Grote merken lokken kinderen via speciale sites en acties

Grote merken lokken kinderen via speciale sites en acties
,

Grote merken lokken kinderen via speciale sites en actiesHet Engelse Which - een organisatie die de belangen van consumenten bewaakt ? kwam deze week met zijn verkorte rapport (pdf) over de manier waarop kinderen buiten medeweten van hun ouders worden verleid tot het kopen van te vette, zoute, suikerrijke snacks en softdrinks.

Grote bedrijven zoals CocaCola, PepsiCo, Kellogg?s, McDonalds en Burger King verleiden kinderen via populaire cartoonfiguren (Bob de Bouwer, Sponge Bob), met acties op hun mobiele telefoons en via populaire websites waar ze graag terugkomen. Opvallend zijn de strategie?n via electronisch media. Via sms worden kinderen bestookt met teksten die hun merkbewustzijn be?nvloeden. Achter spelletjes-sites als mouthwateringtv.co.uk (snoep van Starburst) en neopets.co.uk (waar een kind een huisdier leert verzorgen, vol volledig ge?ntegreerde sluikreclame van PepsiCo) gaan campagnes schuil om kinderen helemaal in een merkomgeving op te voeden.

Deze vormen van marketing worden steeds belangrijker. Ruim 92% van de kinderen heeft toegang tot het internet en kan op deze manier heel direct worden bereikt. Dat kan bovendien buiten de contole van de ouders. Which noemt zelfs voorbeelden van campagnes die kinderen de argumenten in handen spelen om bij hun ouders gedaan te krijgen dat ze bepaalde produkten voor hen kopen.

De Engelse overheid is waakzaam en heeft 40 ongeoorloofde marketingpraktijken gedefinieerd. De grote merken hebben inmiddels beloofd geen campagnes meer te richten op kinderen onder de 12-jaar. Inmiddels heeft 1/3 van de twee tot vijftien-jarigen in Engeland last van overgewicht of obesitas en is het einde van de mogelijkheden van online campagnes nog niet in zicht.

De conclusie van Which is duidelijk: daar sta je dan als overheid en ouders, de fabrikanten voeden je kinderen zelf wel op.


Geplaatst in

DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • De Europese Unie van Drankfabrikanten Unesda, waarbij ook de vereniging Nederlandse Frisdranken Industrie (NFI) is aangesloten, heeft toegezegd geen reclame meer te maken gericht op kinderen. Bedrijven als Unilever, Coca Cola Europe en Pepsi Europe willen zo meehelpen tegen het groeiende overgewicht van kinderen aldus een recent bericht op BNR.

  geplaatst op
 • Kindermarketing blijkt nogal effectief te zijn vanwege de "nag factor":

  the average American child aged 12-17 who asks their parents for products they've seen advertised will ask nine times until their parents finally give in [...] And according to kids marketing expert James McNeal, children aged 12 and under influenced more than $500 billion of their parents' purchases in 2000 (bron)


  geplaatst op
 • Marcp, thx! Ik heb het genoemd, maar verzuimd een doorclick op te nemen. Waakzaam als jullie zijn stond die dus al bij Eric van Roekel.

  geplaatst op
 • Ik snap hierbij het probleem niet. Ouders zijn er toch zelf bij!
  Geef dat verwende %&$#@#@ kind gewoon niets!!!
  Wat mij betreft ligt het probleem gewoon bij de ouders.

  geplaatst op
 • Als ouder kun je nooit ALLES in de gaten houden RL. Ik denk dat hier eerder een taak voor de overheid is weggelegd..

  geplaatst op
 • Bij de kinderen onder de 12 jaar toch wel? Die zijn nog niet van de de lagere school af! Waar moeten ze al die spullen dan van kopen als ze het niet van hun ouders krijgen? Van hun fantastische bijbaan?

  geplaatst op
 • Laurens, RL,

  Is er een probleem? Het is eigenlijk een sociologisch vraagstuk. Je maatschappelijke context bepaalt wat je doet en hoe je dat doet, wat aceptabel is en wat niet. Dus ook wat je eet en drinkt. Door kinderen volledig bloot te stellen aan de artificiële context die voedingsbedrijven maken, haal je die normvorming uit de maatschappij en komt die bij commerciële instellingen te liggen.
  En helemaal eens: uiteraard is dit een vraagstuk dat primair bj ouders ligt.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.