Eric Smit (Follow The Money): “We verkopen onthullingen en grijpen die bij de lurven”

Eric Smit (Follow The Money): “We verkopen onthullingen en grijpen die bij de lurven”

Schrijver, filmmaker en voorvechter van hoogstaande onderzoeksjournalistiek: Eric Smit is hoofdredacteur van het veelgeprezen platform Follow The Money. “De toekomst van journalistiek zit in onderzoek.” Eric Smit kiest ervoor om de duurste vorm van journalistiek – de onderzoeksjournalistiek – te verwerken in zijn businessmodel. “Goed uitgevoerd levert dat vanzelf lezers en naamsbekendheid op”, denkt hij.

“Mensen willen gewoon weten dat er iets niet deugt”, zegt Smit. “Wij verkopen belangrijke onthullingen én grijpen ze ook nog bij de lurven.” Dat doen ze bij Follow The Money door zelf onderzoek te doen, soms met hulp van buitenaf.

“Ik haal mijn verhalen uit mijn netwerk, maar we zijn ook aangesloten bij Publeaks”, zegt Smit. Dat netwerk bestaat voor Smit in elk geval uit meer dan 4.000 volgers op Twitter. “Ik ben een merk aan het opzetten, daarbij wil ik graag de interactie aangaan met volgers.”

Social media is voor hem de manier om het grote publiek aan te spreken. Ook zoekt de journalist naar samenwerking met televisie. Onlangs werkte Smit mee aan een item voor Een Vandaag. “Een stap vooruit”, zegt hij daarover. Een verhaal moet echter wel doorgetimmerd zijn en deugen. “Het moet van alle kanten bevraagd zijn.”

Langere verhalen met verdieping hebben voor Smit dan ook de toekomst. Maar op internet vervliegt de aandacht van de lezer snel. “De kunst is om de lezer langer dan vier minuten vast te houden.” En dat lukt volgens Smit bij Follow The Money. Bij digitale verhalen is volgens Smit nog wel een grotere rol weggelegd voor illustraties en infographics. “Die moeten in dienst staan van een verhaal”, zegt hij. “Goed schrijfwerk vormt nog steeds de basis.”


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.