Zullen we stoppen met Zoom-bashing? Deze week weer een achterhaald artikel in de Volkskrant over het Ministerie van Defensie dat stopt met Zoom vanwege onder meer 'ZoomBombing'. Lees je in en weet dat dit al lang is opgelost.
Zoom schakelt op dit moment als een dolle en past op dagelijkse basis zaken aan, waar ik als betalende klant keurig van op de hoogte wordt gehouden. Bij welke online dienst kun je zelfs instellen langs welke servers je wilt dat jouw data wel en niet gaat? Niet op servers in China? Vink. En geregeld.
Natuurlijk kan Zoom gehackt worden en natuurlijk worden er wachtwoorden verhandeld. Elke dienst die van 10 miljoen naar 200 miljoen gebruikers gaat, overkomt dat. Maar laat me twee zaken noemen:
- Zullen we met één maat meten? Mogen mensen van Defensie ook niet op Facebook, op Google, op Instagram? En zijn Skype en Webex dan wel veilig?
- Tuurlijk, privacy, belangrijk. Maar als ik mooie webinars organiseer met zakelijke opdrachtgevers is er in de meeste gevallen geen sprake van zeer gevoelige informatie. Niet gevoeliger dan dat ze gedeeld worden op echte events, waar iedereen kan luisteren, opnemen, delen en ga zo maar door.
Ik heb geen aandelen in Zoom, maar voor mij is het met kop en schouders de meest geschikte tool om professionele webinars te maken.
Deze column verscheen eerder op LinkedIn, met een heel actieve (en interessante) discussie als gevolg. Die hele discussie is hier terug te lezen.