Hoe merken live video succesvol inzetten op Facebook

17 februari 2017, 06:00

Voorbeelden, tips & tricks over livestream video’s op Facebook

Periscope, Youtube, Facebook, Snapchat en sinds kort ook Instagram. Op steeds meer kanalen is het tegenwoordig mogelijk om je doelgroep direct live te bereiken. Maar welk type live video werkt nu het beste voor jouw merk? In dit artikel zie je verschillende voorbeelden en geef ik je tips en tricks om je live video zo succesvol mogelijk in te zetten.

Waar vroeger een afbeelding volstond, verwacht je publiek nu steeds vaker een video. Dat is niet nieuw, maar wint nu in rap tempo terrein. Vooral ook omdat de sociale platformen, met Facebook voorop, vol inzetten op videocontent. Dat is ook niet zo gek, want uit een onderzoek van Cisco blijkt dat een video langer in het geheugen blijft hangen dan een tekst.

Een livestream creëert een gevoel van urgentie bij de doelgroep. Dit komt met name door de exclusiviteit van de content. Daarnaast heerst het gevoel dat ze als ‘live’-kijkers onderdeel uitmaken van de video waardoor de betrokkenheid alleen maar toeneemt.

Volgens hetzelfde onderzoek van Cisco zal het merendeel van de content tegen het einde van 2017 dan ook uit video’s bestaan. Rond 2020 zal zelfs meer dan 80 procent van al het internetgebruik door consumenten in het teken staan van online video (Cisco).

Verschillende vormen van live video op Facebook:

Het afgelopen jaar hebben we al veel succesvolle voorbeelden van live video’s voorbij zien komen op Facebook:

1. Zijn er nog vragen?

Zoals eerder aangegeven is live video niets nieuws. Al een aantal jaar maken merken gebruik van live video om hun klanten beter te kunnen bedienen. Zo ook Facebook zelf. Om live video op Facebook te introduceren nam Mark Zuckerberg zelf plaats achter de camera.

Vooraf had Facebook in een korte video de livestream aangekondigd en de fans warm gemaakt. In deze video werd de kijkers gevraagd om hun vragen alvast in te sturen, zodat deze tijdens de live video konden worden behandeld. Vervolgens ging Zuckerberg, via een Q&A, in de livestream de vragen behandelen. Deze manier is misschien wel de meest persoonlijke en snelle manier om je klanten van dienst te kunnen zijn. Je kan direct de vragen van je kijkers beantwoorden en hierop inspelen.

Met de verkiezingen in het vooruitzicht zien we dat ook de politieke partijen al zijn overgegaan op live Q&A’s op Facebook:

2. Kijkje in de keuken

Naast een Q&A kan je als merk een kijkje in de keuken te geven. Zo kunnen de fans processen zien die normaal gesproken onzichtbaar blijven of kan men de bedrijfscultuur in praktijk laten zien. Dit zal met name de betrokkenheid en merkbuilding ten goede komen.

Een goed voorbeeld hiervan is de live video van Dunkin Donuts. In hun allereerste live video geven ze een rondleiding in de trainingskeuken om vervolgens een verrassing te beloven aan het einde van de stream. Tijdens de rondleiding wordt de bedrijfscultuur duidelijk door te vertellen over de geschiedenis en de producten, daarnaast krijgen de kijkers een letterlijk kijkje in de keuken waarin een bruidstaart gemaakt wordt. Binnen dertien minuten had de video al 12.000 kijkers, waarvan de gemiddelde kijktijd veel hoger lag dan bij de al eerder geplaatste reguliere video’s.

3. Live aankondiging

Productpresentaties of aankondigingen zijn uitermate geschikt als onderwerp van een live video. De die-hard fans van een merk krijgen zo de primeur. Het Nederlandse festival The Flying Dutch speelde hier goed op in door de line-up van het event prijs te geven tijdens een live video. Presentator Dennis Weening deed live verslag vanuit een weiland. Op dit weiland lag de line-up verstopt onder een helikopter.

Door een emoji van een helikopter in de reacties te plaatsen konden de fans bepalen wanneer de helikopter zou opstijgen. Hoe meer emoji’s er werden geplaatst, hoe sneller de helikopter zou opstijgen. Degene die een emoji instuurde op het moment dat de helikopter de lucht in ging, won een helikoptervlucht tijdens het festival.

Door in de aankondiging een spelelement toe te voegen, hadden de kijkers een concreet motief om te blijven kijken. Daarnaast toonde de video ook sfeerbeelden van de vorige editie ter afwisseling. De video had uiteindelijk 73.000 views en met bijna 10.000 reacties een erg hoge engagement.

4. Deel jouw kerstwens

Live video’s kunnen ook erg goed worden ingezet als ‘feelgoodvideo’s’ om bijvoorbeeld in te spelen op de feestdagen. Zo gebruikte SNS Bank een live video om kerstwensen over te brengen. In de reacties konden mensen hun wensen voor familie en vrienden achterlaten. Vervolgens werden deze wensen live in de video op een kerstkaart geschreven. In de reacties werden de mensen die hun wens instuurde bedankt en gevraagd om hun familie en vrienden te taggen, zodat zij de wens voorbij zouden zien komen.

Doordat het op Facebook nog niet mogelijk is om een live video onder de aandacht te brengen met advertenties, werden in eerste instantie alleen de fans bereikt. Door te vragen om te taggen werden de wensen uiteindelijk ook overgebracht aan de niet-fans.

Tip: volgens Facebook reageren mensen 10 keer vaker op een live video dan op een reguliere video”.

5. Stemvideo

De laatste maanden zijn op Facebook steeds vaker rankingvideo’s zichtbaar. In deze video’s wordt de kijker een stelling voorgelegd of moeten ze een keuze maken uit een aantal opties. Het stemmen op de stelling of de opties kan door te reageren met een Facebook-emoji die gekoppeld is aan jouw keuze.

Het doel van deze posts is om naast het uitlokken van engagement ook inzicht te krijgen in de voorkeuren van de doelgroep. Het merk Chupa Chups speelde hier handig op in door te achterhalen naar welke smaak de voorkeur van de fans uitging.

Let op: veel gebruikers van Facebook werden overladen met ranking livevideo’s. Door deze overkill heeft Facebook besloten om de zichtbaarheid van dit type live video te verminderen.

6. Events

Live video’s worden ook veelal gebruikt om verslag te doen van evenementen. Een voorbeeld daarvan is de rode loper. Tijdens de wereldwijde première van Jungle Book konden de fans van de film meekijken tijdens het evenement en luisteren naar de interviews met de acteurs en regisseurs.

Het gevaar van een live verslag van een evenement is dat het al snel langdradig kan worden. Bij productlanceringen of Q&A’s is de urgentie veel hoger en kunnen fans direct de interactie aangaan. Deze urgentie en interactie wil bij een live verslag nog wel eens ontbreken, waardoor de video al snel langdradig kan worden. Het is dan beter om bijvoorbeeld een korte sneak preview te geven, aangevuld met sfeerbeelden van het evenement.

Tips voor Live video

Promoot je video.

Plaats een dag van tevoren een aankondiging op je social kanalen. Via Facebook is het zelfs mogelijk om een herinnering in te stellen. Plaats deze aankondiging niet te vroeg van te voren, want dan bestaat de kans dat de mensen je livestream alweer vergeten.

Doe het niet alleen.

Zeker tijdens een Q&A is het niet aan te raden om een live video in je eentje op te nemen. Idealiter werken er minimaal drie personen mee aan de live video. Zo kan, naast de presentator, één iemand zich focussen op de vragen/reacties die binnen komen en kan een derde persoon meekijken tijdens de live video om de kwaliteit van het beeld en geluid te waarborgen.

Reageer actief op de reacties die binnen komen.

De kans is groot dat je niet alle reacties kan beantwoorden, maar dit wordt ook niet verwacht. Nadat de live video is afgelopen, kan altijd nog antwoord gegeven worden in de reacties.

Laat mensen van te voren al reageren.

Vraag mogelijk al van te voren aan de mensen om hun reacties in te sturen. Zo weet je meteen wat voor vragen je kan verwachten en kan je jezelf beter voorbereiden. Daarnaast geeft dit gelijk ook een goed inzicht in hoeveel kijkers de live video mogelijk zal trekken.

Speel in op de interactiemogelijkheden.

Anticipeer op de reacties die binnen komen en luister naar de tips die gegeven worden. Draai bijvoorbeeld de camera wanneer hierom gevraagd wordt. Verstop jezelf niet, maar maak het juist persoonlijk.

Vraag je kijkers om te delen.

Vergroot je bereik en uiteindelijk je netwerk door aan de kijkers te vragen om de live video te delen.

Mocht je zelf al ervaring hebben met Facebook Live of andere live streams of ken je meer succesvolle voorbeelden zoals hierboven, deel ze dan in de reacties.

Alex Vijfvinkel
Media Specialist bij Fresh Bridge

Als Media Specialist bij Fresh Bridge ben ik continu op zoek naar dé trends en ontwikkelingen binnen social media. Graag blog ik over de verschillende mogelijkheden waarop de kanalen ingezet kunnen worden zodat merken hiermee hun doelgroepen bereiken.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!