Hoe T-Mobile Zakelijk groeit door customer experience

13 december 2017, 10:00

De transformatie van een bedrijf dat de emotie en de mens achter de klant centraal zet

T-Mobile Zakelijk is al zeven kwartalen op rij de snelst groeiende zakelijke provider in Nederland. Belangrijke succesfactor is dat het bedrijfsonderdeel extreem klantgericht is en dat customer experience hoog op de agenda staat. Ik sprak Boris van Beek, directeur digital & customer operations zakelijk, over de customer-experiencereis die T-Mobile Zakelijk onderneemt. Zijn verhaal over de strategie, aanpak, resultaten, rol van externen en de next steps met behulp van artificial intelligence. Een ware transformatie van een bedrijf dat de emotie en de mens achter de klant centraal zet.

Serieus werk maken van de zakelijke markt

Bijna drie jaar geleden besloot T-Mobile serieus werk te maken van de zakelijke markt via zowel directe als indirecte saleskanalen. Er moest een betere prijs/kwaliteit-verhouding voor klanten mogelijk zijn dan dat dominante spelers op dat moment boden. In de communicatie gebruikt T-Mobile, zowel richting consumenten als naar de zakelijke markt, de boodschap ‘T-Mobile is Unlimited’. Dat draagt de telecomprovider o.a. uit via hun eigen, nieuwe online contentplatform Founders, dat eind september werd gelanceerd en waarmee het zakelijk Nederland wil inspireren en helpen met communicatie- en digitale vraagstukken.

Customer experience bij T-Mobile Zakelijk

Boris, wanneer zijn jullie gestart met de customer-experiencereis bij T-Mobile Zakelijk?

“Dat is niet iets nieuws voor T-Mobile, we zijn al jaren bezig met customer experience. Met de komst van de smartphones eisen klanten dat we zaken mobile-first, makkelijk en toegankelijk aanbieden. We hebben in deze periode vijf dingen in relatie tot klanttevredenheid geleerd:

  1. Het maakt niet uit waardoor een probleem wordt veroorzaakt, ook al is het buiten onze schuld ontstaan we moeten het gewoon oplossen. Ook als we er zelf geen invloed op hebben gehad.
  2. Voorkom dubbel werk, beperk het aantal logistieke handelingen, ga voor digitalisering: klanten willen ons niet bellen voor simpele handelingen, dus je moet als telecomprovider selfservice hebben, zodat de klant handeling als het bijstellen van hun databundel zelf kunnen uitvoeren.
  3. Managers moet leiders worden. Ze moeten medewerkers de ruimte geven en nadenken hoe ze hun werk makkelijker kunnen maken. Medewerkers weten prima hoe ze het beter voor de klant kunnen maken.
  4. Voor iedere medewerker geldt: ik ben T-Mobile. Ze beseffen dat er meer dan 1.000 collega’s zijn en dat we een partnernetwerk hebben dat de klant kan helpen.
  5. ‘Mensen vergeten wat je hebt gezegd. Mensen vergeten wat je hebt gedaan. Maar mensen zullen nooit vergeten welk gevoel je ze hebt gegeven.’ Kortom: het gaat over de experience, het gevoel dat je bij een klant achterlaat.

Customer experience is dus een samenspel van producten, processen, tools en gedrag van mensen.”

Boris van Beek

Welke strategie hebben jullie voor T-Mobile Zakelijk gekozen om de doelen te bereiken?

“De klant staat centraal met zijn behoeftes en doelen. We werken dan ook vanuit vier pilaren. De eerste is onze Unlimited-propositie: we willen graag dat zakelijke klanten geen belemmeringen ervaren bij telecom-dienstverlening. Daarnaast bieden we flexibiliteit, waarbij klanten maandelijks hun databundels omhoog of omlaag kunnen bijstellen naar gelang de behoefte op dat moment.”

“Ten tweede is dat het beste netwerk. Mobiele communicatie is tegenwoordig voor bedrijven cruciaal in hun bereikbaarheid. We hebben het beste en snelst geteste netwerk van Nederland wat past bij de unlimited ervaring die we aan klanten willen geven.”

“Ten derde doen we het samen met partners. We beseffen dat we niet in alles goed kunnen zijn, daarom werken we graag samen. Denk daar bij aan salespartners, maar ook aan productpartners als Eurofiber voor vast Internet of Mitel voor cloudtelefonie.”

“Klanten willen zaken zelf kunnen oplossen, het liefst op het moment dat het relevant is.”

“Als vierde en laatste: selfservice. Klanten willen zaken zelf kunnen oplossen, het liefst op het moment dat het relevant is. Daarom zijn we al onze dienstverlening mobile-first aan het ontwikkelen. En als ze met ons willen bellen of langskomen, dan zijn daar onze mensen, want de klant kiest immers zijn gewenste manier van contact.”

Mobile first klinkt mooi, maar wat houdt dat concreet in? En waarom is dat zo belangrijk voor T-Mobile?

“Als communicatieprovider hebben we steeds meer concurrentie van OTT (over-the-top) diensten. Bedrijven zonder legacy infrastructuur die de consument met een digitale interface bedienen. Denk aan WhatsApp, Netflix, GoDaddy, Amazon en Facebook Workplace.”

“Hierin gaat het brand met het platform gelijk op, hun brand is de app. Deze bedrijven stellen de nieuwe standaard als het gaat om customer experience. Consumenten, maar ook zakelijke gebruikers, verwachten steeds meer dat traditionele bedrijven zoals wij zich hierop aanpassen. Sterker nog, Matrixx-onderzoek wijst uit dat Amerikaanse en Engelse consumenten zouden switchen naar bijvoorbeeld Amazon als die ook mobiele diensten zou gaan aanbieden.”

“Technologie is een sterke driver, waarbij de klant steeds beter geholpen wordt, terwijl er steeds meer processen onzichtbaar plaatsvinden.”

“Deze ontwikkelingen hebben natuurlijk consequenties voor ons. Technologie is daarbij een sterke driver, waarbij de klant steeds beter geholpen wordt, terwijl er steeds meer processen onzichtbaar plaatsvinden. Steven van Belleghem constateert dat ook.”

Zichtbare en onzichtbare processen in customer experience (bron: Steven van Belleghem)

“Om relevant te zijn, moet je een 360-gradenbeeld van je klant hebben. Daarom worden momenteel de sales- en servicekanalen via Salesforce ontsloten. Met behulp van openbare informatie maken we het plaatje van een klant zo compleet mogelijk, zodat we steeds relevanter op de behoeften van onze klanten kunnen inspringen.”

“Met behulp van openbare informatie maken we het plaatje van een klant zo compleet mogelijk.”

“Een voorbeeld: bij een Apple-gebruiker is de kans groot dat hij Safari gebruikt en bij een Samsung-gebruiker juist niet. Biedt een Safari-gebruiker daarom een Apple-telefoon aan en een niet-Safari-gebruiker een andere telefoon. Zo kun je met de data gaan ‘spelen’ en profielen opbouwen. Profielen kunnen verder worden verrijkt als er contact is met klanten en ze hun behoeften kenbaar maken.”

“Om nog een voorbeeld te geven: stel dat we van jouw bedrijf weten dat je drie werknemers hebt, waarvan er twee een mobiel abonnement bij ons hebben, je bedrijf een internetlijn heeft bij Ziggo en een cloudoplossing van KPN gebruikt. Dan hoeven we je geen aanbieding te doen voor IP VPN, maar kunnen we je beter op basis van je verbruik een aantrekkelijker mobiel abonnement aanbieden. Dat leidt tot meer relevantie en een hogere conversie.”

Customer experience in de zakelijke markt

De strategie voor T-Mobile Zakelijk is helder: steeds meer relevantie door een beter klantbeeld met behulp van technologie. Maar die strategie was er niet van de ene op de andere dag. Hoe zijn jullie te werk gegaan met de eerste stappen op het gebied van customer experience?

“We zijn in 2016 gestart met een nieuwe propositie op het gebied van telefonie via de Cloud, Cloud & Clear. Het grote voordeel is dat we hierdoor met een relatief ‘schone lei’ konden beginnen en makkelijker een nieuwe standaard voor customer experience konden neerzetten.”

“Het was een bewuste keuze om daarbij een bureau met customer experience als specialisme in te schakelen. Wij hebben zelf natuurlijk enigszins last van beroepsdeformatie en marketing myopia. Het bureau heeft onze klanten geïnterviewd, samen met ons de ideale customer experience ontworpen en concrete ideeën met klanten getest.”

“Je merkt dat vreemde ogen dwingen: de zaken die niet goed gaan, worden bevestigd of aangekaart. Wij kijken intern vaak naar wat er niet goed gaat, maar het bureau haalt ook de zaken aan die wel goed gaan. Soms waren dat ook de dingen waarvan we ons zelf niet bewust waren.”

“Belangrijk was ook dat er aannames en concepten zijn getoetst met klanten in interviews. Dat is soms confronterend, omdat klanten in interviews ongezouten hun mening gaven. Maar het is ook erg leerzaam en waardevol omdat we hierdoor sneller op het niveau van de Netflixen van deze wereld komen. Ook is gesproken met klanten van de concurrentie om de klantervaring te kunnen benchmarken.”

“Je merkt dat vreemde ogen dwingen. En soms waren er ook zaken die wel goed gaan, waarvan we ons zelf niet bewust waren.”

“Vaste telefonie en de migratie naar een nieuwe provider worden door klanten als complex ervaren, zeker als daar nu ook de nieuwigheid van de cloud bij komt kijken. De hoofdvraag die we ons stelden, was continu: hoe kunnen we het de klant zo makkelijk mogelijk maken? Het bijkomend voordeel van het stellen van die vraag is dat mensen bij een simpel proces niet gaan bellen met vragen, waardoor de kosten voor de operatie laag blijven.”

Uitkomsten en resultaten

Welke inzichten uit de doelgroep hebben jullie opgedaan in de customer-experiencetrajecten die jullie vorig jaar en dit jaar hebben doorlopen?

“We merkten uit de interviews met klanten dat de startfase voor hen cruciaal is in de beleving. Verder bleek dat Cloud & Clear-klanten moeite hadden met de grote hoeveelheid informatie die zij vanuit T-Mobile ontvingen nadat ze klant waren geworden. Dat was duidelijk een aandachtspunt.”

“Die communicatie hebben we gestroomlijnd. Het is nu een duidelijk proces waarbij de klant weet wanneer er wat gaat gebeuren en wat daarbij van de klant wordt verwacht. Hoe de klant collega’s kan voorbereiden en trainen en hoe de dag van livegang verloopt. Daar is een implementatiekompas voor ontwikkeld waarbij onze Salesforce-omgeving in de toekomst verdere ondersteuning gaat bieden.”

“De factor emotie bleek nog belangrijker in de beleving dan we van tevoren hadden ingeschat.”

“Daarnaast bleek dat de factor emotie nog belangrijker is in de beleving dan we van tevoren hadden ingeschat. Bereikbaarheid is essentieel voor een bedrijf, klanten waarderen het dus enorm als je aanwezig bent op de dag van een migratie, om te zorgen dat dit vlekkeloos verloopt. En als er dan toch vragen zijn of als er iets gebeurt, kun je het on the spot oplossen. Klanten worden blij van die persoonlijke aandacht, dat verhoogt de beleving enorm.”

“Emotie is dus cruciaal. Bij de grotere zakelijke klanten van onze mobiele producten hebben we voor de dag van livegang een ‘menukaart’ ontwikkeld, die afhankelijk is van de behoefte aan begeleiding en ontzorging. Een leuk voorbeeld van de menukaart is een barista die mensen die op de dag van livegang op kantoor hun simkaart krijgen een lekkere kop koffie kan aanbieden. Zo bieden we onze klanten een leuke ervaring op een toch best spannende dag.”

Wat zijn de resultaten tot nu toe?

“We hebben heel veel geleerd van het eerste customer-experienceproject met Cloud & Clear. Alle uitkomsten van dat traject en de trajecten daarna zijn meegenomen in de transformatie die T-Mobile Zakelijk momenteel ondergaat. Maar eerlijk is eerlijk, dit soort transformaties hebben gewoon tijd nodig. Rome is ook niet in één dag gebouwd. We zullen continu bezig blijven met het verbeteren van de klantervaring.”

Hart voor de klant

Organisaties die structureel een uitzonderlijk hoge waardering van hun klanten krijgen, hebben alle aspecten van hun bedrijfsvoering en hun gehele organisatie gecentreerd rondom de behoeften, wensen en verwachtingen van de klant. ​In hoeverre is ‘hart voor de klant’ onderdeel van de cultuur van T-Mobile Zakelijk?

“Ik denk dat het hart voor de klant bij ons enorm groot is. Onze key succesfactoren zijn onze proposities en onze mensen. Onze mensen maken het verschil omdat ze echt voor de klant gaan. Over de mensen en onze flexibiliteit krijgen we vaak complimenten. Mooi voorbeeld is dat een van onze accountmanagers voor een klant in het weekend naar hun vestiging in Heerlen reed om een speedtest te doen met een foto van hemzelf, om te laten zien dat de internetsnelheid op een goed niveau was.”

Hoe wordt de kloof tussen medewerker en klant gedicht?

“Cruciaal is dat je mensen aanneemt die passie voor klanten hebben. Het mantra daarbij is: ‘Behandel je klant zoals je zelf ook behandeld wilt worden.’ Fouten maken mag, we geven iemand ook de mogelijkheden om het op te lossen.”

“Het mantra is: ‘Behandel je klant zoals je zelf ook behandeld wilt worden.'”

Hoe zit het met de betrokkenheid van de directie als het gaat om customer experience?

“De klant is geborgd in de directie van T-Mobile Zakelijk. We hebben een gezonde mix van mensen met verschillende achtergronden, waardoor we balans hebben tussen klanten, medewerkers en financiën. Die drie moeten in balans zijn, je wilt immers duurzaam ondernemen. Maar er is niks fijner dan een tevreden klant, want je bent zo goed als je laatste wedstrijd. Daarom is het belangrijk om continu met klanten te praten. En als je mensen wilt verbinden, doe dat dan via de klant.”

Waar ben je het meest trots op met betrekking tot de customer-experiencereis die jullie maken?

“Ik ben echt trots op onze mensen, zij maken het verschil. Dat we echt naar de klant luisteren met relevante proposities en simpele processen. Niets is mooier dan interne discussies: ‘Is het goed genoeg voor de klant?’ Wij zijn daardoor al zeven kwartalen op rij de snelst groeiende zakelijke provider in Nederland. Dat kan alleen doordat we extreem klantgericht zijn, anders kwamen er niet zo veel nieuwe klanten bij.”

“Wij zijn daardoor al zeven kwartalen op rij de snelst groeiende zakelijke provider in Nederland. Dat kan alleen doordat we extreem klantgericht zijn.”

Succesfactoren en advies

Wat zijn de succesfactoren voor customer experience binnen T-Mobile Zakelijk?

“Dat zijn er drie.

  1. De juiste focus op de klant: start met designen van de user interface of customer journey.
  2. Onze medewerkers willen een stap extra zetten voor de klant.
  3. We stellen ons kwetsbaar op en durven samen te werken met klanten en partners.”

Welke advies heb je aan andere b2b-bedrijven die met customer experience aan de slag willen gaan?

“Ik heb één boodschap aan bedrijven: als je er niet mee aan de slag gaat, overleef je het sowieso niet. Klanten willen óf extreem simpele producten en processen óf een ervaring. In beide gevallen moet je weten wat de klantervaring is die je wilt bieden.”

“Als je niet met customer experience aan de slag gaat, overleef je het sowieso niet.”

Wat zijn voor jullie de volgende stappen in 2018 met betrekking tot customer experience?

“We zullen onze strategie blijven volgen. We zullen de belemmeringen die klanten ervaren weg blijven nemen, onder andere met onze unlimited-proposities. Daarnaast zijn we bezig om onze selfservices state of the art te maken met de modernste technieken, zodat we realtime en relevant kunnen zijn.”

“De volgende stap na service excellence is support brilliance.”

“De volgende stap na service excellence is support brilliance. Daarbij denk ik aan preventie van servicevragen en pro-activiteit door de inzet van technologie als enabler. We willen artificial intelligence in gaan zetten zodat robots op basis van de beschikbare data geautomatiseerd en proactief relevante service kunnen aanbieden. Dan kunnen we ‘faster than realtime‘ contact opnemen met onze klanten om te communiceren dat ze toe zijn aan een ander abonnement, nog voordat ze zich daar zelf bewust van zijn. Dan kun je klanten positief verrassen en de beleving enorm verhogen.”

Wat is je customer experience droom, de ideale situatie van T-Mobile voor over een paar jaar?

“Ik zou het geweldig vinden als T-Mobile over een paar jaar als voorbeeld te boek staat voor andere bedrijven over hoe je klantgericht en digitaal, maar toch persoonlijk producten en diensten aanbiedt.”

Jasper van Bochove
B2B marketing strateeg bij Sound Business

Kernwoorden voor mij zijn: enthousiasme, mensgerichtheid, samenwerken en gezonde groei. Ik zie marketing meer als katalysator voor positieve verandering dan als financiële groeimotor. Impact is voor mij belangrijker. Hoe maak je impact? Door je missie of purpose, ambitie, merk, ideale klant en medewerker centraal te stellen in je marketing. Pas als je daarin nieuwe keuzes maakt kun je de strategie en marketingmiddelen ontwikkelen die jouw duurzame ambitie en activiteiten laten zien. Zo kun je de impact maken die je wilt. Als B2B marketing strateeg met 25 jaar ervaring help ik graag ambitieuze ondernemers van MKB bedrijven om een echt menselijk en betekenisvol merk te worden. Kennismaken? jasper@soundbusiness.nl of bel me: 06 - 815 62 614 Specialismen: Marketingstrategie, Merkstrategie, Customer Experience, Customer Journey's, Klant- en medewerkerinterviews, Superpromoters en employee engagement.

Categorie
Tags

2 Reacties

    Ingrid

    Mooi artikel helaas is de werkelijkheid toch anders zowel de medewerkers aan de telefoon als in de winkel hebben dringend een cursus klachtenbehandeling nodig

    Koop in augustus een nieuwe i phone + beschermhoesje vraag aan de medewerker in de shop of hij hem er voor mij wil opzetten ( had op dat peesontsteking in duim en pols ) geen probleem ik vraag nog heeft u dat doekje om te ontvetten niet nodig nee hoor nou na 3 weken laat de bescherming volledig los toen ik daar mijn verhaal over ging halen was het dat is eigen risico mevrouw en dan is dit nog een milde klacht ……. helaas nog veel meer hele slechte ervaringen


    2 oktober 2018 om 14:38
    OKe

    Leuke Slogan !!, maar customer experience is iets anders dan wat T-Mobile ten toon spreid in de markt. Kwestie van je inkopen in de markt en zo een stuk van de zakelijke markt kopen. Gemakkelijk prijs vechten is hier een betere verwoording van de customer experience. Door overal steevast onder de prijs te duiken kan je nooit een goede customer experience behalen. Is gewoon window dressing van het gehalte ordinair geld binnen harken zonder enig benul te hebben wat de zakelijke markt nu precies inhoudt en nodig heeft.


    13 april 2019 om 11:19

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!