How to: optimaliseer je webshop met video

23 april 2019, 09:00

Webwinkelier? Dan ben je waarschijnlijk altijd op zoek naar een manier om je webshop te innoveren en te verbeteren. Het inzetten van contentmarketing is een manier om meer traffic te genereren naar jouw webshop. De grote trend omtrent contentmarketing is videomarketing. Video steeds wordt vaker ingezet om de band met de bezoeker te versterken. Een video werkt als een soort persoonlijke boodschap en hierdoor wek je vertrouwen op. Dit zorgt ervoor dat de klant terugkeert. Maar hoe doe je dit nou precies en waarom zou je als webshopeigenaar gebruik moeten maken van video?

Er zit een stijgende lijn in het gebruik van videomarketing. Uit recent onderzoek van Wyzowl’s 5th annual State of Video Marketing Survey is gebleken dat het aantal marketeers dat video gebruikt, hoger is dan ooit te voren. Begin 2017 maakte volgens Wyzowl 63 procent van de bedrijven gebruik van video als een marketingtechniek. In 2018 was dit percentage al gestegen naar 81 procent. Nu, begin 2019, is het percentage gestegen naar 87 procent.

“Het aantal marketeers dat video gebruikt is hoger dan ooit te voren”

Bedrijven zetten video niet alleen meer in, het levert ook meer op. 83 Procent van de marketeers zegt dat het gebruik van video heeft gezorgd voor een betere ROI. 2019 wordt een groot jaar, daar zijn alle pijlen op gericht. De markt snakt naar meer videogebruik op websites. Maar liefst 87procent van de consumenten zeggen dat ze meer video willen zien van merken in 2019. Leuk deze cijfers, maar welke video’s werken er nu voor jouw webshop?

Als webwinkelier beginnen met video

Zoals eerder benoemd zijn er diverse redenen waarom je als webwinkelier wilt starten met video. Denk aan hoger komen in de zoekresultaten van Google, meer conversie of gewoon als extra service. Met video kun je veel laten zien en het trekt sneller de aandacht van de potentiele klant.

Een nadeel van webshops is dat de klant een product niet volledig, van alle kanten, kan bekijken. Dit nadeel kun je met video heel eenvoudig omzetten naar een voordeel. Je producten presenteren via video is een aanwinst voor een webshop en dit kan op verschillende manieren worden gedaan. Je kunt bijvoorbeeld een how-tovideo of een review maken van een product, hierdoor zijn de afmetingen beter zichtbaar. Door deze video’s in te zetten hoef je geen uitgebreide beschrijving meer te schrijven. Uit recent onderzoek van het Amerikaanse videoproductie-bedrijf JBL Media blijkt dat consumenten liever een productvideo kijken dan een productbeschrijving lezen.

“Consumenten bekijken liever een productvideo dan dat ze een productbeschrijving lezen”

Starten met video met het 3S-model

Welke video past bij jouw webshop? Om erachter te komen welke soorten video’s werken voor je webwinkel kun je gebruik maken van het 3S-model. Dit model is voor bedrijven heel eenvoudig in te zetten, zeker als je marketingbudget niet hetzelfde is als dat van Bol.com of Zalando. Het 3S-model vergt geen enorme investeringen, maar wel de inzet en drive om op een andere manier met klanten te communiceren. Het model legt drie type video’s uit: Shop, Service en Sales.

1. Shop: starten met bedrijfsvideo

Bedrijfsvideo’s gaan niet over een specifieke klantvraag of een specifiek product. De video’s worden vooral ingezet om een bedrijf beter te positioneren. Het zijn video’s die een grappige insteek hebben en waarvan het voornaamste doel naamsbekendheid opbouwen is. Een bedrijfsvideo hoeft niet lang te zijn. Een voorbeeld hiervan is een kijkje achter de schermen, zoals Albert Heijn bijvoorbeeld deed:

2. Service: de servicevideo

In een servicevideo kun je veel gestelde vragen van klanten eenvoudig uitleggen. Denk hierbij aan een productvergelijking of merkvergelijking. Of het aansluiten van een apparaat. Volgens Marketing Sherpa is 64 procent van de bezoekers meer geneigd om over te gaan tot aankoop na het zien van een video. Als je potentiële kopers de mogelijkheid biedt om het product in gebruik te zien, dan creëer je vertrouwen. Servicevideo’s hebben niet al teveel bewerking nodig en kunnen vaak in één opname worden gefilmd.

Het maken van servicevideo’s zal je webshop aanzienlijk verbeteren. Het heeft vele voordelen voor je onderneming:

  • Servicevideo’s die veel gestelde vragen beantwoorden zorgen voor minder servicevragen via mail, telefoon of chat.
  • Je zult minder routeren ontvangen, omdat de klant een beter beeld heeft van het product.
  • Een klant verwacht geholpen te worden, een servicevideo met teveel gedoe hoeft dus niet.
  • Je kunt het echte verhaal vertellen en daarom hoef je niet het praatje van de fabrikant online te zetten. Hierdoor straal je meer vertrouwen uit naar de klant.

3. Sales: beginnen met verkoopvideo

De klant heeft zijn keuze gemaakt en nu zet je met een verkoopvideo je productkennis in. Beginnen met een verkoopvideo kan in de vorm van een reviewvideo. Hierin beoordeel je producten en prijs je ze aan. Volgens onderzoek van Dimensional Research gaf 90 procent van de respondenten aan beïnvloed te zijn door een videorecensie. Door een verkoopvideo te maken geef je de klant een extra duwtje in de rug richting de check-out.

Zelf aan de slag

Je hebt niet veel middelen nodig om een bedrijfsvideo, servicevideo of verkoopvideo te maken. Een mobiele telefoon met een goedwerkende camera is een pré. Dit en een videobewerkingsprogramma is eigenlijk al voldoende om een video te produceren. Wel een tip: houd je mobiel horizontaal als je filmt.

“Klanten vinden het fijn om nieuwe producten te ontdekken door middel van korte video’s”

Er worden veel gratis videobewerkingsprogramma’s aangeboden. Soms zit er één standaard op je laptop, bijvoorbeeld iMovie op een Macbook. Als je tevreden bent met het resultaat, dan kun je de video uploaden op YouTube. YouTube is onderdeel van Google, dus als je hoger wilt komen in de zoekresultaten van Google, dan is het aan te raden om de video’s op dit platform te plaatsen. De kosten van het produceren van een filmpje hoeven dus niet hoog te zijn. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Een klant is al gauw tevreden en vindt het vooral belangrijk dat de video niet te lang is. Volgens Wyzowl vindt 68 procent van de klanten het fijn om nieuwe producten of diensten te ontdekken door middel van korte video’s.

Tools voor videomarketing

Wat is het effect van de video’s? Om je publiek beter te leren kennen, kun je het gebruik van de video’s meten. Wat vindt je publiek leuk en waar haken ze af? Door het gebruik inzichtelijk te maken en dit mee te nemen naar nieuwe videoproducties, kun je doorlopend de kwaliteit van je content verbeteren.

Google Tag Manager

Om te meten wat het effect van een video is en welke video’s de klant heeft bekeken, kun je gebruik maken van de Google Tag Manager-tool. Deze tool wordt gebruikt voor het verzamelen van kerngetallen en andere statistieken van je geplaatste video’s. Tag manager meet het gebruik van de YouTube-player en zet de geregistreerde events door naar Google Analytics.

YouTube Analytics

YouTube Analytics is in het zusje van Google Analytics en maakt het gebruik van de aangeboden videocontent inzichtelijk. In YouTube Analytics kun je de prestaties van video’s en geclaimde content bijhouden met actuele statistieken en rapporten. Er zijn een hoop gegevens beschikbaar in de verschillende rapporten, zoals de rapporten Kijktijd, Verkeersbronnen en Demografie.

“Wat vindt je publiek leuk en waar haken ze af?”

Beginnen met het maken van video’s zal in het begin een beetje onwennig zijn. Geloof me, daar hebben meer bedrijven last van gehad. Gelukkig kan je een video zo vaak wijzigen en opnemen als je wilt. Totdat je tevreden bent met het eindresultaat.

Karel de Vries is Online Marketeer bij Vcreations Webdesign BV. Zijn interesses liggen bij SEO, Social Media en Content Marketing. Hij houdt de trends van deze onderwerpen in de gaten, en deelt graag zijn kennis door middel van het schrijven van artikelen.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!