E-mailadressen vs je sollicitatie

3 juli 2007, 11:35

{title} Ok, beetje oud ‘nieuws’ maar toch. Wat is de ‘waarde’ van een e-mailadres tijdens een sollicitatie. Wat als je wodkasjugirl@isp.nl heet (heb even de naam van de betreffende ISP weggehaald, je weet immers maar nooit) en je solliciteert voor een baan als receptioniste. Goedemorgen hik, burp hik, snurk, gaaaaaap….. aaargh u spreekt met Sharona Poepjes van bedrijf Zus met Zo.

Personalia zijn uiteraard een verplicht aspect van een cv. Naast naam, adres en woonplaats wordt steeds vaker uiteraard ook een e-mailadres toegevoegd als persoonsgegeven. Kijk, je kan ‘Naaktgeboren’ of die betreffende ‘Poepjes’ van ‘achteren’ heten en in ‘Sexbierum’ (Friesland) of in ‘Gasselterboerveenschemond’ (Drenthe) wonen. Dat zijn zaken waar je ‘weinig’ aan kan doen. Maar als je correspondentieadres via internet bijvoorbeeld 30wodkasperavond@isp.nl is of happyhondjes@isp.nl of ikwarzozatalsmergenhuldundag@isp.nl … zegt dat dan iets over je? Ik zie veel e-mailmarketing databases bij mijn opdrachtgevers en het is altijd een giller hoeveel ‘rare’ e-mailadressen daarin te vinden zijn. Mensen zijn erg inventief namelijk.

In ieder geval is onderzocht dat tijdens sollicitaties een e-mailadres weldegelijk invloed heeft op de procedure. “Komische en hippe e-mailadressen mogen dan leuk staan, het verkleint de kans op het vinden van een baan bij online solliciteren. Kandidaten met gekke e-mailnamen worden door de recruiters niet serieus genomen.” Ik snap dit als je diezelfde bacardigirl@hotmail.com bent en je solliciteert bij een organisatie als de Gemeente Amsterdam. Maar wat als je bij Bacardi zelf solliciteert of een willekeurige andere drankfabrikant… heb je dan geen streepje voor? Ik zou het wel aandurven dan denk ik. Of die happyhondjes@isp.nl moet niet solliciteren bij een vleesverwerkingsbedrijf maar bijvoorbeeld wel bij een asiel toch? Ik denk dat het onderzoek een aardig eind in de richting komt, maar dat de conclusies wel afhankelijk zijn voor het bedrijf waar je solliciteert.

Dus conclusie: Zelfs in deze tijd waar de ramen weer opgezet worden voor nieuwe medewerkers, kan je een domoor zijn, de verkeerde opleiding hebben, geen enkele ervaring (of al 5 jaar ervaring bij 5 verschillende bedrijven), teveel praatjes, lui zijn, een te dure leasebak wensen en vanzelfsprekend teveel salaris….. Verhoog je je kans blijkbaar door toch even scherp naar o.a. je e-mailadres te kijken in relatie tot het bedrijf waarbij je solliciteert.

Bas Ter Burg
Managing director bij Add to Favorites BV

Bas Ter Burg (1970) is managing director bij Add to Favorites (www.addtofavorites.nl). Add to Favorites helpt organisaties bij het opbouwen en onderhouden van langdurige, persoonlijke klantrelaties. Waardevol zijn voor jouw klanten kan alleen met goede communicatie op álle momenten van klantcontact. Juist daarom is e-mail een onmisbaar kanaal: het stelt je in staat persoonlijk en op het juiste moment te communiceren. Zowel met e-mailmarketing als met transactionele e-mail. In de samenwerking met onze klanten realiseren wij met specialistische adviezen, techniek én uitvoering alles wat nodig is voor de juiste boodschap wanneer het die ene ontvanger uitkomt. Add to Favorites – dé e-mailspecialist

Categorie
Tags

18 Reacties

    Pieter Bas Elskamp

    een duidelijk, maar volgens mij bij hoger opgeleiden toch wel bekend en logisch iets. Wat me dan wel weer grappig lijkt is, als je een eigen domein hebt, om met een mailadres als ikwildiebaangraag@domein.nl (of een andere variant) te gebruiken)…


    3 juli 2007 om 11:52
    Sjorsp

    Voor mijn vriend heb ik een handig iets gemaakt, toen hij naar baan zocht had ik een adres: cv@mijndomein.nl

    Als je daar een mailtje heen stuurde, dan kreeg je via een autoresponder netjes zijn laatst bijgewerkte CV opgestuurt 🙂


    3 juli 2007 om 12:01
    Neel

    Ik moet zeggen dat ik solliciteren via een hotmail-accountje al “minder” vind staan..

    Maar toch, mijn hotmail-accountje (aka. mijn spamadres, die hier op marketingfacts ook staat ingevuld) gebruik ik wel voor sites met vacatures waarvoor je je aan moet melden.. Solliciteren gaat dan wel weer geheel via mijn mooie, nette gmailaccount


    3 juli 2007 om 12:27
    Sander

    Ik gebruik voor privémail, msn en ook sollicitaties het adres ikben@voor+achternaam.nl en moet zeggen dat ik er altijd leuke reacties op krijg.


    3 juli 2007 om 12:59
    Robert Jansen

    Helemaal mee eens. Maar daarnaast vindt ik het anoniem solliciteren van de laatste tijd ook erg krom. De naam en leeftijd wordt achterwegen gelaten.

    De datum waarop iemand met zijn middelbare opleiding is gestart staat wel vermeld, daaruit wordt de leeftijd ongeveer opgemaakt.

    Bij allochtone nederlanders is het daarnaast snel zichtbaar omdat ze alsnog bij hun talenkennis een taal hebben staan die andere nederlanders niet hebben. Daarnaast gebeurt het ook vaak dat men even belt met de vraag of ze in het bezit zijn van een auto, afstand een probleem vinden of welke vraag dan ook waarbij de kans zeer redelijk is om een negatief antwoord terug te ontvangen. Ze luisteren naar het accent van de medewerker, stellen een vraag, op basis van dat antwoord wijzen ze het persoon eventueel af. Geheel legitiem, maar het ging eigenlijk om het accent.


    3 juli 2007 om 13:03
    Michael Kouwenhoven

    Speciaal emailadres aangemaakt voor sollicitaties. Staat wel zo netjes en schept duidelijkheid (sollicitatie@mediamerge.nl).


    3 juli 2007 om 14:42
    Sjef Wolters

    Wat een bullshit, wees jezelf 😉


    3 juli 2007 om 15:59
    Gilles de Smit

    Ik ken 1 zeer prettig e-mailadres, het werkt altijd! Het blijft me verbazen wat een prachtig web-werk die man toch telkens weer weet neer te zetten. 24/7 bereikbaar op diegozer@gillesdesmit.com


    3 juli 2007 om 16:55
    Bjorn

    Gewoon: fanmail (a) jouwnaam.nl


    3 juli 2007 om 18:18
    Annemieke de Groot

    Leuk stuk Bas!

    Toch denk ik dat het traditionele standaard mailadres naam@domein.nl (en idd liever geen hotmail) de beste gok is. Ook happyhondjes@hotmail.com kan verkeerd vallen bij sollicitatie bij een dierenasiel als imeand daar verkeerde assosiaties bij krijgt (onprofessioneel, alleen geinteresseerd in kleine probleemloze honden… ik noem maar iets). Om alle associaties uit te bannen, is het gewoon het beste om een standaard en net mailadres te gebruiken. Daar is nog nooit iemand op afgewezen.


    4 juli 2007 om 05:35
    Chris Stapper

    Ik blijf dit toch een moeilijke discussie vinden. Ik snap objectief heel goed dat recruiters niet 100% objectief kunnen denken en dat een ‘fout’ mailadres daardoor snel tegen je kan werken.

    Maar andersom vind ik ook dat je je als individu, als persoon met eigen ‘dingen’ moet kunnen profileren zonder dat dit meteen negatief geïnterpreteerd wordt. En dat geld net zo goed voor mailadressen als voor een grappige opmerking op Hyves, of een foto op je weblog, of wat dan ook.

    Maar misschien is dat een stukje overdreven idealisme.


    4 juli 2007 om 06:18
    Annemieke de Groot

    @ Chris

    Je creatief en apart onderscheiden is ook helemaal niets mis mee maar dat hoeft toch niet met je e-mailadres? In je burgerliijke staat zet je toch ook niet ‘gelukkig gescheiden’, of bij je geboortedatum ‘2e kerstdag van het prachtige jaar waarin de Berlijnse muur viel’.

    Volgens mij zit creativiteit en eigenheid in je brief en portfolio. Je Hyves-pagina stuur je toch niet mee met je sollicitatie?

    Dat is overigens weer een andere leuke discussie: welk effect heeft het als je nieuwe werkgever allemaal genante zaken van je kan googlen?


    4 juli 2007 om 08:07
    Raymond Bresching

    2 Annemieke:

    Googlen of hyven naar sollicitanten gebeurt volgens mij steeds meer. Zomaar voor een eerste (digitale) indruk.

    Ik had eens een sollicitant die zijn eigen website op zijn c.v. had gezet met de opmerking “voor meer informatie”. Die bezocht en zag er netjes uit. Maar wel een link naar zijn online fotoalbum. Daar (wel netjes chronologisch) een overzicht van zijn drankfestijnen in beschonken toestand.

    Hem afgeraden die link op zijn site te zetten. 🙂


    4 juli 2007 om 10:23
    Mrbngle

    Naar mijn idee worden sollicitanten tegenwoordig uitgebreid gescreend via google, hyves ed. Zou ik ook doen. Dat is geen probleem als je Peter de Vries heet. Echter, wanneer je een wereldwijd gepatenteerde unieke naam hebt zoals ik, moet je wat beter opletten op welke sites je je naam achterlaat. Mijn werkgever vermeldde bij mijn aantreden in de nieuwsbrief met trots dat ik in een metal-band drum. Een band die al reeds acht jaar niet meer bestaat.

    Overigens merk ik dat steeds meer mensen bij het kiezen van hun nieuwe gmailadres gewoon de eigen naam gebruiken ipv van een fantasieverzinsel. Dat is toch meer iets van uit de beginjaren, toen internet nog geen belangrijke rol vervulde in de dagelijkse (formele) communicatie.


    4 juli 2007 om 10:24
    Rick

    Enigzins off-topic (alhoewel), maar een “e-mail marketing adviseur” die een @isp.nl adres als voorbeeld opvoert onder de woorden “heb even de naam van de betreffende ISP weggehaald” heeft werkelijk de ballen verstand van e-mail en mag terug naar de basiscursus “e-mail voor clueloze beginnelingen”.

    Het bedrijf International Software Products B.V., eigenaar van isp.nl, zal erg blij zijn met het voeren van dit adres aan de spambots. Het publiceren van een “fictief” emailadres op andermans domein is niet voor niets een vorm van internet-misbruik. Voor dit soort gevallen gebruiken we al sinds jaar en dag “example.com”, dat speciaal bedoeld is om dit soort misstanden te voorkomen.

    De persoon die dit artikel heeft geschreven heeft werkelijk geen flauw benul van waar ‘ie mee bezig is, en dat ‘ie anderen de les leest over het gebruik van emailadressen is helemaal een gotspe.


    5 juli 2007 om 17:07
    basterburg

    Iedereen heeft uiteraard zijn recht zijn mening te uiten ook ‘Rick’. Wel jammer dat ie dat anoniem doet en helemaal jammer voor hem dat je niet begrijpt waar de posting over gaat. ik ‘lees namelijk niemand daarover een les’, geef alleen weer wat is onderzocht door derden. ydhfasa


    5 juli 2007 om 17:21
    Bas Westland

    Als professionele recruiter blijf ik altijd benadrukken dat je moet selecteren op voor de functie relevante criteria (saai, maar waar). Kortom: bij een functie waar creativiteit belangrijk is, ‘scoor’ je met een creatief e-mailadres. Bij een functie waar je bijv. beheer doet van o.a websites en domeinen staat het goed als je een eigen domein hebt bij een gerenommeerde provider. En ja, bij een functie waar zakelijk en professioneel gedrag belangrijk is, staat dus een zakelijk en professioneel account goed.


    10 juli 2007 om 06:35

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!