eigen domein, je eigen data en eigen netwerk. Op zijn blog https://diggingthedigital.com/ schrijft hij over deze ontwikkelingen.

Categorie
Tags

33 Reacties

    jeroenmirck

    Interessant om te lezen, Frank. Op zich vind ik het niet verrassend dat de meeste nominaties aanvankelijk van de gespecialiseerde sites (About:blank, Webwereld) of sites met een groot bereik (Telegraaf) komen. Zij attenderen veel internetgebruikers op de Dutch Bloggies, waarna ook pas de meeste bloggers wakker worden. De meeste bloggers zitten immers niet in de innercircle van diehard-bloggers en hebben de Dutch Bloggies niet bovenaan in hun mindset (hoezeer ik je dat ook gun). Pas na die publicaties (die natuurlijk al direct traffic genereren) komen de bloggers zelf met oproepjes op hun weblogs, waarna het balletje gaat rollen. Dan pas treedt de long tail in werking. Moeilijkheid hierbij is echter wel dat die long tail maar drie weken kan duren, want dan is de nominatieronde alweer afgelopen. Hou ons op de hoogte over het verdere verloop van de traffic! (En over die uitreikingsavond: moeten we ons daarvoor opgeven?)


    6 januari 2007 om 22:14
    Arnoud Rademaker

    Beste Frank,

    Goed om te lezen dat de verscheidenheid ten opzichte van vorig jaar is gegroeid. Een teken van kracht en doorzettingsvermogen. De meeste weblogbeheerders zijn dan de beruchte drie maanden zijn doorgekomen.

    Ik wens je de komende tijd veel plezier toe. Want het zal een leuke taak zijn. Is er al een datum bekend? Sommigen zullen ook moeten werken en vroegtijdig vrij moeten vragen. Klopt het dat er nog nergens een datum is vermeld. Het lijkt me leuk om zo’n avond mee te maken. Ik heb al genoeg ‘MF-borrelavondjes’ moeten missen;-)

    Groet,

    Arnoud


    6 januari 2007 om 22:18
    punkey

    @Jeroen: Het eerste bericht van de DB’s stond op about:blank, waar we wel een vaste schare abonnees in de weblogwereld hebben. Zij hebben ook wel de bezoekers geleverd maar qua nominaties moeten we het hebben van de bezoekers van niet-weblogs. En dat vind ik frappant. Want dat betekent volgens mij dat iemand die geen weblog bezoekt wel een nominatie achter laat en vice versa. Wat betreft de uitreikingsavond, je hoeft je er vooralsnog niet voor op te geven. Maar we zijn achter de schermen druk bezig met de organisatie. Hou de site in de gaten zou ik zeggen!

    @Arnoud: Dank voor de complimenten. Het is zeker leuk om te doen. Het is een organisatie die we naats ons reguliere werk doen. Dus veel avond- en weekendwerk (zie ook de datum en tijd van deze conversatie). De datum van de uitreiking is nog niet officieel bekend maar we hebben wel een streefdatum. Zoals het er nu naar uitziet is de uitreiking in elk geval in de avonduren.


    6 januari 2007 om 22:36
    media

    Leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen Frank; zou aardig zijn als we straks een update krijgen van de stats. Ik heb inmiddels ook mijn nominaties achter gelaten. Moet nog wel een aantal categorieen doorwerken maar dat komt de komende dagen wel.

    Succes in ieder geval!


    7 januari 2007 om 06:18
    Arash

    Bedankt Frank.

    Wat zijn de argumenten geweest om deze 11 categorieën te kiezen?

    Waarom zijn bepaalde categorieën van vorige jaar komen te vervallen?


    7 januari 2007 om 11:24
    punkey

    Leuk om te vermelden dat we na dit bericht al zo’n 200 stemmen extra hebben. Bedankt Marco!


    7 januari 2007 om 14:22
    punkey

    Wow, ik was te snel.

    @ Marco: We hebben het systeem zo gemaakt dat je inderdaad in “etappes” je nominaties kan achterlaten als je wilt. Maar het is niet verplicht om overal te nomineren.

    @Arash: Die keuze is deels ingegeven door de ervaringen van vorig jaar, deels door de evolutie in de Nederlandse blogosfeer. Hadden we bv voorheen altijd Beste Linkdump en Beste Lijflog, we vinden dat die verdeling niet meer standhoudt en we een andere verdeling moeten kiezen (persoonlijke blog, collectief en thematisch) De keuze voor videoblog is al sinds vorig jaar een wens en we zijn erg benieuwd wat hier gaat gebeuren. We hebben Beste Post laten varen. Was een goed experiment vorig jaar maar het zorgt bij ons, vrijwilligers, voor zo’n enorme extra bult werk om de nominaties door te nemen. Ook zorgde het voor veel verwarring bij zowel deelnemers als publiek. Getuige de opmerking van de winnaar van vorig jaar, Verbal Jam. Die wist niet eens meer dat hij mee deed 🙂

    Zoals ik ook al in het artikel schrijf, elk jaar zijn er discussies over de categorieen. We denken elk jaar weer de perfecte keuze te hebben gemaakt en elk jaar kijken we elkaar na de uitreiking aan en zeggen: “Mwaogh…moeten we het toch weer eens over hebben”. Zal ook deze editie weer zijn ben ik bang 🙂


    7 januari 2007 om 14:28
    punkey

    Ik typ echt sneller dan ik goed kijk. Mijn eerdere reactie dat deze post 200 nominaties oplevert is vooralsnog niet correct. We hebben wel 200 extra nominaties maar die komen niet alleen via Marketingfacts. Bij deze dus


    7 januari 2007 om 14:36
    jeroenmirck

    De bewerkelijkheid van de categorie Beste Post kan ik me voorstellen, maar ik vind dat juist net even een onderscheidende categorie: niet zo’n overvolle blog beoordelen, maar dat ene pareltje dat er op stond.

    Persoonlijk vind ik het jammer dat de categorie Beste Nieuwkomer niet meer bestaan. Niet eens zozeer omdat ik die graag met Adfoblog had willen winnen (haha), maar wel omdat het een ideale manier is om nieuwe interessante blogs te signaleren. Maar naar ik begrepen heb heeft About:blank om die reden een aparte juryprijs ingesteld: de aanmoedigingsprijs.


    7 januari 2007 om 14:39
    media

    Ik had ook niet verwacht dat al die extra nominaties via Marketingfacts zouden komen Frank. Wel goed om te zien dat het nog steeds lekker doorloopt met nomineren!

    Jeroen, ik zal je matsen en Adfoblog nomineren 🙂


    7 januari 2007 om 20:14
    jeroenmirck

    Het syteem van “in etappes” nomineren bevalt me prima. Zo heb ik op 3 januari een eerste batch ingevuld en vandaag nog wat categorieën met (voor mij) wat minder prioriteit. Mochten me nog wat dark horses te binnen schieten, dan heb ik dus nog ongeveer anderhalve week.

    Opmerkelijk trouwens dat men gemiddeld vier nominaties invult. Er even van uitgaand dat de diehards een min of meer volledige lijst invullen, betekent dit dus dat veel bezoekers dus alleen hu eigen website of die van hun favoriet invullen. Kun je dat bevestigen, Frank?

    Marc, dank. Zal ik je op een biertje trakteren of op een nominatie? 😉


    7 januari 2007 om 20:58
    punkey

    @Jeroen: Ik kan dat nu nog niet bevestigen maar ik heb wel hetzelfde vermoeden. We zullen na de nominatieronde even wat statistisch geweld op de database loslaten om meer inzicht te kunnen geven. Natuurlijk ook voor onszelf!


    8 januari 2007 om 05:53
    Petra de Boevere

    Zit er dit jaar een vrouw in de jury die met een vrouwenoog blogs bekijkt of moeten we het doen met een uit louter mannen bestaande jury die traditioneel, want genetisch bepaald, meer met shockblogs dan met emotie hebben?


    13 januari 2007 om 13:36
    media

    Is dit een open sollicitatie Petra? 😉


    13 januari 2007 om 16:23
    Petra de Boevere

    Nee, dat niet direct. Maar je brengt me wel op een idee.

    Voor volgend jaar misschien, dit jaar wil ik er één winnen.

    Als ik er één Bloggie binnen heb wil ik wel in de jury plaatsnemen want gezien het percentage vrouwelijke bloggers loopt de samenstelling van de jury (die ik overigens dit jaar niet ken) daar wel ver bij achter.


    13 januari 2007 om 17:25
    Arnoud Rademaker

    @Petra,

    Een winnende weblog is je gegund. Je maakt een grote kans in de categorie ‘stugge doorzetSTERS’

    Groet,

    Arnoud


    13 januari 2007 om 17:43
    Petra de Boevere

    Lol, die categorie heb ik wel over het hoofd gezien, evenals de categorie emotieblogs, passieblogs en volstrekte blogidioten:-)


    13 januari 2007 om 17:46
    Arnoud Rademaker

    Beste Petra,

    De reden waarom er zo weinig vrouwen in het bevoegd eindoordeelcomité zitten, breng je op treffende wijze onder woorden, namelijk: zeg je zelf: ” vrouwen zien teveel over het hoofd” 😉

    Desalniettemin lijkt me een evenwichtige jury wel gewenst. Al is het alleen maar dat er niet de hele avond over autoweblogs wordt gesproken.

    Goed resterend weekend toegewenst,

    Arnoud


    13 januari 2007 om 17:57
    Petra de Boevere

    Wat een vooroordeel Arnoud, het zijn juist de mannen die vaak een deel van het plaatje missen, maar daar kunnen ze niets aan doen, hun hersenhelften corresponderen nu immers minder dan bij vrouwen. 🙂


    13 januari 2007 om 18:40
    Arnoud Rademaker

    @ Petra.

    Nou Venus, Ik ga weer naar Mars toe. Misschien kunnen we in maart (mits ik vrij heb) een goed glas wijn heffen op een mogelijke vooraankondiging van HET nieuwe VROUWELIJKE jurylid voor 2008.


    13 januari 2007 om 18:51
    Arnoud Rademaker

    Beste Frank,

    Stellen jullie bij de categorie ‘aanmoedigingsprijs’ ook de analyses van de jury beschikbaar? Ik kan me voorstellen dat het ontzettend leuk is om daar een educatief aspect aan toe te voegen.

    Slechts enkelen zullen een prijs winnen. Ik kan me voorstellen dat de anderen het leuk vinden om te ontdekken op welke wijze zij hun weblog kunnen verfraaien of kunnen professionaliseren.

    Een leermoment is een aanmoediging, om volgend jaar met een nog betere weblog op de proppen te komen.

    Groet,

    Arnoud


    14 januari 2007 om 09:47
    jeroenmirck

    Wat een (leuke) discussie ineens. Ik ben het met Petra eens dat een vrouwelijk urylid niet zou misstaan. Hadden jullie Merel Roze niet kunnen vragen? Winnares van een Dutch Bloggie in 2006.


    14 januari 2007 om 10:32
    punkey

    @ Arnoud: De jury bestaat uit de redactie van about:blank voor deze categorie. Ook wij zullen net als alle andere juryleden een onderbouwing van de keuze moeten geven. Dus ja, die komt er

    @ Jeroen: Mee eens, goede voorstellen van iedereen! Dank hier voor!

    PS: Deze discussies en goede voorstellen mogen op de DB site worden gegeven 😉


    14 januari 2007 om 17:30
    jeroenmirck

    @ Frank: Maak even een nieuw bericht aan (waarin de jury wordt voorgesteld, bijvoorbeeld), dan plaats ik daaronder mijn reactie… 😉


    14 januari 2007 om 18:10
    Erik

    Hoeveel nominaties zijn er zoal nodig om serieus mee te dingen?


    15 januari 2007 om 19:56
    jeroenmirck

    Mooie lijst. En zoals beloofd aan Frank: mijn reactie staat nu daar… 😉


    17 januari 2007 om 21:46
    EvaW

    Wel jammer dat een paar juryleden zichzelf weer (meerdere keren) hebben genomineerd. Na zoveel jaar van nepotisme zou DB zo onderhand de ogen uit hun kop moeten schamen. Maar ja, all is fair in business, nietwaar…


    31 januari 2007 om 13:02

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!