Google lanceert Blogsearch

Google lanceert Blogsearch
, ING Groep
@evr

Twee en een half jaar na de aankoop van Pyra Labs introduceert Google, als één van de eerste grote zoekmachines, een gespecialiseerde blog en feed zoekfunctie. De nieuwe service van Google (vanzelfsprekend nog in beta) is beschikbaar via google.com/blogsearch.

Volgens het artikel bij Search Engine Watch beperkt Google zich tot de content die via RSS-feeds beschikbaar is. Eventuele aanvullende content die beschikbaar is op de site wordt niet geindexeerd bij Google’s blogsearch. Zou het Google lukken Technorati, de nummer 1 in blogsearch, van de troon te stoten?


Geplaatst in

DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • Technorati wordt steeds slechter dus het zal niet lang meer duren tot ze van de troon worden gestoten. Maar Google zal dat op deze manier niet lukken. De kracht van rss-/blogzoekmachines zit o.a. in "het resultaat op basis van actualiteit" en niet op basis van relevantie. Google Blogsearch laat wel zien wanneer een bericht is geplaatst, maar het laatst gepubliceerde bericht staat niet bovenaan.

  geplaatst op
 • In een eerste oogopslag lijkt alles er goed uit te zien. Waar je bij veel sites je moet aanmelden of je ze moet "pingen" sta er bij google meteen al een mooie historie in, die door de zoekrobot netjes wordt bijgewerkt.

  Met een straks blogsearch toevoeging aan de "Personalized Home" site lijkt google weer een grote stap in de richting van een mooie nieuwe gebruiksvriendelijke site.

  @Arnoud: Google heeft blijkbaar standaard gekozen voor relevantie, rechtsboven kan je overigens gewoon ook op datum selecteren.

  geplaatst op
 • Ik ben wel benieuwd wiens lijstje rss-feeds ze hebben gebruikt voor de beta. Martijnhulst.nl en blogmania.nl staan er in, terwijl medicalfacts.nl er niet instaat.

  geplaatst op
 • Het lijkt erop dat sites die een aangepaste feed hebben of een redirect feed (.htaccess naar feedburner bv) niet allemaal correct in de lijst terecht zijn gekomen.. Blogmania stuurt rechtstreeks, jullie redirecten. Zou dus even kijken naar je manier van doorsturen naar feedburner, misschien dat daar een foutje inzit.

  geplaatst op
 • Voor zover ik weet doet Marketingfacts.nl ook een redirect. En dat lijkt wel goed te gaan. Het is wel zo dat de directe feed waar feedburner zijn gegevens uithaalt in de lijst getoond wordt.

  Ik zie wel verschil tussen medicalfacts.nl en marketingfacts.nl. Wij hebben de browser friendly optie van Feedburner aanstaan. Wellicht dat Google daar niet mee om kan gaan?

  Maar de vraag blijft staan : hoe weet google wat weblogs zijn? Hebben ze automatisch uit hun indexering gehaald?

  geplaatst op
 • @janm: Let even op wat google doet met de redirect van de marketingfacts server, helemaal niets dus. Ik kan ook gewoon de feed uitlezen die Marco doorstuurt aan Feedburner, via de blogsearch van google.

  geplaatst op
 • Bij de start van Feeder.nl werd onze spider door Feedburner niet toegelaten. Feedburner-feeds waren dus niet doorzoekbaar via Feeder. Het is nooit helemaal duidelijk geweest of dat opzet of pech was, het is destijds in elk geval na wat heen-en-weer gemail opgelost. Misschien dat Feedburner bang is voor Google-spinnetjes? :-)

  geplaatst op
 • @Ayalon: Je hebt gelijk, ik zal volgende keer beter kijken, sorteren op datum was me helemaal niet opgevallen. Blijft het wel vreemd dat dit niet de voorkeursoptie is.

  geplaatst op
 • Kunnen Feedo en Google blogsearch iets van elkaar leren?

  geplaatst op
 • @Nils: Denk dat de vergelijking tussen feedo en google vooral ligt in de "Personalized Home" site van google en niet in de searchengine.

  Overigens begrijp ik op dit moment het gebruik van de verschillende "rss" initiatieven niet helemaal. Iedereen zet de mooiste zoekmachines en site overzichten inelkaar, terwijl er volgens mij met een rss-feed veel meer te doen is op de achtergrond dan een mooie overzichtpagina en indexgids. Wie zit er op dit moment te wachten op 10 nieuwe ongeveer dezelfde sites in een week? Feedo ziet er goed uit, maar werkt nog niet lekker. Welke kant ilse opwilt met blogsearch, feedo, startpagina en ilse-engine is ook niet helemaal begrijpelijk. Google zet een mooi produkt neer, waar ze vast in de toekomst nog veel meer mee kunnen doen. Een blog DMOZ? Een Gmail notificatiedienst etc etc..

  geplaatst op
 • Geen enkele weblog die ik in eigen beheer heb, en maar enkele weblogs die ik bezoek worden door blogsearch van Google gevonden. En dat terwijl al deze pagina's RSS ondersteunen.

  geplaatst op
 • @tobias, je kan je feeds ook subrsciben bij o.a. :http://www.atomenabled.org/everyone/atomenabled/index.php?c=5
  succes !

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.