Internetbank is minder winstgevend dan traditionele bank

Internetbank is minder winstgevend dan traditionele bank

De meeste banken hanteren tegenwoordig de bricks-and-clicksstrategie, een combinatie van het traditionele kantoor (bricks) en internet (clicks). Daarnaast zijn er banken die uitsluitend via internet opereren. Voorlopige resultaten laten zien dat internetbanken minder winstgevend zijn dan traditionele `bricks-and-clicks`banken.

Alleen succesvolle internetbanken spelen na vijf jaar quitte. Onderzoek toont aan dat internetbanken minder succesvol zijn als zij meteen met een heel scala aan financiele producten beginnen. Dit vanwege de complexiteit en hoge kosten. Meer dan de traditionele banken zijn zij voor hun winst afhankelijk van de rentestructuur, de marge die wordt gehaald uit het uitzetten van het aangetrokken geld. De winst van een internetbank is ook lager omdat ze klanten moeten lokken met een hogere spaarrente of goedkopere lening. Traditionele banken zitten in een spagaat omdat de klant de ene keer zaken wil doen in een bankkantoor en de andere keer via internet. Zij hebben echter wel het voordeel van de naamsbekendheid en reputatie, maar ze moeten wel op hun hoede blijven. De internetbanken zijn nog relatief jong en hebben de leereffecten waarschijnlijk nog niet uitgenut.

Bron:
Bank- en Effectenbedrijf nr. 12, p. 12, 4 p.


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.