Is Bluesky de opvolger van Twitter?
Twitter (of X) lijkt in korte tijd een significant deel van zijn gebruikers te verliezen.
Volgens Adrianus Koster is het aantal actieve gebruikers in Nederland in 4 maanden tijd met zo’n 30 procent afgenomen. De vraag is waar deze gebruikers naartoe gaan.
Aan de ene kant worden messaging-apps als Whatsapp en Telegram steeds veelzijdiger, terwijl aan de andere kant nieuwe spelers zoals Threads (van Meta), Mastodon en Bluesky hun opwachting maken. Persoonlijk zet ik mijn geld in op Bluesky als de meest waarschijnlijke opvolger van Twitter. Met bijna 700 duizend gebruikers nog niet te vergelijken met Twitter, maar Bluesky is erg gebruikersvriendelijk en het aantal Nederlanders dat de laatste tijd is overgestapt naar dit platform is opmerkelijk. Mocht je nog niet bekend zijn met Bluesky, hieronder een beknopt overzicht:
Wat is Bluesky?
Bluesky is een nieuw social media platform vergelijkbaar met Twitter. Het is op dit moment in beta en vereist een uitnodigingscode.
Hoeveel gebruikers heeft Bluesky?
Op dit moment zijn er bijna 700 duizend gebruikers, maar het aantal groeit gestaag. Voor een overzicht van het Nederlandse gebruik, kun je het best de website twexit.nl van Adrianus Koster volgen.
Hoe werkt Bluesky?
Het platform is gedecentraliseerd, net als Mastodon, wat betekent dat het op meerdere servers draait in plaats van op een grote centrale server. Het verbindt deze servers via het eigen AT-protocol.
Bluesky heeft geleerd van Mastodon’s uitdagingen en biedt een standaardserver voor nieuwe gebruikers, waardoor de verwarring over het kiezen van een instantie wordt verminderd. Het is daardoor gebruiksvriendelijker dan Mastodon.
Je kunt je aanmelden voor de wachtlijst of inloggen met een uitnodigingscode via bsky.app. Het platform is eenvoudig via de website te gebruiken of via de Bluesky-app voor iPhone of Android.
BlueSky kan het best worden vergeleken met Twitter in de eerste jaren toen het nog niet de mogelijkheden had van hashtags, direct massages (dm) en video. De tijdlijn is chronologisch en wordt niet bepaald door algoritmes en kent vooralsnog geen advertenties.
Bluesky streeft ernaar de controle over algoritmes te democratiseren door een “marktplaats van algoritmes” te introduceren. Hierdoor krijgen ontwikkelaars de vrijheid om nieuwe algoritmes te creëren en gebruikers de mogelijkheid hun feeds aan te passen. Dit beoogt meer transparantie en gebruikersgestuurde ervaringen in reactie op de huidige beperkte controle en inzicht in hoe feeds worden samengesteld.
Voor mensen die voorheen gebruik maakten van Tweetdeck, SkyFeed is een third-party client gebouwd door Redsolver. Gebruikers kunnen een eigen dashboard maken van hun feeds, profielen en meer. Bovendien stelt SkyFeed Bluesky-gebruikers in staat om eenvoudig hun eigen aangepaste feeds te bouwen op basis van regexes of lijsten. Het aantal mogelijkheden van SkyFeed is nog beperkt, maar om een idee te krijgen hoe ik mijn feed voor berichten over politiek (als voorbeeld) heb gemaakt:
Omdat er nog weinig media actief zijn op Bluesky, kan ik je de nieuwsfeeds van Jeroen van der Plank aka Plankie aanraden om te volgen. Enkele feeds die ik volg:
Hoe is Bluesky ontstaan?
Bluesky is eigendom van Jay Graber en het Bluesky-team. Jack Dorsey en Jeremie Miller maken deel uit van de raad van bestuur, samen met Jay Graber. Bluesky is oorspronkelijk een project gestart door Jack Dorsey toen hij nog CEO van Twitter was in 2019. Bluesky is sinds de oprichting in 2021 een onafhankelijk bedrijf.
Hoe wordt Bluesky gefinancieerd en wat is de bedrijfsstructuur?
Bluesky ontving aanvankelijk $13 miljoen van Twitter en later $8 miljoen in een seed-financieringsronde. Het is gevestigd als een Public Benefit Corporation en heeft een open-source karakter onder de MIT-licentie.
Wat is het businessmodel van Bluesky?
Bluesky focust op betaalde diensten als een bron van inkomsten in plaats van reclame. De eerste betaalde dienst biedt gebruikers aangepaste domeinen in samenwerking met domeinregistrar Namecheap.
Meer details over Bluesky kun je vinden via Bluesky FAQ. En als je mij wilt volgen op Bluesky, zelf ben ik te vinden via @marcoderksen.bsky.social.
Dit artikel verscheen eerder op KoneksaMondo.