Een sterk merk in de zorg

Boekrecensie 'Power to the people'

Een sterk merk in de zorg

Welke boeken zijn interessant en wat vinden ervaren marketingprofessionals ervan? NIMA Register Marketeers recenseren de meest uiteenlopende marketing-gerelateerde boeken. Ditmaal 'Power to the people - Sterk merk in de zorg' van Marian Draaisma en Sjors van Leeuwen.

Deze recensie is geschreven door Eric van Arendonk, Register Marketeer en adviseur voor marketing, strategie en managementvraagstukken bij Florpartners BV. Hij is tevens medeauteur van 'Neuromarketing' en docent Marketing bij SRM.

Een merkenboek voor de zorg is opmerkelijk, want zoveel merken zie je in de zorg niet. De eerste twee boeken uit deze reeks gaan over de invoering en toepassing van marketing in de zorg en online marketing in de zorg. Deze derde versie, 'Power to the people - Sterk merk in de zorg', doorloopt het hele proces van merkvorming, en dan dus toegespitst op de zorg.

Als leidend voorbeeld wordt de organisatie Pluryn opgevoerd. Een fusie-organisatie van diverse zorgorganisaties. Het mooie van dit voorbeeld is dat het ontstaan is vanuit een fusie waardoor er meerdere organisaties moeten worden samengevoegd met ieder een eigen naam. Het begint dan ook met het loslaten van het oude en het accepteren van het nieuwe. Het boek neemt het hele proces stap voor stap door, met daarbij voorbeelden uit de Pluryn-organisatie.

"Eén van de grootste uitdagingen van een merk bouwen in de zorg is dat alles te maken heeft met mensen"

Het boek bestaat uit tien hoofdstukken die mooi afgebakend de belangrijkste onderdelen voor het bouwen van een merk behandelen. Je kunt het makkelijk doorlopen, ondertussen denkend en werkend aan je eigen case. Ik moet zeggen, het boek is aardig volledig, hoewel een merk bouwen zelf nooit af is. Dat stellen de auteurs dan ook. Eén van de grootste uitdagingen van een merk bouwen binnen de zorg is dat alles te maken heeft met mensen en de interactie tussen mensen. Het product wordt ter plaatse geproduceerd en geconsumeerd in het bijzijn van de klant.

Een mooi boek voor de beginnende marketeer, zeker voor wie in de zorg werkzaam is. Het neemt je mee in het opzetten van een merk in een organisatie. Voor de ervaren marketeer bevat het weinig nieuwe theorieën, maar het geeft je wel leesplezier. Het laat zien dat marketing bedrijven in de zorg absoluut mogelijk is. Daarnaast levert het tevreden patiënten op. En volgens mij zijn tevreden patiënten ook bevattelijker voor behandelingen. 

Werk je in de zorg of heb je als marketeer plannen daartoe, dan beveel ik je dit boek van harte aan.

Power to the people - Sterk merk in de zorg

Auteurs: Marian Draaisma, Sjors van Leeuwen

ISBN: 9789082340327   

Uitgever: Pluryn

Druk: Eerste druk 2019 

Trefwoorden: zorg, fusie, merk, branding, brand management, multibrand, transformatie


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.