Hoe effectief zijn spamfilters?
Het ‘oogsten’ van e-mailadressen door spammers gaat onverminderde door. Echter, anti-spamtechnologie weet het merendeel van de spammailtjes te onderscheppen. Het is met een nieuwe vorm van masking nu namelijk ook mogelijk om e-mailadressen op het internet te gebruiken zonder het risico te lopen dat deze later oneigenlijk zullen worden gebruikt door spammers.
Dit zijn enkele conclusies uit het onderzoek Email Address Harvesting and the Effectiveness of Anti-Spam Filters (pdf) dat werd gepubliceerd door de Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse overheidsorganisatie die opkomt voor consumentenbelangen (via: Researchbase).
Ik gebruik zelf SpamAssasin (draait op mijn mail server) en de hoeveelheid spam is hierdoor gereduceerd van 200+ per dag naar zo’n stuk of 10). Ik vermoed echter wel dat er ook wel eens legitieme mail gefilterd wordt…
En begin bij het begin: zorg dat je je e-mailadres niet zomaar op je site (of een andere site, zoals in een gastenboek) zet. Dus of een contactformulier, of als plaatje tonen, of als swf-je. De javascriptjes om een mailadres mee op te bouwen lijken de laatste tijd minder effectief.
Ik gebruik zelf alleen het spamfilter dat in het Direct Admin controlepaneel van mijn webserver zit, mijn totaal 10 mailadressen krijgen dagelijks hooguit 5 spamberichten binnen. Eens in de 2 weken een paar nieuwe woorden/zinsdelen aan het filter toevoegen volstaat. Een paar creatieve diehards blijven er wel steeds doorkomen…