Geen mens weet wat het contentteam uitvreet

'Een Chief Content- of Chief Storytelling Officer zou uitkomst bieden'

Geen mens weet wat het contentteam uitvreet

Ongeveer dertig procent van de contentteams geeft aan dat de rest van de organisatie weet wat de taken van het contentteam zijn. Bij meer dan een kwart van de contentteams blijkt er geen goede samenwerking tussen het contentteam en de rest van de organisatie.

 

Tot die enigzins huiveringwekkende conclusie komt contentbureau Crossphase, dat onderzoek verrichtte onder zo’n 200 contentteams. 26 procent van die teams geeft aan dat er geen goede samenwerking is tussen het contentteam en de rest van de organisatie. Slechts dertig procent van de contentteams stelt dat het voor het hele bedrijf wél duidelijk is wat de taken van het contentteam zijn. Maarten Fokkelman, oprichter en eindbaas van het bureau: "Doordat niet bekend is wat de taken van een contentteam exact zijn, botst het vaker in de communicatie met andere afdelingen. Dat zorgt voor onnodige misverstanden en frustraties."

"Veel contentafdelingen voelen zich niet gesteund door het hoger management"

Maar dat is volgens Fokkelman niet het enige probleem rond contentteams: bij veel bedrijven zijn contentafdelingen alleen een uitvoerende partij. "Daardoor is er niet altijd begrip voor hun werkprocessen, zoals de doorloopsnelheid voor het plaatsen van een publicatie. Men verwacht een bepaalde snelheid van publiceren, zonder dat er gekeken wordt naar de randvoorwaarden die daar tegenover staan. Ook dat maakt de samenwerking uitdagender dan nodig is."

Op veel bijval of ondersteuning door de board hoeven de contentteams ook niet te rekenen. "Veel contentafdelingen voelen zich niet gesteund door het hoger management. Dat komt deels omdat die met andere KPI’s dan het team zelf werken en daardoor niet altijd dezelfde koers varen. Maar het komt ook doordat de benodigde kennis bij de directie ontbreekt. In de meeste gevallen moet het belang van SEO of een nieuw softwaresysteem nog uitgelegd worden", aldus de Crossphase-CEO.

Chief Story Telling

Doordat er op C-level weinig kennis van contentcreatie, -management, - strategie en dergelijke is, laten organisaties kansen onbenut om een voorsprong te nemen op de concurrentie. "Een Chief Content- of Chief Storytelling Officer zou uitkomst bieden. Die fungeert als ambassadeur van de contentteams en kan ervoor zorgen dat er meer kennis over digitale content en de digitale transformatie ontstaat in de boardroom. Een rondkijk op LinkedIn laat zien dat er nog een wereld te winnen is. Er zijn niet meer dan twintig Chief Content- en Storytelling Officers in Nederland."

Credits afbeelding: 123RF, licentie: Alle rechten voorbehouden

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

  • Heel erg herkenbaar en ook niet heel gek. Veel mensen die plat gezegd op de werkvloer staan hebben de hele transitie naar online wel meegemaakt en tegelijkertijd hebben ze er ook geen kaas van gegeten. Als storytellers kunnen we ze daarin meenemen en hopelijk komt er dan meer draagvlak voor de content creators.

    Chief Storytelling klinkt wel als een gave titel :)

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.