Wat is de gezamenlijke uitdaging in employer branding?
NIMA Community Internal Branding; HR en Marketing at a Great Place To Work. Dit zijn de gezamenlijke uitdagingen in employer branding en zo pak je die aan.
Op recent kwamen meer dan 50 HR- en marketingprofessionals bijeen bij Oceans Haarlem, het pand waar Great Place To Work dagelijks werkt aan het verbeteren van de wereld van werk. Waarom kwamen ze bijeen? Om de handen van de afdelingen marketing én HR ineen te slaan. Om samen te bouwen aan een sterk werkgeversmerk op basis van een organisatiecultuur waarin men zichzelf kan zijn.
NIMA diept gedeelde waarden uit
In plaats van te focussen op de verschillen, doken Partnership Consultants Monique Harthoon en Mathieu Smet samen met NIMA dieper in op de gedeelde waarden. Die waarin marketeers en HR-professionals elkaar (en zodoende de rest van de organisatie) kunnen versterken.
Waar volgens Great Place To Work de gemeenschappelijke grond ligt? Beide partijen hebben ongekend profijt van het hebben van een goed imago op de arbeidsmarkt. Door samen te werken aan een solide werkgeversmerk. Want wedewerkers zijn de belangrijkste beïnvloeders voor nieuwe klanten én sollicitanten.
Employer branding en branding hebben drie zaken met elkaar gemeen: een sterke cultuur/ merk, onderscheidend vermogen en medewerkers als ambassadeurs. Een hoge mate van vertrouwen (door te investeren in goed werkgeverschap) leidt tot een hoge klanttevredenheid en eNPS.
De kansen liggen in het inzetten van medewerkers als inspiratiebron, gezamenlijk zichtbaarheid vergroten, elkaars kennis benutten en dezelfde taal spreken. Zo zeggen we namelijk: ‘Internal branding: Van nice to have naar: need to have’. Tijdens het zogenoemde wereldcafé zoomden we in break-outgroepen in op diverse vraagstukken rondom marketing en HR. We bundelden de beste inzichten voor je.
Hoe kan marketing HR versterken in behoud collega’s?
Als HR-afdeling zie je met haviksogen waar het schuurt in de organisatie. Vooral als het aankomt op verloop en de redenen hiervan. Zijn deze cijfers te hoog? Deel je zorgen met de marketingafdeling, zij kunnen je bijstaan. Hoe? Door bijvoorbeeld de kernwaarden van de organisatie op nog efficiëntere manier te promoten. Dit kan door een interne campagne, maar ook door medewerkers actief te betrekken bij het vertellen van de employee journey. Want, it’s not what you say – it’s what they say. Zit er een creatieve contentmaker in je marketingteam? Wellicht zijn videotestimonials dan een leuk initiatief. Dit vult direct de contentkalender aan en helpt bij het werven van nieuw talent.
Hoe kan HR marketing versterken in merkimago?
Waar voor HR de medewerkers de belangrijkste stakeholder zijn, is dit voor marketeers vaak wat meer versnipperd. De salesafdeling wil meer leads, de serviceafdeling heeft middelen nodig om de retentiechurn te verlagen, en tussendoor ook nog een leuke tekst voor de CEO. Juist. Maar de focus ligt op het bouwen van een sterk merk. Het uitrollen van een strategie gebaseerd op een herkenbaar en authentiek merk. Als HR-professional ondersteun je deze vaak overbelaste afdeling door proactief input te leveren. Ken je medewerkers die goed overkomen op beeld? Draag ze dan voor als model voor de eerstvolgende wervingscampagne. Een mooi verhaal over interne doorgroei binnen de organisatie? Geef het door. Voel je ook medeverantwoordelijk voor het uitdragen en realiseren van jullie kernwaarden. Neem ook vooral het initiatief om structureel overleg in te plannen, zodat iedereen weet wat er speelt.
Wat is de gezamenlijke uitdaging in employer branding?
Bijna elke organisatie in Nederland schreeuwt om talent. De krapte op de arbeidsmarkt maakt het werven van nieuwe collega’s dus geen eenvoudige klus, maar vergis je niet in wat investeren in je huidige team oplevert en hoe dit bijdraagt aan elkaar. Door bijvoorbeeld het uitzetten van een extern medewerkersonderzoek (HR) krijg je inzicht in hoe collega’s zich voelen. Hoe staat het bijvoorbeeld met zaken als trots, plezier en vertrouwen? Insights uit deze resultaten vertaal je naar Unique Selling Points op het gebied van employer branding: dit zijn namelijk de elementen die jouw organisatiecultuur vormgeven.
Hoe ziet de ideale situatie tussen marketing en HR eruit in een toekomstbestendige organisatie?
Begraaf de strijdbijl. Waar budgetten krap zijn, bereik je meer met co-creatie dan met vijandigheid. Maak bijvoorbeeld gebruik van employee advocacy waarbij je het voor medewerkers mogelijk maakt jouw merk op hun eigen manier te promoten. Zo ga je mee met de tijd, want zij weten het best waar hun – en wellicht jouw – doelgroep op ‘aan’ gaat. Zo heb je in no time interne ambassadeurs of noemen we het influencers? Pas je daarnaast aan nieuwe generaties op de werkvloer aan door actief hun behoeften te peilen. Niemand wil weggezet worden als #boomer. Meet ook de efficiëntie door regelmatig de thermometer in de organisatie te stoppen. Verbeteren jouw scores aan de hand van de feedback die medewerkers geven in medewerkersonderzoek? Dan kun je concluderen dat je goed bezig bent.