Groei videoplatforms biedt marketingkansen

5 november 2020, 14:00

De coronacrisis is een periode van vele uitdagingen. Ook voor ons marketeers. We zien een flinke verschuiving van offline naar online. Daar kunnen wij heel slim op inspelen, zodat zowel particulier als bedrijf aan z’n trekken komt. Door de strenge quarantaineregels is men ook vaker en langer thuis. Dat heeft als gevolg dat diverse videoplatforms ontzettend hard groeien. Weer een mooie marketinguitdaging, dus. In dit blog geven we je praktische informatie over deze enorme verschuiving naar videoplatforms en laten we de kansen zien die jij kunt benutten.

Meer thuis = meer streamen

Het is logisch dat online verkeer op social media en streamingdiensten toeneemt, naarmate mensen meer tijd doorbrengen op de smartphone, tablet of pc. Door het coronavirus en de daarbij horende regels, zoals ‘werk zoveel mogelijk thuis’ en ‘bij klachten blijf je thuis’, worden de digitale apparaten veel vaker tevoorschijn gehaald. En ja: dit betekent een explosieve groei van streamingdiensten.

Door de combinatie van vaker thuis zitten, meer vrije tijd en videoplatforms, zal ons kijkgedrag nooit meer hetzelfde zijn. Daar komt bij dat we door de intelligente lockdown kennis hebben gemaakt met videovergaderen, les op afstand, online evenementen, e-sports en podcasts. We hadden geen keuze, en hierdoor is de contentbehoefte van mensen structureel veranderd! Voor ons marketeers biedt dat mooie kansen.

Om je een duidelijk beeld te geven: het aanbod op ticketwebsite Eventbrite is wereldwijd vertienvoudigd met tienduizenden online evenementen. Van gitaar-workshops tot wijnproeverijen, bingo-avonden en huiskamerconcerten; alles wordt gedigitaliseerd. En het werkt! We willen allemaal bepaalde content zien op de tijden en plekken die we zelf kiezen.

Videoplatformen en marketingkansen

Dit ‘kijken op het moment dat wij willen’ is eigenlijk op drie manieren beschikbaar:

  • pay-per-view;
  • abonnement;
  • gratis.

De eerste mogelijkheid is bijvoorbeeld Ziggo On Demand; je zoekt zelf een film of serie uit en betaalt deze eenmalig. Een voorbeeld van mogelijkheid twee is Netflix. Maandelijks betaal je een bepaald bedrag en vervolgens heb je onbeperkt toegang tot het content-aanbod. De gratis manier om te streamen is bijvoorbeeld via YouTube of Facebook Stories (uiteraard betaal je wel internettoegang).

Android Authority zette de tien beste videoplatformen (niet allemaal beschikbaar in Nederland) op een rij. Zowel gratis als betaald:

  1. Amazon Prime Video
  2. Crackle
  3. Disney+
  4. Hulu
  5. Movies Anywhere
  6. Netflix
  7. Sling TV
  8. Twitch
  9. VRV
  10. YouTube en YouTube TV

Je ziet in deze lijst dat de nieuwkomer in de videoplatforms: Disney+, al enorm hoog staat. Al voor de corona-uitbraak groeide deze dienst flink, in de introductiemaand september 2019 was het online bereik al 12,4 procent (1.805.000 personen van 13 jaar en ouder), volgens het bereiksonderzoek GfK DAM.

In dezelfde periode bezocht 75 procent van deze mensen ook Netflix en Videoland. Van de ruim één miljoen personen die Netflix én Videoland hebben bezocht in september, heeft 22 procent zich ook online georiënteerd op een derde abonnement bij Disney+.

Grote merken zien hier op marketinggebied grote kansen. We zagen al de samenwerking tussen James Bond en Heineken, en Underground en Red Bull. Maar ook aan online festivals kunnen merken zich binden, zoals Swatch of Grolsch dat doen.

Videomarketing inzetten: zo doe je dat

Maar ook voor merken met een minder groot budget kan de streamingtrend kansen bieden. Uiteraard weet je wie jouw doelgroep is, het is nu alleen zaak om te onderzoeken op welk videoplatform jouw potentiële klanten zich bevinden. Je kunt vervolgens heel gericht adverteren om de doelgroep te bereiken. Zelfs niche-marketing is mogelijk via streaming!

Zelfs niche-marketing is mogelijk via streaming

Naast adverteren op de juiste videoplatforms, kun je met jouw merk en/of product extra aandacht trekken door middel van storytelling. Het is bewezen dat men zich beter identificeert met een product als de boodschap ‘natuurlijk’ overkomt. En dat leidt weer tot conversies. Op YouTube, Facebook Stories en IGTV kun je met redelijk lage kosten een groot bereik bewerkstelligen. Oftewel: videomarketing.

Men identificeert zich beter met een product als de boodschap ‘natuurlijk’ overkomt

Als jij videomarketing in wilt zetten, is het belangrijk dat je weet waar jouw doelgroep zich bevindt. De grootste online videoplatformen in Nederland zijn: YouTube, Facebook en Vimeo. Ter informatie: YouTube heeft zo’n 1,8 miljard maandelijkse gebruikers wereldwijd, Facebook 2,99 miljard en Vimeo ongeveer 100 miljoen. YouTube en Vimeo zijn natuurlijk echt gemaakt als videoplatform, terwijl Facebook een social-mediaplatform is. Maar door de mogelijkheden van video op Facebook, is het ook een zeer krachtige videomarketingtool.

Zodra je weet waar jouw doelgroep zich het meeste bevindt, kun je je verdiepen in de mogelijkheden van video’s op het gewenste kanaal. Op de social media platforms geldt: hoe korter, hoe beter. Het succes van TikTok en Snapchat bewijst dit keer op keer.

Kort betekent ook dat je creatief moet zijn over de invulling van de video. Houd daarbij rekening met het volgende:

  • ​Maak je video persoonlijk en natuurlijk. Spreek de potentiële klant aan en geef een oplossing voor hun probleem.
  • Probeer interactief te zijn. Je kunt de video bijvoorbeeld eindigen met een vraag en de doelgroep te laten reageren in de comments.
  • Laat ‘anderen’ over jouw merk/product vertellen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van storytelling of een (bekende) influencer inzetten.
  • Wees uniek en authentiek. Als het om videomarketing gaat, is het lastig om uniek te blijven. Er is al zoveel gemaakt! Blijf daarom bij jezelf en probeer out of the box te denken.

Videomarketing: booming business

Kortom, videoplatforms en daarmee videomarketing is booming business! Zorg dat je meegaat in deze stroomversnelling en dat je bijhoudt waar jouw doelgroep zich bevindt. Ga zelf experimenteren met video; wat werkt wel en wat werkt minder bij jouw potentiële klanten?

Kijk naar de mogelijkheden van videoplatforms en onderzoek wat het voor jouw merk en/of product kan betekenen. Kijk om je heen hoe andere marketeers deze enorme groei van streamingdiensten benaderen en haal eruit wat voor jou interessant is. Succes!

Jessica Henneman
Marketing & Communicatie Strateeg - Ondernemer bij Egeniq

Je kunt mij omschrijven als een ondernemende en actiegerichte tech-geek die graag haar kennis van ondernemen, marketing en communicatie deelt. Sneak preview van mijn CV: Marketeer, Ondernemer, Project manager, SMP, SCP en SDP. Meer weten? Check JessicaHenneman.nl.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!