Hoe betrouwbaar is de Alexa Ranking?

Hoe betrouwbaar is de Alexa Ranking?

Relatie tussen Alexa Rank en het aantal unieke bezoekers/dag (voor Nederlandse websites)

Google.nl, marktplaats.nl en msn.nl zijn de top-3 websites in het Nederlandse taalgebied volgens de laatste Alexa Ranking. Deze ranking wordt te pas en te onpas gebruikt als maat voor het bereik van een website. Maar wat is de Alexa Ranking eigenlijk en hoe betrouwbaar is deze voor Nederlandse websites?

Wat is de Alexa Ranking?
Alexa (dochter van Amazon.com) biedt internetgebruikers al vanaf medio 1997 een gratis toolbar waarmee de gebruiker in zijn browser een aantal handige internettools ter beschikking heeft. Volgens eigen zeggen is de toolbar wereldwijd inmiddels meer dan 10 miljoen keer gedownload. Het gebruik van de toolbar levert Alexa informatie over welke websites de gebruiker bezoekt. Doordat er wereldwijd miljoenen gebruikers zijn van de toolbar, kan Alexa een indicatie geven over de populariteit van een website en over gerelateerde websites (bezoekers van deze website bezoeken ook deze websites; een principe dat we ook kennen van Amazon.com). Alexa biedt deze informatie gratis aan op haar website alexa.com en komt daarnaast met periodieke overzichten van de meest populaire websites (per categorie of per taalgebied). Zo geeft Alexa een overzicht van de top-100 websites in het Nederlandse taalgebied en is voor elke individuele website de Traffic Rank (=Alexa Rank) en de gerelateerde websites op te vragen (mits deze in de database is opgenomen).

Een erg leuke tool voor websitebeheerders, marketeers en andere cijferfreaks. De vraag is alleen, hoe betrouwbaar zijn deze cijfers eigenlijk? En dan met name voor de Nederlandse websites.

Betrouwbaarheid Alexa Ranking
Al jaren wordt de discussie gevoerd over de betrouwbaarheid van de Alexa Ranking. Volgens velen zijn de cijfers van Alexa waardeloos (zie bijvoorbeeld de discussies op webmasterworld.com en seochat.com). Anderen gebruiken de Alexa Ranking voor PR-doeleinden of onderzoek (zie bijvoorbeeld de eerder op dit weblog gepubliceerde lijst van zoekmachines van R J van Mullem).

De betrouwbaarheid van de Alexa Ranking is in grote mate afhankelijk van het aantal gebruikers van de toolbar en de representativiteit van deze gebruikers. Zelf geeft Alexa op haar help-pagina al aan dat er relatief veel gebruikers zijn in Zuid-Korea waardoor Zuid-Koreaanse websites (te) hoog scoren. Het exacte aantal gebruikers van de toolbar en de herkomst van deze gebuikers zijn helaas niet openbaar en ook op vragen hierover is (nog) niet gereageerd waardoor eigenlijk niets is te zeggen over de betrouwbaarheid van de Alexa Ranking.

Toch is het mogelijk om op basis van bekende bezoekcijfers van websites, en de bijbehorende Alexa Rankings, een uitspraak te doen over de relevantie van de Alexa Ranking. Zo zijn er verschillende iniatieven geweest waarbij een relatie is gelegd tussen het aantal bezoekers en de Alexa Ranking. Twee voorbeelden die ik heb kunnen vinden zijn sillyjokes.co.uk (geen grap) en marketing-strategy.info. Probleem met deze iniatieven is dat ze zijn gebaseerd op internationale websites waardoor de relaties die zijn gelegd niet zonder meer zijn te gebruiken voor Nederlandse websites. De kans is immers groot dat het aantal gebruikers in Engelstalige landen groter is dan in niet-Engelstalige landen zoals Nederland (met uitzondering van Zuid-Korea).

Voor de top-100 Nederlandstalige websites is nu een relatie gelegd tussen het aantal bezoekers/dag (bron: Multiscope) en de Alexa Ranking (zie grafiek). De spreiding in de meetpunten geeft al een indicatie dat de betrouwbaarheid van de Alexa Ranking niet erg hoog is. Toch is het nu wel mogelijk om op basis van de relatie een schatting te maken van het aantal bezoekers/dag.

Neem als voorbeeld de populaire weblog flabber.nl met een Alexa Ranking 6,571. Uit de grafiek kunnen we nu aflezen dat de website ongeveer 50,000 unieke bezoekers per dag heeft. Let wel, de grafiek heeft een logaritmische schaal! Uit de website statieken blijkt het ‘werkelijke’ aantal ongeveer 45,000 unieke bezoekers per dag te zijn (berekend over de laatste 10 dagen). Geen slechte schatting dus!

Schatting van het aantal bezoekers/dag voor flabber.nl

Kunnen we nu stellen dat de Alexa Ranking is te gebruiken om het aantal bezoekers van een website te bepalen? Nee, de Alexa Ranking blijft een grove indicatie en zolang Alexa niet duidelijk aangeeft op basis van hoeveel toolbar-gebruikers de ranking wordt bepaald, kan helaas niets worden gezegd over de betrouwbaarheid. Persoonlijk zou ik geen schatting durven te geven voor websites met een Alexa Ranking van 80,000 of hoger (minder dan 20,000 bezoekers/dag). Verder moet voor websites met een Alexa Ranking tussen 1 en 80,000 een ruime betrouwbaarheidsmarge worden gehanteerd.

Welke alternatieven zijn er?
Zijn er alternatieven om de poplariteit van (onbekende) websites te bepalen? Ja, die zijn er! Maar voor gratis toegankelijke alternatieven als metricsmarket.com en trafficranking.com gelden dezelfde twijfels over de betrouwbaarheid als voor de Alexa Ranking. Persoonlijk denk ik dat van deze gratis populariteitstools Alexa zelfs de hoogste betrouwbaarheid heeft vwb Nederlandse websites. Daarnaast zijn er natuurlijk de betaalde populariteitstool (of online bereiksmetingen) zoals Multiscope, comScore, Nielsen//Netratings en binnenkort STIR.

Voor zakelijke en wetenschappelijke doeleinden zijn deze betaalde alternatieven absoluut aan te bevelen. Voor quick-and-dirty analyses zijn gratis alternatieven als de Alexa Ranking prima te gebruiken waarbij je natuurlijk wel moet realiseren dat de betrouwbaarheid beperkt is!

Tot slot
Een aantal cijfers zoals deze hierboven zijn genoemd zijn momentopnamen. Lees je dit artikel op een ander moment dan is de kans groot dat bijvoorbeeld de Alexa Ranking of het aantal bezoekers van flabber.nl niet meer overeenkomt met de cijfers zoals hier genoemd.


Geplaatst in

DelenEr zijn 19 reacties op dit artikel

 • Dus als ik het goed begrepen heb dan heeft de website van het Algemeen Dagblad met een Traffic Rank van 15,906 ongeveer 40,000 unieke bezoekers per dag oftewel 1,2 miljoen unieke bezoekers per maand?

  Dat komt dan perfect overeen met de 1,2 miljoen unieke bezoekers dat ze zojuist zelf vermelden op hun website:

  De website van het AD heeft in juli het recordaantal van ruim 21 miljoen pageviews getrokken.

  Het vorige maandrecord stond op 17 miljoen, twee jaar geleden. Door dit nieuwe record is www.ad.nl opnieuw de snelst groeiende krantensite van Nederland en de best bezochte site van PCM-uitgevers.

  Pageviews - het aantal opgevraagde pagina's - hebben voor websites dezelfde betekenis als de oplagecijfers voor de gedrukte krant. Op basis daarvan worden o.a. de advertentietarieven berekend.

  Het aantal unieke bezoekers lag boven de 1,2 miljoen in één maand.


  Best aardig dus die Alexa Ranking!

  geplaatst op
 • Zoals aangegeven, voor websites met een Alexa Ranking van 1 tot 80,000 zijn de schattingen best aardig. Dat de schatting voor het AD zo goed overeenkomt is toeval. Of toch niet? :-)

  geplaatst op
 • Interessante analyse Marco! Ook hier (Multiscope) kwamen we in het verleden tot dezelfde conclusie als we onze cijfers naast die van Alexa leggen. Het grootste probleem bij Alexa zit in het feit dat het niet gebaseerd is op een representatief panel. Installatie van de Alexa toolbar wordt m.i. vooral gedaan door 'techies'. Dat is ook de basis waarop ze cijfers baseren. Dat verklaart ook de rare uitschieters die je bij Alexa nog wel eens ziet. Voor het bepalen van relatieve posities van sites t.o.v. elkaar is het te gebruiken als 'quick and dirty' tool als je bij de interpretatie wel je gezonde verstand blijft gebruiken. Voor professionele doeleinden komt dit 'tooltje' te kort.

  geplaatst op
 • Dank voor het compliment John. Wat ik me wel afvraag is hoe groot de steekproef voor Nederland zou moeten zijn om een betrouwbare uitspraak te kunnen doen. Er van uitgaande dat het panel inderdaad biased is (webmasters, marketeers en andere cijferfreaks). Heb nog steeds geen reactie van Alexa over het aantal Nederlandse gebruikers (verwacht ik eigenlijk ook niet meer). Reden genoeg om het als een leuk tooltje te beschouwen en niet meer dan dat.

  geplaatst op
 • Marco,

  Al heb je een panel van meer dan 10.000 leden, als het panel alleen professionals bevat zul je nooit een waarheidsgetrouw beeld bereiken. Landelijk representatief onderzoek kan in principe uitgevoerd worden vanaf n=500. Hogere aantallen zorgen er eigenlijk alleen voor dat de resultaten nauwkeuriger worden (minder schommelingen). Er is echter sprake van een sterk afnemende meeropbrengst. Representativiteit naar geslacht, leeftijd, inkomen, opleiding, mate van internetgedrag etc. is veel belangrijker. Anders meet je meer de resultaten van een subpopulatie (professionals) dan die van de Nederlandse bevolking.

  geplaatst op
 • Twee jaar geleden stond jaap.nl ergens rond de 1.000.000 plek. Toen hebben wij (2 personen) de toolbar geinstalleerd en de website als default ingesteld. In no-time stonden wij op 20.000 - dus als een van de grotere woonsite's van Nederland te boek (groter dan bijvoorbeeld Woonkrant).
  Ook nog geprobeerd anderen de toobar te laten gebruiken, maar dat leverde maar enkele tientallen extra Alexa hits op (Alexa is herkenbaar in de webstatistiek).

  Ik gebruik de toolbar niet meer - de ranking is navanant.
  De ranking in 2003:
  http://www.alexa.com/data/details/traffic_details?&range=2y&size=medium&compare;_sites=&url=jaap.nl#top

  geplaatst op
 • Retecool zit rond de 10.000 unieke bezoekers per dag: http://viewstat.hotstat.nl/?id=4, volkomenkut rond de 17.000 per dag. Met jaggle bedoelde ik pageviews zonder engels blog erbij.

  geplaatst op
 • Beste lezers van dit artikel,

  voor mijn werk ben ik met een onderzoek bezig en wilde Alexa gebruiken als benchmark-hulpmiddel. Zou iemand mij kunnen hoe ik Alexa moet moet gebruiken om de daily pageviews te achterhalen van een bepaalde website? Laten we als voorbeeld Vodafone nemen. Wat is dan het aantal pageview per dag (zijn dit automatisch van unieke bezoekers?) in juni? Lees ik dit dan af in het tabje Page Views, en dan dus 4 miljoen? Dat kan toch nooit?

  Ik hoop dat iemand deze leek kan helpen!!
  thanks a lot

  groetjes Marjolein


  geplaatst op
 • Marjolein, Alexa is voor de Nederlandse markt niet voldoende betrouwbaar (zoals hierboven is aangegeven). Wat ik heb gedaan is op basis van Alexa Ranking en van een aantal Nederlandse sites waarvan ik het aantal bezoekers weet, een regressie-analyse uitgevoerd (soort van calibratie voor Nederlandse markt dus). Vervolgens kan ik mbv het regressiemodel voor een onbekende website (bijv. Vodafone) het aantal bezoekers schatten.

  geplaatst op
 • Grappig dat multiscope genoemd wordt. Niet echt het toonbeeld van betrouwbare gegevens de laatste tijd. Hebben volgens mij af en toe zelf wat 'afwijkingen'.

  geplaatst op
 • Ruim 2 jaar later en de betrouwbaarheid blijft de gemoederen bezig houden. Afgelopen week kreeg ik een interessante tip van Sander mbt de representativiteit van de Alexa-gebruikers. Als het inderdaad waar is dat het hoofdzakelijk IE-gebruikers zijn, dan zal het voor veel sites nadeling uitpakken (ook voor Marketingfacts omdat we relatief veel Firefox-gebruikers hebben).

  geplaatst op
 • Is het niet zo dat alleen van veel bezochte sites de info bekeken kan worden vaak krijg je de maelding: not in top 100.000...

  geplaatst op
 • Matt Cutts heeft ook een mooie analyse over Alexa Rankings.

  geplaatst op
 • Ja ik vraag het mij ook wel es af hoe betrouwbaar deze metingen zijn, toen ik voorheen bij een reisorganisatie werkte en de gegegevens vergeleek met die van HBX kwamen ze wel redelijk overeen. Wat ik nog een interesanter iets vindt is trends van google. Daar kon je goed de populaire vakantie gebieden bepalen. Vergelijk gewoon vakantie griekenland met vakantie spanje. vakantie kreta met vakantie kos.

  geplaatst op
 • Marjolein even een vraag voor jouw;
  zegt het woord PADI jouw wat?

  Groetjes,
  Tom

  geplaatst op
 • Vroeger was Alexa makkelijk te beïnvloeden. Maar nu is dat niet meer zo. Alexa wordt steeds slimmer en slimmer.
  Mijn website heeft nu een alexa ranking van 140 000 ongeveer.

  geplaatst op
 • ik vraag mij ook af of alexa.com betrouwbaar genoeg is, ik heb 2 sites die voldoende worden bezocht, terwijl ik in de pijlingen zomaar een paar 100,000 sites achter uit ga terwijl ik ineens op 0,0 komt t staan. nu ik je artikel lees weet ik dat ik niet de enige ben die denkt dat er iets niet aan klopt

  geplaatst op
 • http://www.pclooptvast.nl ranking veranderd drastisch, is er iemand die hier na kan kijken waarom dit gebeurd?

  geplaatst op
 • Wel een mooi artikel, maar kan je je site zelf aanmelden bij Alexa? Of kan die enkel opgenomen worden in hun stats als die bezocht wordt via een browser met hun module erbij geactiveerd?
  Mijn site is http://www.cobra-ts.eu en niet zichtbaar in hun stats…

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.