Internetwinkels lappen wet aan hun laars

Internetwinkels lappen wet aan hun laars

Veel internetsites lappen de wet Koop op afstand aan hun laars. Dat concludeert de Consumentenbond op basis van onderzoek naar driehonderd websites, dat vrijdag naar buiten is gebracht.

Volgens de wet heeft de consument recht op een bedenktijd van zeven werkdagen, maar 37 procent van de websites vermeldt dat niet. Als er wel een termijn wordt genoemd, dan is er bij ruim de helft sprake van een te korte termijn. Sommige internetwinkels vermelden zelfs voorwaarden die tegen de wet indruisen. Een voorbeeld daarvan is dat de winkel bij ontbinding van de koop kosten in rekening brengt.

De bond noemde de uitkomst van het onderzoek vrijdag ,,bedroevend’’ en pleit voor een toezichthouder ,,om dit soort misleidende praktijken te voorkomen.’’ Het onderzoek past in de campagne ‘van recht hebben naar recht krijgen’, waarin de bond allerlei misstanden aan de kaak stelt. ,,Het moet ertoe leiden dat er ook in Nederland een speciale toezichthouder komt’‘, zei een woordvoerster. Een goed voorbeeld van hoe het zou kunnen, is volgens haar het Britse Office of Fair Trading, dat consumentenbelangen bewaakt en overtreders beboet.

De onderzochte internetwinkels zijn actief in allerhande consumentenproducten, zoals computers, kleding, speelgoed, parfumerie, boeken, cd’s en dvd’s. De bond wilde geen namen noemen. Volgens de wet mag een consument de verpakking openen en dan alsnog retourneren. De enige uitzondering vormen computerprogrammatuur, audio- en video-opnamen. Toch eisen veel internetwinkels dat de verpakkingen van al hun producten niet mogen worden geopend.

Bron: ANP


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.