Google SketchUp: je eigen virtuele wereld

Google SketchUp: je eigen virtuele wereld

De afgelopen tijd verschijnen er steeds vaker artikelen en zelfs een VPRO-documentaire met betrekking tot de virtuele wereld van ‘Second Life’. Alhoewel ik persoonlijk nog niet voldoende tijd en moeite heb genomen om me er goed in te verdiepen, zou ik best deel willen uitmaken van één van de 165.000 ‘online-inwoners’.


Volgens een artikel van MIT zou het veel geprezen ‘Second Life’ weleens concurrentie kunnen krijgen vanuit een onverwachte hoek. En wel door het vandaag gelanceerde Google SketchUp. Deze gratis te downloaden software zou de gebruiker instaat stellen om zijn eigen 3D-wereld te creëren en deze te plaatsen in Google Earth.


Geplaatst in

DelenEr zijn 17 reacties op dit artikel

 • Ik zie geen enkele reden waarom een 3d-ontwerptool concurrentie zou zijn voor SecondLife. Vreemde vergelijking.

  geplaatst op
 • Die voorbeelden zien er wel leuk uit. Kan me voorstellen dat dit leuk is voor architecten. Kunnen ze mooi laten zien hoe hun ontworpen pand past in het straatbeeld. De overeenkomst met Second Life zie ik ook niet..

  geplaatst op
 • @tibor&robert;: lijkt me dat second life inderdaad weinig te vrezen heeft, aangezien het een community is en Google Earth een zoekmachine.

  geplaatst op
 • SketchUp bestaat al langer, alleen toen was het niet gratis. SketchUp is hele toegankelijke software om 3D ontwerpen mee te maken, veel makkelijker dan 3ds Max bijvoorbeeld. Leuk programmaatje om vrij snel een ruimtelijke constructie te maken.

  De vergelijking met Second Life begrijp ik ook niet... In Google Earth kun je niet leven/spelen.

  geplaatst op
 • het originele artikel zegt:
  Is this an attempt to give Google Earth a Second Life by turning it into a virtual world where visitors can create their own buildings, vehicles, and other objects or just roam around?

  Het zou dus wellicht een volgende stap kunnen zijn volgens dat artikel. Mijninziens lijkt me dat Google zich daar totaal niet mee bezig gaat houden en er dus ook geen concurrentie te bespeuren valt.

  geplaatst op
 • "Is this an attempt to give Google Earth a Second Life.."

  Mooi hoe zo'n woordgrap in het originele artikel leidt tot het gekopieerde vermeoden dat Google de concurrentie wil aangaan met Second Life.

  geplaatst op
 • En wat als Google besluit om dat wel mogelijk te maken? Dat is een van de weinige dingen waar Google nog niet echt mee bezig is en des te meer reden om aan te nemen dat ze daar ook nog wel iets mee gaan doen.

  geplaatst op
 • De parallel tussen Second Life en Google is niet zo raar. Second Life is niet echt een game, het is in zekere zin een 3D browser of zelfs een OS zoals sommigen beweren. Wanneer je je verdiept in SL dan zul je al snel merken dat het eigenlijk een portal is naar allerlei content: video, tekst, audio. Content die niet noodzakelijk gecreerd wordt binnen SL zelf overigens, maar ook van buiten kan komen. Los daarvan is SL ook een platform voor interactie met anderen, en ook in dat opzicht is er een grote overlap met Google....

  geplaatst op
 • Het is overigens erg jammer dat je met (de gratis versie van) SketchUp niet in staat bent om de 3D-modellen te exporteren naar andere (open) formaten. Zodat je ze bijvoorbeeld in Second Life weer zou kunnen gebruiken.... Nu kun je ze alleen maar als plaatje exporteren, of binnen het Google domein gebruiken (Earth of 3D Warehouse). En zulke gesloten modellen hebben weinig toekomst denk ik....

  geplaatst op
 • @michel: de woordgrap door MIT is subtiel geplaatst, en heeft absoluut een ondertoon en een verwijzing naar de mogelijkheden hierdoor voor Google. Jammer dat jouw 'gekopieerde vermoeden' niet dubbelzinnig is uit te leggen.;-)

  Ik kan me ergens wel voorstellen dat ook Google wel een virtuele wereld zou willen hebben. Als ik Yme goed begrijp, is dat nog niet eens zo'n gekke gedachte.

  geplaatst op
 • Het aardige is dat straks van de hele wereld een 3D model bestaat. Als je genoeg inzoomt op Google Earth, kom je bij je eigen huis. Dat je van alle kanten kan bekijken. Op je mobiel, op tv of elk ander scherm. Je kan er (virtueel) in gaan. Kan je door je eigen huis heen lopen. Nog eens kijken wat er gebeurt als je de verlichting verandert. Of die bank die je wilt kopen er wel in past. Of je tuinontwerpen. En het effect vanaf boven zien. Of bij plaatsing van een dakkapel. Hoe gaat dat eruit zien? We kunnen direct de bouwplannen indienen bij de gemeente en de buurman kan direct zien of hij het daar wel mee eens is. De virtuele wereld en fysieke wereld mengen zich en ons leven loopt gewoon zachtjes over in een virtueel leven. Een tweede leven zeg maar.

  geplaatst op
 • Volgens mij is het gewoon een en hetzelfde leven. En dat zou tegelijkertijd wel eens het probleem van Second Life kunnen worden in de context van deze discussie. De naam is verkeerd;-)

  Voor degenen die dit soort ontwikkelingen interessant vinden is het ook een aanrader om eens te kijken naar een open source project als www.opencroquet.org. Ik denk dat het niet al te lang gaat duren voordat de eerste virtuele werelden aan elkaar verbonden zullen gaan worden. Een signaal dat ook die kant op wijst is bijvoorbeeld het (toekomstig) gebruik van web services door Second Life. http://www.eccky.com/weblog/2006/04/second-life-web-services.html

  geplaatst op
 • Ik heb net de gratis versie geprobeert. Werkt inderdaad makkelijker dan de meeste 3d software. Ik heb begrepen dat je je opbjecten ook in Google Earth te plaatsen zijn. Heeft iemand hier ervaring in? Zijn de objecten dan ook zichtbaar voor andere gebruikers van Google Earth? Dan zou je het wat semi-promotioneel kunnen toepassen door de positie van je bedrijf na te bouwen.

  geplaatst op
 • Hallo allemaal,

  wat een interessante reacties allemaal hier. Voor mijn opleiding moet ik een enquete houden onder de samenleving die onder andere over second life gaat. zouden jullie zo vriendelijk willen zijn 2 minuutjes vrij te maken en de enquete te maken? Alvast bedankt voor de moeite! (klik op de link)

  Groetjes Maron

  geplaatst op
 • heej cool hoor maar is google sketch up gratis en is het een full version (geen resente tijd)????

  geplaatst op
 • waar moet ik dit nu downoalden ik kan het namelijk echt niet vinden.

  geplaatst op
 • tof

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.