Hoe optimaliseer ik mijn WordPress-website?

Hoe optimaliseer ik mijn WordPress-website?
, Aimy

Afgelopen maand ben ik bezig geweest met het opzetten van twee content websites. Voor het opzetten van de websites heb ik gebruikgemaakt van WordPress. (Lees meer over het opzetten van een Wordpress-website). Nadat je WordPress hebt opgezet, dien je aan de slag te gaan met het optimaliseren van je website. WordPress biedt een aantal handige plugins aan die het mogelijk maken om de website te optimaliseren. In deze blogpost zal ik zeven plugins uiteenzetten die ik heb gebruikt.

Google Analytics for WordPress

Binnen WordPress is het niet automatisch mogelijk om Google Anaytics te koppelen aan je website. WordPress biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van het statistiekenprogramma van WordPress zelf. Voor deze website wilde ik graag Google Analytics installeren. De redenen hiervoor zijn dat ik Google Analytics gewend ben en dat er meer mogelijkheden zijn binnen Google Analytics. Een plugin die het mogelijk maakt om gebruik te maken van Google Analytics is de plugin “Google Analytics for WordPress”.

Link: http://wordpress.org/extend/plugins/google-analytics-for-wordpress/

Newsletter

Een tweede handige plugin voor een nieuws/content website is de “newsletter” plugin van WordPress. Deze plugin biedt je de mogelijkheid om mensen zich aan te laten melden voor een nieuwsbrief. Tevens kun je de aanmelders opslaan in een database. Met de filters in de database kan je gesegmenteerde e-mails versturen naar klanten. Tevens kan je de database exporteren of een andere database importeren.

Link: http://wordpress.org/extend/plugins/newsletter/

Smart YouTube pro

Voor het invoegen van YouTube-video’s op je website kan je gebruikmaken van de “Smart YouTube pro”-plugin. De plugin biedt je de mogelijkheid om de maten van elk YouTube-filmpje aan te passen. Op deze manier kan je op een mooie manier op elke pagina of post een video plaatsen. Tevens heb je de mogelijkheid met deze plugin om de instellingen van de video, zoals automatisch starten, aan te passen.

Link: http://wordpress.org/extend/plugins/smart-youtube/

Tweet blender

Een populaire plugin voor WordPress is de “Tweet blender”-plugin. Met deze plugin kan je op je website tweets laten zien gefilterd op zoekwoorden, twitter accounts en hashtags. De lay-out van de plugin op de website kan aangepast worden in de backend van de WordPress-website.

Link: http://wordpress.org/extend/plugins/tweet-blender/

WP-Table reloaded

Voor het opzetten van de WK 2014-website was ik genoodzaakt om een aantal tabellen te uploaden. Binnen WordPress heb je niet automatisch de mogelijkheid om dat te doen. Een mogelijkheid om wel tabellen toe te voegen, is het gebruikmaken van afbeeldingen voor tabellen. Het grote nadeel aan afbeeldingen is echter dat de tekst in de tabel niet wordt gelezen door Google. Daarom heb ik gekozen voor de WordPress plugin “WP-Table reloaded”. Een plugin waarbij je eenvoudig tabellen kan toevoegen en bewerken.

Link: http://wordpress.org/extend/plugins/wp-table-reloaded/

WPtouch

Mobiel is booming, steeds meer mensen bezoeken een website via een mobile device. Het is dan ook van belang dat de website geoptimaliseerd is voor mobiel. Een gratis en handige plugin die je hiervoor kan gebruiken is de “WPtouch”-plugin. De website wordt automatisch aangepast wanneer iemand de website bezoekt via mobiel.

Link: http://wordpress.org/extend/plugins/wptouch/

WordPress SEO (by Yoast)

De eerste en voor mij de belangrijkste plugin die ik heb gedownload binnen WordPress is de “Wordpress SEO”-plugin van Joost de Valk (Yoast). Met deze plugin heb je de mogelijkheid om pagina’s en posts te optimaliseren voor SEO-doeleinden. Naast het opgeven van title- en description-tags, biedt deze plugin ook de mogelijkheid om per pagina of post direct een SEO-analyse uit te laten voeren. Zo kan je direct zien aan welke SEO-eisen de pagina wel voldoet en welke niet.

Link: http://wordpress.org/extend/plugins/wordpress-seo/

In dit artikel heb ik een aantal plugins behandeld die je aardig op weg kunnen helpen om je website te optimaliseren. Er zijn natuurlijk nog veel meer plugins die je kunt toepassen om je website te optimaliseren. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de plugins die jullie hebben gebruikt? Laat een reactie achter onder deze blogpost of stuur een tweet/DM naar @postmarketeers.


Geplaatst in

DelenEr zijn 24 reacties op dit artikel

 • Hi Daan, dat is een mooie lijst van plugins. Om de websites actiever te maken is er sinds kort ook een mooie plugin die buttons/tables/uitklaptmenutjes toevoegt via een simpele button in de admin.

  Ik weet niet of je er wat aan hebt, maar hier is de URL http://www.themezilla.com/plugins/zillashortcodes/

  Verder heeft WP-touch voor zover ik weet problemen met Samsung Galaxy Tab. En misschien is http://wordpress.org/extend/plugins/wp-db-backup/ handig voor het per e-mail backuppen van je database!


  Gr. Dylan

  geplaatst op
 • Leuke lijst met plugins. Meesten kende ik al wel eigenlijk.

  Het is zaak dat je de plugins op een juiste manier toepast en een logische plek geeft.

  Ik gebruik zelf plugins als:
  - Simple Page Sidebars (hiermee kan je verschillende sidebars tonen op andere pagina's, heel handig)
  - Seo Content Control (een handige plugin om te zien welke content 'weak' zijn. Je ziet bv. ook welke teksten te weinig chars bevatten en meer)
  - Recent Tweets (je eigen tweets op je website)
  - All in one Favicon (makkelijk aanpassen van je favicon e.d.)
  - Secure Wordpress (basis instellingen voor beveiliging van je website)
  - Platinum SEO Pack (compleet SEO pakket)

  geplaatst op
 • Leuke tips, de tabellenplugin kende ik nog niet.

  Heb je al zelf met de Newsletterplugin gewerkt? Ben benieuwd of deze in de praktijk ook goed werkt...

  geplaatst op
 • En wat is er nu geoptimaliseerd dan? Ik zie een aantal plugins voorbij komen die functionaliteit toevoegen, maar dat is het dan ook wel. Hoe verbeter je de vindbaarheid, de laadtijden, de conversiecijfers, enz. Hoe zet je de plugins is, waar moet je specifiek op letten?

  geplaatst op
 • @ André:

  Dit heeft verder niets met dit artikel te maken, maar ik heb je website even bekeken. Wat mij het eerste opvalt is dat je site in het Engels geschreven is, dus krijg je dan ook veel Engelstaligen op je website?

  Is je website url (andrescholten.net) niet te ingewikkeld als iemand dat moet intypen? Het is wel erg 'Nederlands'. Is het misschien niet beter als je een makkelijkere naam kiest voor je url?

  geplaatst op
 • @idevegte: ja, er komen vrij veel anderstaligen die ook Engels kunnen lezen. Mijn naam hoeft niet uitspreekbaar/onthoudbaar te zijn, zolang men de artikelen maar handig vind en ze kan vinden op basis van hun inhoud ;)

  geplaatst op
 • Ik sluit me aan bij André. Wat is er nu precies geoptimaliseerd?

  geplaatst op
 • @Marcel: de linkjes naar de twee wordpresssites.

  geplaatst op
 • Wat Andre zegt. Leuke plugins, maar de site is nu geoptimaliseerd vanuit de beheerder/eigenaar gezien. Of de site ook geoptimaliseerd is voor de bezoeker is nog maar de vraag. Op zich niet erg, maar de titel van het blog zou eigenlijk moeten zijn "Hoe verrijk ik mijn blog/website met leuke plugins" :-)

  geplaatst op
 • @Lieke haha!

  geplaatst op
 • Interessanter was geweest: Hoe plaats ik verkapt betaalde links op een populair blog? Antwoord: Door er een artikel wat kant nog wal raakt, maar het toch enigszins toestaat om op deze manier twee startende sites van linkjuice te voorzien...

  geplaatst op
 • Goed.
  Allereerst is WordPress met een hoofdletter P.
  En het WordPress logo in de afbeelding is foutief. Meer info over het verschil tussen goede en foute logo's vind je hier.
  Ja, ik weet het. Dit is natuurlijk een beetje gezeur, maar dit geeft al wel een aardige indruk over de rest van dit artikel.

  Voor de rest sluit ik me aan bij Andre. Wat heb je nu geoptimaliseerd dan?
  En waarom zou ik deze plugins moeten gebruiken en niet een andere?

  geplaatst op
 • Contentsites? Ik zet mijn sites het liefste op zonder content. Dat optimaliseert pas lekker. Vooral bij veel bezoek.

  geplaatst op
 • Of vage titel of vaag verhaal. Voor de rest sluit ik me volledig aan bij Coen, Simon en André.

  geplaatst op
 • Kom op mensen, een beetje redactie had de vele slordigheden in dit artikel toch echt er uit moeten vissen.

  Sowieso vind ik het installeren van een lading plugins niet direct 'optimalisatie' te noemen. Op de plugins van Yoast na valt de rest een beetje in categoriën 'troep' (WPTouch? Optimaliseer liever middels responsive design!) of 'onnodig' (Smart YouTube pro? Daarvoor is iets prachtigs als oEmbed standaard aanwezig in WordPress Core!).

  geplaatst op
 • Een andere leuke plugin is " W3 Total Cache" .

  Met deze plugin word je website geoptimaliseerd.

  Met Google Chrome heb ik 'PageSpeed' geinstalleerd wat checkt hoe snel je website laadt e.d.

  Ik heb deze test uitgevoerd op mijn website (zonder W3 Total Cache) en mijn score kwam uit op 63 van 100.

  W3 Total Cache geinstalleerd, de PageSpeed test opnieuw uitgevoerd en de score kwam uit op 79 van 100.

  Als je de PageSpeed test doet zie je ook waar je kan verbeteren, gerangschikt op prioriteiten (hoog, gemiddeld, laag etc). Toen ik de test deed zonder W3 Total Cache geinstalleerd te hebben, zag ik een aantal dingen er in staan die W3 Total Cache optimaliseert. Handig als je niet technisch bent aangelegd :)

  geplaatst op
 • @idevegte: W3 is, zoals de naam zegt, een caching plugin. Inderdaad zal deze je pagina sneller maken, doordat deze ervoor zorgt dat pagina's - inderdaad - gecached worden. In het kort betekent dit min of meer dat gegevens ergens los worden opgeslagen en bezoekers deze statische gegevens te zien krijgen, in plaats van dat bij elk bezoek de hele pagina dynamisch wordt opgebouwd.

  Of je dat "optimaliseren" wilt noemen is een semantische kwestie, misschien, maar het lijkt me sowieso duidelijk dat de betekenis daarvan niet vastomlijnd is. Ik zou in ieder geval niet zeggen dat met deze plugin je website "geoptimaliseerd" wordt, maar hij leidt wel tot een optimalisatie van de page-speed, uiteraard. Handig bij veel bezoek, vooral.

  Wanneer je wat wilt cachen is een andere kwestie, waar je in voorkomende gevallen soms even goed over na moet denken.

  geplaatst op
 • @Gyurka Jansen:
  Je hebt helemaal gelijk. Optimalisatie is het niet echt nee, maar het maakt wel degelijk je website sneller doordat niet steeds dezelfde dingen worden geladen. Het cached inderdaad.

  Toch vind ik het wel een handige plugin en in combinatie met PageSpeed van Google Chrome heb je wel een overzicht wat je doet.

  geplaatst op
 • Goede lijst van plugins die je kunnen helpen je Wordpress website te optimaliseren. Zoals idevegte al opmerkte is W3 Total Cache ook een plugin die zeker niet vergeten mag worden.

  Een handige plugin om je website verder te optimaliseren door A/B testen uit te voeren is de Google Website Optimizer plugin.

  Om je blog spamvrij te houden raad ik ook de 'Akismet' plugin aan.

  geplaatst op
 • W3 Total Cache is echter niet altijd een must. Goede hosting is vaak veel beter dan welke caching oplossing dan ook. Zé Fontainhas vertelde me onlangs op WordCamp NL 2012 dat de hosting bij WordPress.com dusdanig is geoptimaliseerd ( database servers die draaien op SSDs etc. ) dat een query uitvoeren 'goedkoper' is dan de cache te raadplegen.

  Akismet is onmisbaar ( imho )!

  geplaatst op
 • Beste Daan

  Ik had inderdaad een andere inhoud van het bericht verwacht. De plugins die voorbij komen zijn goed.

  geplaatst op
 • Ik mis Digg Digg als social media plugin.

  Verder onmisbaar: W3 Total Cache, Aksimet,

  geplaatst op
 • Nog een aantal handige plugins om prestaties van afbeeldingen te verbeteren staan hier: http://wpmonster.nl/5-wordpress-plug-ins-om-prestaties-van-afbeeldingen-te-verbeteren/

  Of voor security een handig overzicht: http://wpmonster.nl/4-essentiele-wordpress-security-tips/

  geplaatst op
 • Ik heb zelf W3 total cache voor WP geinstalleerd. Werkt erg goed. Via tools van tools van Pingdom is mijn ranking aanzienlijk verbeterd. Heb de stappen gevolgd van het webion blog (http://www.webion.nl/beste-wordpress-plugin-om-je-website-sneller-te-maken) en een handig youtube filmpje (zoek maar op W3 total cache). Er zijn namelijk nogal wat opties en instellingen...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.