Google WiFi bevestigd

Google WiFi bevestigd

We schreven al eens over het gerucht dat Google bezig zou zijn een eigen WiFi netwerk op te zetten. (Google WiFi) Nu lijkt het er sterk op dat deze service binnenkort echt gelanceerd wordt. Zo kun je op wifi.google.com een programma, genaamd Google Secure Access, downloaden dat de WiFi verbinding beveiligt. In de FAQ bij dit programma staat te lezen:

Where can I go to download Google Secure Access?
The program can currently be downloaded at certain Google WiFi locations in the San Francisco Bay Area.

Het lijkt er dus sterk op dat Google WiFi zeer binnenkort wordt gelanceerd in San Francisco. Andere steden in de US zullen waarschijnlijk snel volgen.

Maar wat heeft Google aan het gratis aanbieden van WiFi?
Het lijkt erop dat ze hier op een aantal manieren profiteren:

 • Ze krijgen meer inzicht in het internet verkeer. Daarmee kunnen ze andere diensten, zoals de zoekmachine en de nieuwsservice verbeteren.
 • Klantbinding Waarschijnlijk zullen ze proberen af te dwingen dat je via Google zoekt als je Google WiFi gebruikt. MSN doet dit ook in Windows, Messenger en IE. Verder zal een deel van de gebruikers van de gratis dienst ook uit sympathie sneller Google gebruiken om te zoeken
 • De belangrijkste: Zeer locale advertenties. Bij WiFi kun je erg nauwkeurig bepalen waar iemand zich bevindt. Daar kun je dus erg locale advertenties op richten. De markt van de kleine adverteerders ligt nog bijna helemaal open, terwijl hier erg veel geld ligt. (Denk aan de talloze buurtkrantjes waarin de kappers, taxibedrijven en loodgieters adverteren) Zowel search advertising als andere vormen van internetmarketing slagen er steeds niet in deze doelgroep te bereiken. Lukt het Google om op deze manier de kleine adverteerder aan te spreken, dan hebben ze wederom een grote voorsprong op de rest.

Google te machtig?
Ook nu barst de discussie los of Google niet te machtig wordt. Ze bepalen al voor een groot deel welke sites veel bezoekers krijgen door die hoog in de zoekresultaten te zetten. Straks weten ze ook nog eens van een steeds groter deel van de internetpopulatie welke sites worden bezocht. Toen Google enkele maanden geleden met Google Web Accelerator kwam was daar veer discussie over. Ook nu zou deze discussie wel eens hoog kunnen oplopen.

Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de ontwikkelingen de aankomende tijd.

Bronnen:
Slashdot
BNC
Reuters


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Gratis WiFi? Ook hier in Nederland? Ik zeg: laat maar komen! Ik maak me niet zoveel zorgen om privacy. Machtig zijn ze vast wel ja, maar om nou te zeggen dat ze daar tot nu toe _duidelijk!_ misbruik van hebben gemaakt... Nah, kunnen ze ook niet maken denk ik als grote zoekbaas.

  Is Google Web Accelerator trouwens dood? Ik kan de pagina niet meer bekijken.

  geplaatst op
 • Google Web Accelerator is _voorlopig_ dood wegens "technische problemen". Al wordt gezegd dat dat een smoes is en het werkelijk om privacy issues ging.

  geplaatst op
 • geniale actie van google hoor. local based advertising is niet alleen bijzonder waardevol voor adverteerders maar ook voor consumenten. ik wil wel weten welke kappers of mogelijke salespromoties er in mijn buurt zitten. laat maar komen idd! ben alleen benieuwd hoe de ROI zal zijn. opzetten van wifi-netwerken is nu ook weer niet heel goedkoop en mochten ze vasthouden aan CPC-adverteer modellen...

  geplaatst op
 • De bevestiging komt van één anonieme bron op Slashdot. De San Fransisco WIFI bestaat al een tijdje en het enige nieuwe is dus de Secure Acces. Google zwijgt zoals gewoonlijk in alle talen. De Google strategie "geen publiciteit is ook publiciteit" werkt weer geweldig. Over geen pubiciteit gesproken; gaat er iemand naar de Zeigeist 2005?

  geplaatst op
 • Ik vraag me wel af waarom er nu eigenlijk voor Wi-Fi is gekozen. Dit zal nooit een dekkend netwerk worden. Veel aannemelijker (en innovatief) zou het zijn als ze met een UMTS netwerk zouden komen. Of een 4G techniek tot eenzame hoogte weten te verheffen doormiddel van een goedkoop / gratis model dat toch winstgevend is.
  Hoe lang ga je het overigens leuk vinden dat je tijdens het internetten advertenties op je krijgt afgevuurd? Het gratis internet is toch in Nederland ook een zachte dood gestorven, ik zie meer in een flat fee verbinding zoals T-Mobile die nu biedt.

  Ik schreef in dit kader pas over mijn idee dat Google een beetje aan het zwalken raakt (http://www.8a.nl/blog/?p=57) en daar past dit zeker in. En ook nog dat Wi-Fi de KPN Kermit van deze tijd is (http://www.8a.nl/blog/?p=62). Dat kombineert zich mooi in dit nieuwsbericht!

  geplaatst op
 • Ik sluit me aan bij Sipke:

  Verizon heeft al eens eerder geexperimenteerd met gratis WiFi in NYC maar is na twee jaar met dit project gestopt. Bobbi Henson, woordvoerder van Verizon: "Everybody's trying to look for a business model around (Wi-Fi).... But the better business model in our mind is the EV-DO network."
  AT&T is bezig met UMTS. Het enige nadeel is dat de prijzen nog vrij hoog zijn (60 a 80 Dollar vs 10 a 15 dollar voor DSL). De vraag is dus of Google echt een revolutionair beter business model heeft dan de bestaande telco’s.

  Hoeveel inzicht in het internetverkeer heb je nodig om meer winst te maken?
  Willen klanten gebonden worden aan Google?
  Locatiegericht adverteren is al jaren mogelijk, hoeveel wordt daar gebruik van gemaakt?

  Persoonlijk zit ik niet echt te wachten op gratis WiFi van Google. WiFi op meer plaatsen is uiteraard vam harte welkom maar op Manhattan zijn er voor mij al genoeg plaatsen waar gratis WiFi wordt aangeboden in combinatie met een lekker hapje, drankje of ontspannen park.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.