Hoe kun je geld besparen met de aankoop van een zakelijke elektrische auto? #spon

10 maart 2022, 09:59

Je ontkomt er bijna niet aan: elektrisch rijden wordt alsmaar populairder. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd wordt de markt voor elektrische auto’s steeds verder uitgebreid. Zowel (particuliere en zakelijke) elektrische personenauto’s als bestelbussen, vrachtwagens en andere elektrische vervoersmiddelen nemen gestaag toe. Deze flinke toename is niet zonder reden, want naast de milieuvoordelen van elektrisch rijden, kun je er ook nog eens flink wat kosten mee besparen. In deze blog lees je meer over de financiële voordelen van zakelijk elektrisch rijden.

Mede dankzij de dynamische wereld waar elektrisch rijden zich op dit moment in bevindt, zijn de ontwikkelingen enorm. Regels veranderen om de haverklap en elke maand zijn er wel weer nieuwe ontwikkelingen op de EV-markt. Het is daarom verstandig om, zeker als je geïnteresseerd bent in het kopen van een elektrische auto of er momenteel een in het bezit hebt, het nieuws goed in de gaten te houden. We bespreken hieronder de meeste recente (financiële) regelingen die vanuit de overheid zijn getroffen, maar ook andere punten van elektrisch rijden waarmee je als bedrijf kosten kunt besparen.

Subsidieregeling voor zakelijke rijders

De SEBA, een subsidieregeling speciaal ingericht voor zakelijke rijders, maakt het ondernemers en non-profit instellingen gemakkelijker om de overstap te maken naar elektrisch. Bij de aanschaf van een N1 voertuig (lichte bedrijfsauto met een maximumgewicht van 3.500 kilogram) krijg je namelijk 10% van de netto catalogusprijs vergoed (excl. BTW) en voor een N2 voertuig (zware bedrijfsauto met een maximumgewicht van 4.250 kilogram) krijg je 10% van de verkoopprijs (excl. BTW) vergoed. Voor kleine bedrijven en non-profit instellingen is dit percentage vanaf 2022 zelfs verhoogd naar 12%. De definitie die de overheid gebruikt om kleine bedrijven te omschrijven is de volgende: bedrijven met minder dan vijftig werknemers en een jaaromzet van maximaal 10 miljoen euro. Ook bedrijven met oudere Euro 4 auto’s kunnen van deze verhoging gebruikmaken. Zijn deze punten niet voor jouw bedrijf van toepassing? Dan kan je geen gebruikmaken van de verhoging en blijft het vergoedingspercentage op 10%. Desondanks een flink percentage voor een relatief grote aankoop! Eén punt waar zowel kleine als grote bedrijven rekening mee moeten houden is het maximale vergoedingsbedrag. Of het nu gaat om een elektrische bedrijfsauto van 60.000 of 90.000 euro, maximaal 5.000 euro van dit bedrag kan worden vergoed.

De voorwaarden voor het ontvangen van de SEBA

Het ontvangen van de SEBA kan je als bedrijf dus ontzettend veel geld schelen. Echter, om in aanmerking te kunnen komen voor deze vergoeding zijn wel een aantal voorwaarden waar je als bedrijf aan moet voldoen. Hieronder lees je alle voorwaarden op een rij:

  • De aanschaf van de auto is of wordt vastgelegd door middel van een overeenkomst;
  • Bij het aanvragen van subsidie mag de koop- of leaseovereenkomst nog niet definitief zijn;
  • De voorlopige overeenkomst moet in het jaar 2022 zijn afgesloten;
  • Wanneer je de aanvraag doet mag de auto nog niet zijn geleverd en/of op jouw naam staan;
  • In geval van voertuigcategorie N1 heeft de auto een netto catalogusprijs van 20.000 euro of meer. Wanneer het een categorie N2 is, moet de verkoopprijs 20.000 euro of meer zijn (beide excl. BTW).

Overige regelingen waar je (mogelijk) gebruik van kunt maken

Ondanks dat de SEBA je al een flink bedrag kan besparen, waren er in het verleden nog andere regelingen waar je als zakelijke rijder gebruik van kon maken. Denk hierbij aan de MIA (Milieu Investeringsaftrek) en de VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Deze regelingen bestaan nog steeds, maar in veel gevallen zul je hier in 2022 niet voor in aanmerking komen. Alleen wanneer je een elektrisch aangedreven personenauto met geïntegreerde zonnepanelen aanschaft, kun je van deze voordelen gebruikmaken. Ben je van plan een elektrische bestelbus of vrachtwagen aan te schaffen? Dan zijn er wel verschillende financiële voordelen te behalen! Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Zero-Emissie Trucks (AanZET) voor elektrische vrachtwagens, wat je de mogelijkheid biedt om maar liefst 40% van de meerkosten terug te vragen. Voor een compleet overzicht van alle regelingen kun je terecht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Het laden van je elektrische voertuig

Naast de regelingen die de overheid heeft opgesteld om zakelijk elektrisch rijden te stimuleren, zijn er nog andere punten te benoemen waarop je met elektrisch rijden kunt besparen. Twee hiervan zijn de lagere onderhoudskosten en de lagere kosten voor laden (ten opzichte van tanken). Om geld te kunnen besparen met het laden van je voertuig, is het van belang om de verschillende manieren van laden naast elkaar te zetten.

Net als prijsverschillen bij tankstations, zijn de kosten voor laden verschillend per locatie. Een makkelijk onderscheid dat hierbij gemaakt kan worden is het verschil in het laadstation: openbaar of particulier. Hoewel openbaar laden (let op: het laden bij snellaadstations (bijv. FastNed) is duurder dan ‘normaal’ openbaar laden) relatief gezien goedkoper is dan het tanken van brandstof, is het hebben van een eigen laadpaal verreweg de voordeligste optie. Dit verschil in kosten heeft te maken met de energietarieven. De kans op fluctuatie van energietarieven bij openbare laadpalen is groter, waardoor ook de kans op hogere kosten wordt vergroot. Een laadpaal thuis laten plaatsen kan je dus flink wat kosten besparen, maar wist je dat dit financiële voordeel ook geldt voor de plaatsing van een laadstation op bedrijfsterrein? Een laadpaal zakelijk is, zeker wanneer medewerkers of klanten elektrisch rijden, bijna onmisbaar bij je bedrijf. Met het oog op de toekomst is het investeren in laadoplossingen voor jouw bedrijf dan ook zeker de moeite waard!

Al met al zijn er verschillende punten waar je als ‘nieuwe’ elektrische rijder over na moet denken voordat je de overstap maakt. Ben je van plan een elektrisch voertuig aan te schaffen voor zakelijk gebruik? Zorg dan te allen tijde dat je van tevoren onderzoek hebt gedaan naar de mogelijkheden. Eén ding is zeker: naast de milieuvoordelen van elektrisch rijden zijn er ook voldoende financiële voordelen te benoemen, waardoor het zowel voor jouzelf als voor de medemens een mooie investering is!

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!