Of het nu door de crisis, de wil van steeds meer mensen om eigen baas te zijn, of de algehele ontwikkeling van de arbeidsmarkt komt, het is een feit dat Nederland steeds meer zzp'ers kent. Of dit een tijdelijke situatie of een blijvende ommekeer is, daarover zijn de meningen verdeeld. Maar uit onderzoek blijkt dat veel communicatieprofessionals denken dat steeds meer mensen in hun vakgebied van de overheid en het bedrijfsleven zullen overstappen naar een eigen kantoor, met of zonder personeel. Maar dat is niet het meest opvallende resultaat.
Een onderzoek naar de online communicatieprofessional van de toekomst, uitgevoerd door USG Capacity en ingevuld door 287 respondenten, vroeg communicatieprofessionals onder andere naar opkomende functieveranderingen. Hoe belangrijk gaan bepaalde deelgebieden van de communicatiefunctie binnen nu en acht jaar worden? Daaruit blijkt dat vooral interne communicatie zeer belangrijk wordt geacht, met online content verspreiding op de nobele tweede plaats.
Hoe belangrijk zijn de volgende deelgebieden in het communicatievak in 2020?
Klik op bovenstaande tabel voor een grote weergave.
Ook de deelgebieden offline public relations, beleidscommunicatie, evenementen en accountability tonen hoge uitschieters. Het lijkt er dus op dat de meest belangrijk geachte toekomstige taken in het communicatievak vooral offline en intern zijn. Kijk je echter naar de som van Belangrijk en Zeer belangrijk, dan blijkt dat Social Media de betwiste nummer 1 is, op de voet gevolgd door Externe Communicatie en Interne Communicatie. De meningen verschillen hier en daar, maar één ding is zeker, de meeste communicatieprofessionals vinden álle taken belangrijk (zo zien we het graag!).
Opvallender is de verdeeldheid over de belangrijkheid van evenementen. Een groot deel van de respondenten vindt evenementen belangrijk, terwijl dit deelgebied door velen juist ook als onbelangrijk wordt geacht. Hierdoor komen evenementen met 'slechts' 71,9 procent op de laagste plaats van de 'som der belangrijkheid'. Wat zegt dat? Het kan liggen aan de tijd waarin we leven. De verschuiving van offline naar online is al tijden aan de gang. Ook zijn evenementen meestal budgetvreters die vaak niet accountable te maken zijn. Doch aan de andere kant lijkt het nut van een goed bezocht feestje ook duidelijk aanwezig. Het blijft een lastig dilemma.
Een andere stelling waarover klaarblijkelijk verdeeldheid is: “In het jaar 2020 spreken we niet meer over marketing en communicatie, maar over marcom.” Bijna 50 procent van de professionals is het hiermee eens, terwijl de andere helft het hier juist níet mee eens is. Voor veel mensen zijn deze vakgebieden immers lastig uit elkaar te halen. In het takenpakket zie je dan ook steeds meer een samensmelting van deze gebieden. Zeker voor zzp'ers zal dit onderscheid snel vervagen. En daarmee ben ik weer terug bij de eerste alinea. Steeds meer communicatieprofessionals denken in de toekomst voor zichzelf te werken. De uitkomst is nog even afwachten.
Wat denk jij? Hoe ziet de communicatieprofessional van de toekomst eruit? Zal er veel veranderen, of zal dat allemaal wel meevallen? Bekijk hieronder de infographic met de volledige resultaten van het onderzoek. En doe de volgende keer zelf ook mee!