Hoe ziet de e-commerce wereld er uit in 2020?

Een terugblik op Shopping Today 2015

Hoe ziet de e-commerce wereld er uit in 2020?

In de winkelstraten zien we steeds meer leegstand. De online verkopen stijgen. Er is geen houden meer aan. Nog even en same day delivery wordt de norm. De grote marktplaatsen als eBay, Amazon en Alibaba slokken steeds meer marktaandeel op. De verwachting is dat ook zij in Nederland steeds meer terrein gaan veroveren. Is er nog wel ruimte voor de retailers? Kun je nog opboksen tegen de grote reuzen? Eén ding is zeker: we kunnen niet stil blijven staan. We moeten ons nú voorbereiden op de toekomst. Of nog liever: gisteren al. Een recap van Shopping Today 2015!  

Shopping gaat over mensen, niet over kanalen

De grootste fout die we volgens keynote speaker Ken Hughes, consumer behavorialist, maken is dat we ons teveel focussen op de technische kant van e-commerce. “Digital is who we are, not how we shop”, aldus Hughes. Ter illustratie toont hij een video waarin twee piepjonge digital natives ons uitleggen hoe het wél werkt. “Stop talking about online and offline, there is no line people”, galmt het door de speakers. De boodschap is kraakhelder: zet de consument centraal, niet de middelen. Er is geen verschil tussen online en offline. “Internet doesn’t exist for the natives. They don’t use the word”, licht Hughes toe. De vraag die je wel moet stellen is: are we connected?

“Digital is who we are, not how we shop”

Generation Me

Maar hoe zorg je ervoor dat je connected bent met de consumer? Hughes spreekt van een Generation Me. Deze generatie hecht minder waarde aan bezit en meer aan ervaringen. Volgens Hughes is het daarom cruciaal dat je waarde toevoegt aan je producten, zodat de consument dit wil delen met de rest van de wereld. Als voorbeeld laat hij zien hoe een restaurant het maken van foto’s van de gerechten faciliteert. Met speciale borden en de benodigde belichting maak je de perfecte foto van je gerecht om te delen op social. Dit noemt hij Experiental Equity.

De logistieke keten als marketingtool

Waar ze ook al gebruik maken van de shareable experiental equity is bij Active Ants, een e-commerce fulfilment service voor webwinkels. In plaats van de standaard track-and-delivery code, ontvangt de klant een foto (de basketpic) van de bestelde producten die gereed staan voor verzending. Jeroen Dekker, managing partner bij Active Ants, verwacht dat de logistieke keten in de toekomst steeds vaker wordt ingezet als marketingtool.

Same day delivery straks de norm?

De consument wordt steeds veeleisender. Waar we het vroeger normaal vonden om een paar weken te wachten op een levering, verwachten we nu dat iets dat we vandaag bestellen morgen in huis is. In 2012 introduceerde Coolblue de Same Day Delivery optie (VandaagNog). Hierbij geldt: voor 15.00 besteld, vanavond nog in huis. Hoewel dit nu nog onrealistisch lijkt, voorspelt Dekker dat dit in de toekomst de standaard zal zijn voor e-commerce. Zien we dan de hele dag drones rondvliegen die pakketjes bezorgen? Dekker denkt van niet. Hij laat voorbeelden zien van Packstations in Duitsland, crowd logistics in Oostenrijk en crowdbezorging in Zweden. Er zijn dus meer wegen die naar Rome leiden, maar het allerbelangrijkste is dat je dit afstemt op de consument. “Als je in Duitsland levert, kun je het je niet veroorloven om niet te bezorgen bij een packingstation”, licht Dekker toe.

David vs. Goliath

De grote marktplaatsen winnen steeds meer terrein. Keynote speaker Jorij Abraham, program manager Shopping 2020 en director research & advise bij Thuiswinkel.org laat zien dat de grote markplaatsen 40 procent van de online markt bezitten. De grote jongens worden dus steeds groter. Maar hoe zit het dan met de retailers? Hoe moet je hier als retailer mee omgaan? Abraham probeert antwoord te geven op deze prangende vraag van de retailers in de zaal. Volgens hem komt de profitability in 2020 nog meer onder druk te staan, maar beseffen veel retailers dit nog niet. Hij licht toe dat dit probleem zich op leiderschapsniveau afspeelt door het ontbreken van “de kracht en de visie om het door te zetten”. Zijn advies is start from scratch: “Als je nu een webshop zou beginnen hoe zou je het dan aanpakken? Denk na over wat je bent als retailer. Creëer iets wat mensen raakt. De grote partijen missen een hart en dáár kun je als retailer op inspelen. Zet iets unieks neer, creëer je eigen plek, maar experimenteer ook met marktplaatsen”, aldus Abraham.  

Marketingfactsblogger Danny Oosterveer schreef eerder al een artikel over de strijd tussen retailers en marktplaatsen op basis van de keynote van Jorij Abraham: Wat kun je als webwinkel tegen Amazon en Alibaba beginnen? Ook schreef Danny op basis van Shopping Today 2015 een artikel over de e-commercerevolutie die WeChat heet.

De toekomst van fysieke winkels

Al die mooie voorspellingen voor de e-commerce brengen nogal wat gevolgen met zich mee voor de fysieke winkelgebieden. Wat blijft daar dan nog van over? Gaan we nog wel gezellig een dagje winkelen? Zo niet, wat gaan we daar dan doen? Enny van de Velden, managing director CCV Holland en Shikko Nijland, partner bij Innopay schetsen vier scenario’s voor de toekomst van het winkelgebied.

Bij twee scenario’s blijft de consument thuis en bij de andere twee scenario’s komt de consument of alleen nog in de stad om snel en efficiënt (fast & easy) iets te kopen óf voor de beleving (experience city). In beide gevallen moeten gemeenten en retailers flink aan de slag.

Denk bij fast & easy bijvoorbeeld aan andere openingstijden, meer pick up points en meer personalisatie in winkels zodat de consument sneller geholpen kan worden. In experience city wordt het winkelgebied één grote belevingswereld met een vermenging van functies: winkelen, horeca, cultuur en recreatie. Gezellig shoppen is hierbij het credo. De consument is niet specifiek op zoek naar iets maar loopt hier en daar naar binnen, proeft een beetje van dit en dat en strijkt tussendoor neer op een terras. De winkel zal in dit geval meer fungeren als een showroom in plaats van winkel. Bij de andere twee scenario’s (home as a shop en fun at home) zal de binnenstad primair bezocht worden voor horeca, cultuur en recreatie.

Zijn gemeenten hier wel klaar voor?

Uit het publiek komt een terechte vraag: zijn gemeenten hier wel klaar voor? Nijland antwoordt: “Gemeenten kunnen zich het niet meer veroorloven om er niet over na te denken. E-commerce blijft groeien en dit heeft grote gevolgen voor de winkelgebieden. De tijd om hierop te acteren is nu. Een goede samenwerking tussen gemeenten en retailers is hierbij essentieel”.

E-commerce vanuit identiteit

Als er één ding duidelijk werd tijdens Shopping Today is dat je als retailer en/of webshop een visie nodig hebt. Of je nu groot of klein bent: zonder visie blijf je teveel in kanalen denken. Vergeet de scheiding tussen online en offline. Om successen te boeken moet je de consument centraal stellen. Nog te vaak zoeken bedrijven klanten bij hun product en dan zie je dat het niet werkt. Start bij je identiteit: wie ben je? waar sta je voor, waar wil je naar toe? wat is jouw onderscheidende waarde? Als je dit zelf niet voldoende weet te uiten, waarom zou de consument dan bij jou komen? Wanneer dat helder is, breng je jouw doelgroepen in kaart. Daarna wordt online marketing pas echt interessant. Je weet dan precies welke kanalen je moet inzetten en met welke boodschap. De visie van Jeroen Dekker is daarom een mooie afsluiter van dit artikel:

“Wie de toekomst ziet, weet welke stappen hij vandaag moet zetten”

Image credits: BBP Mediawired.co.uk

Credits afbeelding: BBP Media, licentie: Alle rechten voorbehouden

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • In de context van de bovengenoemde problematiek is onze startup hard op zoek naar de best mogelijke shopervaring voor consumenten èn retailers. We zijn een open marktplaats waar retailers en consumenten samen in real time tot de beste deal komen voor beide partijen. Met onze producten kunnen retailers direct en automatisch een persoonlijke deal voorstellen aan consumenten op het moment dat zij interesse hebben in een product (ze bekijken het product online of ze scannen de barcode van het product).

  Onze browser add-on werkt vooralsnog alleen voor online shops maar via onze mobiele app kunnen ook fysieke winkels een deal voorstellen aan een consument op het moment dat deze een product scant in hun winkel of de directe omgeving. Zo kunnen zelfs fysieke winkels zonder webshop direct concurreren met online shops. En door de afwezigheid van verzendkosten (de consument is al in de winkel) hebben zij een betere uitgangspositie om een mooie deal te maken.

  geplaatst op
 • "Wie de toekomst ziet weet welke stappen hij vandaag moet zetten."

  Deze zin vat de kern van het probleem mooi samen. De retailer ziet de toekomst niet, net zoals de gemeente die toekomst niet ziet. Niet alleen verandert die de toekomst te snel, het ontbreekt hen ook aan de tijd en resources om een gedegen beeld van de toekomst te schetsen.

  Gevolg: de retailer wert niet welke stappen te zetten en de retail-taart wordt in steeds grotere stukken opgegeten door de grote spelers. Het beter informeren Vande retailer middels initiatieven als shopping 2020 gaat daar volgens mij niet veel verandering in brengen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.