Freek Ossel (wethouder Amsterdam) & Airbnb: “De sharing economy is dé beweging van deze tijd”

24 februari 2014, 10:29

Freek Ossel is wethouder wonen en wijken, grote-stedenbeleid, armoedebeleid, openbare ruimte en groen, haven en westpoort. Een hele mond vol. Hij is ook de man die, na uitgebreid overleg met Airbnb, tot een officiële regeling kwam voor deze marktplaats voor kamers. En daarmee is Amsterdam een voorbeeld voor veel andere steden in de wereld. Want overal zie je dezelfde spagaat: aan de ene kant bestaat er veel enthousiasme voor Airbnb, de dienst waarmee toeristen de kans krijgen een stad op een andere manier te ervaren. Maar daar staat tegenover dat misbruik op de loer ligt. En dat lokale hotels niet blij zijn. Om nog maar te zwijgen van overlast voor ‘normale’ bewoners. Reden dat Amsterdam gekozen heeft voor een ‘ja, mits-beleid’.

“Er waren eigenlijk geen regels. Het was dus niet verboden, maar er waren simpelweg geen regels. Dus we zijn met Airbnb om tafel gaan zitten.” Het bedrijf heeft inmiddels 10 miljoen geboekte overnachtingen op haar naam staan, in 192 landen en 35.000 steden.

Toch zijn die steden vaak een probleem. Molly Turner van Airbnb legt uit: “De grootste drempel is het werken met lokale overheden. In Amsterdam is het nu goed geregeld, want ook wij vinden dat het verhuren van kamers veilig en legaal moet zijn. Daarom zijn we zo blij met dit nieuwe beleid. (…) Maar sommige steden hebben daar vragen over: wat betekent dit voor de stad? We hebben contact met veel steden over de hele wereld en proberen zorgen weg te nemen.”

“Amsterdam is vaak een pionier in de wereld”

“We hopen dat de afspraken in Amsterdam ons ook in andere steden gaat helpen, Amsterdam is vaak een pionier in de wereld en we zien al veel anderen steden reageren en opletten en het in de gaten houden”, aldus Turner. Maar om welke afspraken gaat het nu exact? Er blijken 4 concrete afspraken te zijn gemaakt.

Wethouder Ossel zet ze op een rij. Allereerst staat voorop dat verhuurders (toeristen)belasting betalen. Wat zoveel betekent dat als je een kamer of huis verhuurt via Airbnb, je dat heel simpel moet kunnen doorgeven aan de gemeente. “Veel mensen willen dat best, maar weten niet hoe, dus die informatie moeten ze krijgen.” Daar gaat Airbnb actief aan bijdragen door een formulier op de site te zetten. Maar de controle komt in handen van de stad.

“De sharing economy is dé beweging van deze tijd”

Daarnaast is het belangrijk dat het verhuurde object veilig is. Ook moeten huurders goed op de hoogte zijn van de normale leefregels in Amsterdam. “Je moet weten hoe je je dient te gedragen in de stad. Bijvoorbeeld wanneer je de vuilnis buiten zet. Dat je geen overlast mag veroorzaken, dat soort zaken”, aldus Ossel. En tot slot mag een verhuurder niet bedrijfsmatig gaan verhuren. Het moet een hobby blijven. Dus verhuur langer dan twee maanden achtereen mag feitelijk niet. “Of dat één persoon 6 huizen verhuurt. Dat is gewoon een hotel en dat is iets heel anders. Daar gelden ook andere regels voor.” Zoals ook de verhuur van een sociale huurwoning je veel problemen kan geven: “Dat pakken we echt hard aan: dan ga je je huis uit.”

In veel andere gevallen loopt het niet zo’n vaart. “In 2013 hebben ongeveer 1.000 mensen grote boetes gekregen. We treden altijd op tegen dingen die niet mogen. Mensen moeten dan een boete betalen, of zelfs een dubbele boete, en beterschap beloven. Voor we mensen echt hun huis uit zetten, moet er echt wel iets heel ergs aan de hand zijn.”

Maar dit beleid valt of staat natuurlijk met de controle. “Dat betekent dat wij digitaal gaan rechercheren: we moeten gaan kijken op die sites: wat gebeurt er?” Dus in eerste instantie ligt de naleving geheel in handen van de gemeente Amsterdam. Maar er wordt wel onderzocht of de bewijslast niet verplicht bij Airbnb kan worden gelegd.

Blijft voorop staan dat Ossel enthousiast is over dit voorbeeld van de sharing economy. Net als over alle andere voorbeelden. “Ik zie bij allerlei mensen dat ze anders kijken naar eigenaarschap. Dus het delen van auto’s, van huizen, van bezit. Het hele idee waar mensen een paar jaar terug nog om moesten lachen, is een sterk businessconcept aan het worden. De shared economy is dé beweging van deze tijd.” Vandaar dat Ossel en de gemeente Amsterdam voor een constructieve houding hebben gekozen. Maar niet blind. “Je moet het niet verbieden. Je moet het tot je nemen, goede afspraken maken en heel goed opletten en alert zijn. Je moet niet naïef zijn.”

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert. leonieke.daalder@gmail.com

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!