Het einde van het stilstaande logo

25 augustus 2005, 09:20

Het belangrijkste onderdeel van de visuele identiteit van merken is het logo. Vanuit het massacommunicatietijdperk staat het consequent gebruik van het logo voorop. De mediawereld verandert echter en merken veranderen (langzaam)mee. Merken experimenteren met logovariaties, logo-animaties en andere dynamische visuele objecten. Hier zijn steeds meer voorbeelden van te zien.

Merken zijn groot geworden in het massacommunicatietijdperk. ??n van de belangrijkste onderdelen van de visuele identiteit was hier (en is nog altijd) het logo. Eerst zwart-wit, later in kleur. Als iemand ook maar een onderdeeltje zag van het logo, dan moest direct het merkbeeld in de hersenen van de consument worden geactiveerd. Zodoende konden gewenste associaties direct gekoppeld worden aan het merk. Dat kwam (en komt) de aankoopbeslissing ten gunste van het merk ten goede. Het aantal contactmomenten met het merk en de contactduur waren echter beperkt, dus consistentie stond voorop. Geen consistent gebruik leidde tot verwarring in het hoofd van de consument, tot verminderde directe herkenning en dus tot omzetverlies. Tot op de dag van vandaag leidt misbruik van het logo door medewerkers bij sommige bedrijven tot ontslag.

imageimageDe tijd is echter aan het veranderen. In de mediawereld van vandaag hebben mensen soms tientallen minuten achtereen contact met het merk. In een Internetbankier sessie bijvoorbeeld tuurt iemand zomaar twintig minuten naar een bank-‘branded’ pagina. Maar ook long-content of in gaming omgevingen zorgt voor een bijzondere merkervaring. Dat het logo dan af en toe iets anders is of beweegt gedurende de sessie zorgt niet voor verwarring. Nog sterker, het trekt juist de aandacht. Langzaamaan gaan merken experimenteren met logo-variaties (bvb Google), logo-animaties (bvb BigClique, Luba of 3FM) en andere dynamische visuele objecten. (bvb Anna van Ikea). Ook laten zij consumenten z?lf een bijdrage leveren aan het logo. Talpa vroeg bijvoorbeeld mensen ‘iets leuks te doen’ met het Talpa logo. Media verandert, merken veranderen (langzaam) mee en dat is onder andere te zien aan een veranderende visuele identiteit.

Op het weblog mensmerk.nl volg ik veranderingen van merken op de voet. Dit weblog hoort bij mijn boek ‘Van Massamerk naar Mensmerk’ dat vorige week is verschenen. In het boek beschrijf ik niet alleen d?t merkvisualisatie gaat veranderen in de komende tien jaar maar ook waarom en hoe (hoofdstuk 7: ‘jezelf laten zien als merk’). Op MarketingFacts zal ik regelmatig samenvattingen posten van de afgelopen periode met betrekking tot dit specifieke onderdeel in het channel ‘merkvisie’.

Erwin van Lun
Futurist and Angular Engineer bij Your Future Is Now!

Futurist Erwin van Lun startte op MarketingFacts in 2005, direct na publicatie van zijn boek "Van Massamerk naar Mensmerk" dat toen een nominatie kreeg voor de Marketing Literatuur Prijs. Het boek beschreef de toestand van media, marketing en merken in de toekomst van 2015 en Erwin volgde de ontwikkelingen in de eerste jaren op de voet. Nu blijkt dat zijn voorspellingen waarheid zijn geworden helpt hij mensen om zélf de toekomst trefzeker te voorspellen en heeft hij zijn voorspellingen voor 2020, 2030 en 2050 al weer klaar voor publicatie in het boek 'Utopia Manifesto 2050'. In 2009 stortte Erwin zich helemaal op Chatbots.org (http://www.chatbots.org), zijn wereldwijde industry portal op het gebied van intelligente kunstmatige karakters en in 2015 sloot hij zich aan bij het Bemer netwerk (http://yourfuture.bemergroup/nl) om mensen te helpen zichzelf te resetten: gezond, vitaal en creatief: helemaal klaar voor de toekomst! In 2017 zag hij de bezoekersaantallen van Chatbots.org weer flink stijgen en besloot dat het tijd werd voor de terugkeer naar het prachtige veld van humanlike AI.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!