Hoe overwin je de perfecte videostorm van 2024?

Hoe ga je om met een groeiende vraag naar video in een tijd van krimpende budgetten?

17 januari 2024, 11:00 1500 x gelezen

Er is een innovatieve oplossing die van jou direct een voorloper maakt: smart creatie! Simpel gezegd: stap met je team over van de professionele cameraploeg naar je eigen smartphone camera. En je krijgt nu ook assistentie van AI.

Dit is de situatie anno 2024: we kijken zo’n drie uur per dag op onze mobiel. Privé zijn we helemaal gewend aan informele communicatie. De niet-perfecte filmpjes van onze vrienden vinden we fantastisch. Zakelijke communicatie loopt hierin achter. Professioneel gemaakte video’s halen weinig views: te gelikt, afstandelijk en ‘dus’ niet geloofwaardig. 

Volgens de Britse mobile content creator Caroline Scott wil je geen advertentie maken, maar echt contact met je klant en een relatie aan gaan. Hier komen twee belangrijke communicatie-ontwikkelingen samen: thought leadership en employer branding. Hoe dat zit en wat jij en je smartphone daar mee kunnen, leg ik hieronder uit. Maar eerst: hoe zit het met die perfecte storm?

Bevroren communicatiebudgetten 

Ook dit is de stand van het land begin 2024: een economische recessie gecombineerd met de zoektocht of het binnenhouden van goed personeel. De afgelopen maanden hoor je overal dat communicatiebudgetten krimpen, terwijl directies de opdracht geven meer en digitaler te communiceren. 

Dat lijkt tegenstrijdig, maar kan juist nu in je voordeel werken. Het is algemeen bekend dat een recessie het kaf van het koren scheidt. De bedrijven die weten te innoveren, lopen als eerste weer voorop en vernieuwen zo de economie.  

Voordelen van smartphone video:

1 – dichtbij: je kunt je makkelijker inleven in echte mensen 

2 – betrouwbaar: we geloven instituten niet, maar de mensen die er werken wel

3 – sneller: geen uren productie-overleg, draaidagen of correctierondes

4 – flexibeler: filmen, bewerken en direct publiceren met je productiehuis in je broekzak

5 – budget: meer video’s maken voor hetzelfde budget

https://youtu.be/ewDZhjg1lJ4?si=e_bi8KeoGYku6_NH

                      

 

Overeenkomst employer branding en thought leadership

Alle grote communicatietrends draaien om bovenstaande vijf punten: perfectie is uit, authenticiteit is in. Sinds de opkomst van de smartphone is dit alleen maar versterkt. Nu de arbeidsmarkt zo competitief is geworden, wil je dat jouw medewerkers op social media laten zien dat jij een aantrekkelijke werkgever bent. Extern kijken potentiële kandidaten eerst online om te ontdekken wat de sfeer is in het bedrijf. Dan moeten ze aantrekkelijke videocontent zien van de mensen die er werken. Intern is het dus belangrijk je employer brand te versterken.

Tegelijkertijd wil je dat je organisatie een autoriteit is in jullie vakgebied. Dat betekent dat deskundige medewerkers online hun expertise delen, laten zien wat ze doen en hoe jullie innoveren. Kortom, extern laten zien dat je thought leader bent.

Medewerkers zijn dus je ambassadeurs

In beide trends gaat het dus om echte mensen die het verhaal van je organisatie vertellen. Employer branding en thought leadership kunnen elkaar zo versterken. Een bedrijf dat als thought leader wordt gezien, vergroot zijn aantrekkingskracht op zowel klanten als werknemers. Werknemers willen vaak deel uitmaken van een organisatie die als innovatief en leidend wordt beschouwd. 

Omgekeerd kan een sterke employer branding het makkelijker maken om thought leadership te bereiken, omdat het personeel als ambassadeur fungeert en zelf de boodschap verspreidt.

AI en soft skills helpen ook mee

Nu artificial intelligence zo’n grote vlucht neemt, hebben je medewerkers er een video-assistent bij. Dankzij spraakherkenning doe je geen uur meer over de ondertiteling, maar vijf minuten. En dat is nog maar één van de nieuwe voordelen.

Generatieve video is leuk, maar soft skills blijven belangrijk. Als ik aan de besloten AI-afbeeldingsgenerator Dall E vraag een vrouw met smartphone in een omgeving te maken met kunstmatige intelligentie te maken krijg ik dit. Een perfect poppengezichtje. Als ik vraag om een realistische volwassen vrouw, krijg ik iemand in een huiskamer. 

Zo’n avatar of sprekende robot zal weinig mensen aanspreken. Voor een echte foto van jezelf in AI-omgeving moet je of flink betalen, of je foto openbaar zetten. Alles verandert snel, maar wat niet verandert zijn onze soft kills. Zachte vaardigheden als empathie, integriteit en compassie worden belangrijker. Alles wat je niet kan digitaliseren, stijgt in waarde. 

Conclusie

Wil je in 2024 meer video maken voor hetzelfde budget? Wil je dat jouw employer brand en thought leadership elkaar versterken? Dan kun je niet om smartphone videocreatie heen. 

Wees niet bang voor een beetje authenticiteit, want die voorgeproduceerde video haalt sowieso geen views. AI wel als assistent, maar absoluut niet als vervanging. Je eigen mensen hebben onbetaalbare soft skills die we graag willen zien.

Het goede nieuws: het kan allemaal met die ene multimediatool. Misschien heb je ‘m nu zelfs wel in je hand: je smartphone, jouw persoonlijke productiehuis in je broekzak…

Harmke Oudenampsen
Eigenaar / videospecialist bij Zakelijk in Beeld

Harmke Oudenampsen helpt je organisatie zichtbaar te worden met beeldverhalen. Ze is directeur van Mediabureau Zakelijk in Beeld en helpt organisaties die willen leren filmen, vloggen en presenteren. Dit kan vanaf een inspiratiesessie tot een langer leertraject zodat de nieuwe werkwijze echt landt in de organisatie. Om dat lange termijn resultaat te bereiken heeft ze samen met haar compagnon heeft ze een online platform. Met een community, livesessies en hybride vervolgtrajecten helpt ze klanten beter en flexibeler zichtbaar te zijn op social media. Organisaties willen video sneller en flexibeler inzetten. Ook wil je dat vloggende medewerkers zowel deskundig als authentiek overkomen.De smartphone is daarvoor de perfecte tool: je kunt ermee filmen, editen én direct publiceren. Harmke is oud-NOS-verslaggever met zo’n 20 jaar televisie-ervaring en ruim 10 jaar ervaring in het trainen van groepen: van communicatie-afdelingen op ministeries en ambassades, tot ziekenhuizen, universiteiten en grote bedrijven. Het is haar missie om zoveel mogelijk mensen te leren hoe je beter zichtbaar kan worden in een televisie-interview of hoe je zelf de regie kan pakken op je social media-kanalen. Heel concreet: hoe kun je professioneel filmen met je smartphone? Hoe presenteer je een zakelijk vlog op camera en waar vertel je dan over? Volgens Harmke heb je met je smartphone een compleet productiebedrijf in je broekzak. Je hebt geen technische ploeg nodig, de camera van je smartphone filmt uitzendkwaliteit en je kunt met slimme apps op je smartphone meteen bewerken én publiceren. Zeker nu Artificial Intelligence zo'n vlucht neemt, wordt video maken nog makkelijker. AI neemt je veel werk uit handen (zoals ondertitelen) en wordt steeds meer een video-assistent. Harmke loopt voorop in haar vakgebied en deelt haar kennis graag met jou!

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!