Hoe effectief zijn spamfilters?

Hoe effectief zijn spamfilters?

Het ‘oogsten’ van e-mailadressen door spammers gaat onverminderde door. Echter, anti-spamtechnologie weet het merendeel van de spammailtjes te onderscheppen. Het is met een nieuwe vorm van masking nu namelijk ook mogelijk om e-mailadressen op het internet te gebruiken zonder het risico te lopen dat deze later oneigenlijk zullen worden gebruikt door spammers.

Dit zijn enkele conclusies uit het onderzoek Email Address Harvesting and the Effectiveness of Anti-Spam Filters (pdf) dat werd gepubliceerd door de Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse overheidsorganisatie die opkomt voor consumentenbelangen (via: Researchbase).


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Ik gebruik zelf SpamAssasin (draait op mijn mail server) en de hoeveelheid spam is hierdoor gereduceerd van 200+ per dag naar zo'n stuk of 10). Ik vermoed echter wel dat er ook wel eens legitieme mail gefilterd wordt...

  geplaatst op
 • Zelf maak ik gebruik van de software van SpamExperts (als Outlook plugin) sinds ik dit gebruik ben ik van ongeveer 100 spammails per dag naar hooguit 2 gegaan en heb daarbij bijna geen false positive gezien op een enkele registratie bevestiging na. Dat werkt erg goed, daarnaast ben ik ook bekend met spamassasin, echter heeft die relatief veel false positives.

  Het masken van e-mail adressen begint ook telkens meer op te komen, tijdens het SPAMinar was het bedrijf PrioCon die een presentatie gaf over een dergelijke techniek die ze ontwikkeld hebben. Echter ben ik van mening dat de huidige manier van masking te veel moeite voor de gebruiker is en het daarom (nog) niet veel gebruikt zal gaan worden.

  geplaatst op
 • Denk dat mailwasher (http://www.mailwasher.net/) nog steeds het beste werkt in combinatie met een serverside anti-spam filter. Met mailwasher controleer je eerst je e-mails rechstreeks op de server waarna je beslist welke je doorlaat in je e-mail client.

  geplaatst op
 • En begin bij het begin: zorg dat je je e-mailadres niet zomaar op je site (of een andere site, zoals in een gastenboek) zet. Dus of een contactformulier, of als plaatje tonen, of als swf-je. De javascriptjes om een mailadres mee op te bouwen lijken de laatste tijd minder effectief.

  Ik gebruik zelf alleen het spamfilter dat in het Direct Admin controlepaneel van mijn webserver zit, mijn totaal 10 mailadressen krijgen dagelijks hooguit 5 spamberichten binnen. Eens in de 2 weken een paar nieuwe woorden/zinsdelen aan het filter toevoegen volstaat. Een paar creatieve diehards blijven er wel steeds doorkomen...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.