Twitter, Glasvezel, L1 en andere zaken bij uitreiking Vosko Trofee

18 juni 2007, 17:23

Vandaag was de uitreiking van de Vosko prijs. Er waren 4 genomineerden: Dirk-Willem van Gulik en zijn team van Joost, Dirk van der Woude en het Amsterdamse glasvezel Citynet, Lucas Vroemen van L1 regionale omroep Limburg met een mobiele uitzendstudio in een smartphone en Richard Kleihorst van NXP ex philips semiconducters die slimme chips maakte voor patroonherkenning.

Erwin Blom, de vosko prijswinnaar van 2005 en hoofd digitale media VPRO, becommentarieert alle genomineerden, spreekt over zijn liefde voor Twitter, PinkPop en over innovatie van Nederland in het algemeen.

Dirk van der Woude was de winnaar vertelt in een uitgebreidt interview hoe het project tot stand kwam. Het is geweldig dat een ambtenaar eens een keer een prijs wint. Normaal wordt er alleen maar op ambtenaren gescholden maar ik heb gezien hoe Dirk zich 8 jaar lang tegen de stroom van marktwerking heeft ingezet. Daardoor heeft amsterdam volgend jaar een glasvezel netwerk met 40.000 woningen waar je voor 75 euro 100mbit synchroon krijgt.

Erik Huizer is de voorzitter van de jury. Hij heeft een aantal smakelijker verhalen over de genomineerden. Vooral

Dirk van der Woude geeft inzicht in hoe dit project tot stand is gekomen. Hij begon ooit met de internet site van Amsterdam en vertelt hoe glasvezel door 3 opvolgende wedhouders niet om de zeep is geholpen wat makkelijk had gekund omdat veel bedrijven het probeerde te torpederen (upc maar niet kpn). Rob van Es de lobbyist van de Vecai wordt door hem genoemd als zijn grootste vriend want Rob was zo agressief tegen de gemeente dat er een sfeertje bij de gemeenteraad onstond van ‘niemand gaat ons vertellen wat wij in onze stad moeten doen’ . Dirk is een rustige persoon dus hij praat was zachtjes maar het is een perfecte innovatie ambtenaar.

Een gebruiker krijgt nu dus voor 45 euro 10mbit/synchroon + 35 televisie kanalen en telefoon bij een van de vele providers Voor 3 tientjes meer heb je 50mbit/50mbit. Creatieve bedrijven verhuizen nu naar de plekken waar glasvezel in de huizen zit om echt met video om te kunnen gaan. Vooral de upload snelheid is belangrijk als mensen video willen publiceren (zoals ik nu eindeloos moet wachten op filmpjes met slechte kwaliteit).

Lucas Vroemen van www.L1.nl de regionale opmroep in Limburg was de launching customer van Luci software waarmee je een smartphone omtovert in een audio opname studio. Meer dan 2500 journalisten waarvan 1600 bij de BBC gebruiken het al wat betekend dat het echt handige technologie is.

Erik Huizer de internet professor geeft aan wat de jury vond van de genomindeerden. Leuk verhaal over de achtergrond van Dirk Willem van Gulik, de CTO van Joost. Blijkt ook achter wireless leiden te zitten en de implementatie van het WWW protocol wat Erik Huizer toendertijd als voorzitter van de internet standarisatie commissie (de internet Engineering Task Force (IETF)) niet zag zitten, wat ook al een opmerkelijk facts is.

Trendwatcher & Presentator. Momenteel CEO van http://innovader.nl wat video platform http://yubby.com creerde en http://leafplan.nl the connected car.. Voorheen partner Interimic, Venture Partner, directeur mediaplaza.nl en oprichter http://cyco.com, een software bedrijf wat technisch document management maakt met 100 mensen.

Categorie
Tags

29 Reacties

    venturo

    Vincent, hoeveel van die 40.000 potentiele gebruikers in Amsterdam hebben behoefte aan 100 mbit synchroon voor 75 euro denk jij?


    18 juni 2007 om 18:09
    venturo

    Vincent, vanuit het bedrijfsleven ja, absoluut, maar als particulier. Ik heb overigens 20mb, televisie en live voetbal van tele2 voor 39,95…


    18 juni 2007 om 18:41
    vincente

    Albert,

    Ja maar het verschil is dat jij 20mb download hebt en 640kbit upstream. Als jij ooit iets wil doen met video en je wil het publiceren, video is the next big thing zoals je weet, dan heb je aan die 20mbit helemaal niets. En ik weet het. Ik heb hier thuis Versatel, MimeTV, SuperFast Upc kabel. Allemaal leuk maar LANGZAAM bij het uploaden van deze video’s.

    Bij Versatel kreeg ik voor 40 euro 20mb/640kb + voetbal maar voor gewone tv moet ik nu extra voor betalen net zoals telefoon. is dat bij jou niet zo?


    18 juni 2007 om 19:14
    vincente

    prijs winner Voska Derk staat nu online. Kijk eens naar een ambtenaar in actie :-), deze man zorgde voor het glasvezelnetwerk Amsterdam.


    18 juni 2007 om 19:15
    venturo

    “video is the next big thing” Vincent (met meer dan alle respect) wanneer ben jij representatief voor een gemiddelde gebruiker? En ja mijn wat oudere overeenkomst met tele2 loopt waarschijnlijk langer door.Ik zag de ‘meerprijs’ voor television voor nieuwe of aflopende contractpartners.


    18 juni 2007 om 19:20
    vincente

    albert,

    Ik ben zelf helemaal niet representatief voor de gemiddelde gebruiker. Maar youtube, uitzendinggemist en het feit dat video inmiddels 70% van het internet verkeer is zijn betere indicaties 🙂


    18 juni 2007 om 19:26
    media

    @Albert: wat zou jij de next big thing noemen? Persoonlijk denk ik mobiel internet maar ook daar zal video een steeds grotere rol gaan spelen. Kijk naar ontwikkelingen als kyte.tv en comvu. Bandbreedte zal daarin voorlopig nog wel een cruciale rol in spelen.


    18 juni 2007 om 19:30
    venturo

    Vincent, ja maar sinds wanneer heb je daar 100 mbit (75 euro) voor nodig?


    18 juni 2007 om 19:34
    vincente

    ADSL en Kabel kunnen 10mbit/10mbit totaal niet aan. HDTV via internet zal ook een groot probleem worden. Glasvezel is een geweldig initiatief. Dat gaat helaas nog minimaal 20 jaar duren voordat bedrijven als KPN en UPC dit aangelegd hebben. Dit initiatief van de gemeente Amsterdam, in combinatie met bedrijven en banken om deze ontwikkeling met citynet te versnellen zijn geweldig. Bedrijven hebben vaak een duwtje nodig, en dit is er een.


    18 juni 2007 om 19:40
    venturo

    Marco, the next big thing komt helemaal (2.0 jawel) uit de markt zelf vandaan. Gemak, timing en vermaak (relevantie) bepalen het aanbod. Niet de bandbreedte.


    18 juni 2007 om 19:40
    venturo

    Ja Carl, Singlemalt is voor iedereen! Vraag en aanbod afstemmen, gaat het hier niet over?


    18 juni 2007 om 19:56
    venturo

    Carl, ik denk overigens dat Apple de content markt verlaat. Men moet wel want de verkopen van Ipods zijn bijna gehalveerd sinds 2005. De Ituner gaat ‘m niet worden en de Iphone heeft nog een lange weg te gaan.


    18 juni 2007 om 19:59
    venturo

    Carl (Vincent) sales in vergelijking met apple sales of mp3 totaal aanbieders? Iphone een succes? Je onderschat de carriers (telco’s) in deze… ik zeg een doosje hele goede wijn ok? 🙂


    18 juni 2007 om 20:29
    vincente

    Nou sinds september 2006 waar dat artikel van is zijn ze dus van 60 miljoen naar 100 miljoen gegaan met Ipod. Maar goed de discussie gaat nu wel helemaal ergens anders heen.


    18 juni 2007 om 20:31
    vincente

    Laatste interview Lucas Vroemen van L1 over zijn portable opname studio die draait op een windows smartphone. BBC gebruikt het al duizenden keren. Niet slecht voor een regionale omroep om zo’n innovatie te ontwikkelen.


    18 juni 2007 om 20:37
    venturo

    Vincent 1oo miljoen van wat? Ik denk dat jullie ontgaat hoe groot de verkoop van MP3players totaal anders dan iPod de afgelopen periode is geweest. Carl ik denk dat Apple content (iTunes) los gaat laten.


    18 juni 2007 om 20:43
    vincente

    Laatste interviews

    Lucas Vroemen van L1 over zijn portable opname studio die draait op een windows smartphone en BBC gebruikt het al duizenden keren. Niet slecht voor een regionale omroep om zo’n innovatie te ontwikkelen.

    Verder Erik Huizer de jury voorzitter (vervanging van Jaap van Til die een geweldig verhaal verteld over de CTO van Joost, hij is de persoon achter wireless leiden en was een van de eerste die werkte aan implementatie van het www protocol.


    18 juni 2007 om 21:26
    media

    Dank voor alle video-interviews Vincent. Vanavond maar eens rustig voor gaan zitten!


    19 juni 2007 om 01:52
    Matthijs Rouw

    Vincent, binnenkort kan je first-hand info krijgen over de kwaliteit van het glasvezelnet krijgen. Ik woon in Oost (yes! ;)) en zit te wachten op mijn glazen verbinding. Het daadwerkelijk aansluiten schijnt nog een probleempje te zijn (aldus de bovenburen).

    Albert, “Vincent, hoeveel van die 40.000 potentiele gebruikers in Amsterdam hebben behoefte aan 100 mbit synchroon voor 75 euro denk jij?”

    Volgens mij heeft men juist dit gebied van Amsterdam gekozen om dat uit te zoeken. In de toekomst zal iedere woning op glas zitten neem ik aan. Als pilot hebben ze vervolgens gekozen voor een gebied waar een verscheidenheid aan bevolkingsgroepen (achtergrond, cultuur, inkomen, opleiding, leeftijd) te vinden zijn.


    19 juni 2007 om 05:48
    vincente

    Ik krijg zelf NIETS.

    Mijn wedhouder in geuzeveld, overigens bijna dezelfde plek waar die dirk van der Woude woont (osdorp) vind glasvezel, net zoals Albert, onzin.

    De gemeente is trouwens een kleine minderheidsaandeelhouder van het bedrijf wat de kale dugs in de grond heeft gebracht en hoefte niet veel te betalen om mee te doen. Edoch ik moet waarschijnlijk nog 5 jaar scheef lopen met 40mbit down en 1.5mbit up. veel films hoeven jullie dus in die tijd NIET van mij te verwachten.

    Het was ERG laat gisterenavond. Video maken is simpel. Het editen en online zetten is nog een flinke klus. Langzame PC’s met conversie en editing maakt me niet blij.

    Vincent


    19 juni 2007 om 06:29
    Ronald ter Voert

    Eindelijk eens publiekelijke lof voor een ambtenaar. En wat mij betreft terecht. Hulde! Ontsluiting door middel van glasvezel lijkt wellicht nu een erg grote sprong gezien de hoeveelheid MB’s, maar wie had jaren geleden al bedacht dat we vandaag zo into online video zouden zijn?

    Vraag me wel af in hoeverre de gemiddelde laptop/pc een dergelijke streaming/video input aan kan.

    Ben benieuwd hoe snel t A’dam Centrum wordt ontsloten, i can’t wait.


    19 juni 2007 om 07:25
    Kjeld Kahn

    Vincent, hoeveel van die 40.000 potentiele gebruikers in Amsterdam hebben behoefte aan 100 mbit synchroon voor 75 euro denk jij?”

    [crackermode]Wat zou het fijn zijn! Al had ik maar 10 zombies dan kan ik al rijk worden van die russen![/crackermode]

    Nee even zonder lol, mijn mening op zoiets als dit is dat het een gevaar voor de digitale wereld is als we dit gaan doen. Wij hebben nu al niet zo een best plaatje naar de rest van de wereld toe met Martijn Bevelander etc. maar hier mee wordt het alleen maar erger, mensen kunnen zoiets gewoon niet aan. Het is netzoiets als, laten we iedereen een Ferrari geven die daar woont voor 100 euro per maand. 10% rijd zich dan te pletter.


    19 juni 2007 om 12:21
    vincente

    @Kjeld,

    Bill gates 640kbyte is meer dan voldoende, Upc, Albert 1 megabit up is MEER dan voldoende voor de gemiddelde nederland en die creatieve bedrijfjes zorgen maar voor zichzelf 🙂


    19 juni 2007 om 13:59
    Raimo

    Jongens FttC gaat er komen.. FttH zal erg afhangen denk ik of KPN het netwerkbedrijf wil afstoten. Dit gaat niet gebeuren. Wimax en LTE zijn de grote kanshebbers om draadloos 100mb/s aan te bieden..


    19 juni 2007 om 15:02
    Ben Schueler

    Stuur die mensen eens langs Eindhoven.

    Eindhoven is bijna geheel voorzien van glasvezel.

    Geheel Nuenen is voorzien van glasvezel (Was eerste stad in Nederland wat geheel voorzien was van glasvezel) en zelfs de Japanner zijn een paar jaar geleden komen kijken naar de prestaties van Nuenen. Moet toch indruk maken om een Japanse delegatie hier te krijgen nietwaar….

    Helmond is ook grotendeels voorzien van glasvezel.

    Andere steden en dorpen rond Eindhoven volgen.

    Waarom zelf het wiel uitvinden in de randstad als andere steden in Nederland dit al lang onder de knie hebben.

    Alleen al hier in regio Eindhoven hebben we al meer dan 40.000 aansluitingen.

    Dit alles is ooit begonnen als Kennis Wijk Eindhoven (en Helmond) wat in eerste instantie geflopt was maar door Nuenen weer op de rit gezet is. Twee jaar geleden is ook Eindhoven grootschalig het concept van Nuenen in Eindhoven op te zetten evenals Helmond.


    20 juni 2007 om 13:08
    vincente

    Ben,

    Ik ben zelf ook zeker op bedenvaarttocht geweest naar Nuenen. Vond Kees Rovers geweldig. De actie die daar is opgestart was een briljante wijze om de subsidie van kenniswijk te gebruiken waardoor 50% van het netwerk door de rijksoverheid is betaald.

    Is op zich wel iets anders dan 20% investering in een commercieel bedrijf zoals Amsterdam nu doet.Maar dat was mooi in de hype tijd met een subsidie pot van 100 miljoen gulden. Amsterdam is gedaan in de SLECHTE tijd met een enorme lobby tegen het project door KPN en UPC.

    Vincent Everts


    20 juni 2007 om 18:29

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!