Jongens-PR en meisjes-PR

Jongens-PR en meisjes-PR

De jongens tegen de meisjes, het is waarschijnlijk de oudste tegenstelling in het bestaan van de mensheid. Voor sommigen misschien ook wel een achterhaalde tegenstelling, na drie feministische golven. Niet in de wereld van de PR, daar is de clash of the sexes nog springlevend. Tot mijn grote verbazing, overigens.

In augustus werk ik een jaar bij PR-bureau FNKE. In de afgelopen maanden ben ik bij verschillende grote en kleine bijeenkomsten geweest over het vakgebied. Een kwestie die altijd ter sprake komt, is: wat is nou eigenlijk PR? Daarop volgt dan in grote lijnen ook altijd weer dezelfde discussie.

PR is relevante zichtbaarheid

PR is ook heel breed: van marketing-PR tot crisis-PR tot b2b-PR en alles daartussen in. Het doel is altijd het stelselmatig beïnvloeden van de beïnvloeders. Hoe en waar dat gebeurt, is anno 2016 niet meer te zeggen.

Voor ons is PR het creëren van relevante zichtbaarheid. Hoe, waar en wanneer, dat maakt niet uit. Dat kan free publicity in de LINDA. zijn, maar ook aanwezigheid op een event of met een paid Facebookcampagne. Als het maar relevante zichtbaarheid is.

Traditionele PR

Traditionele PR is sterk afhankelijk van mediarelaties: word je wel doorgeschakeld naar die redacteur of journalist die je wilt spreken? Persberichten worden goed gepland, waarin vooral rekening wordt gehouden met de agenda van de bladen. Wil je in december in een blad staan, dan moet je daar in mei zeker al mee beginnen. Het is ook een onzeker vak en afhankelijk van persoonlijke voorkeuren van journalisten en redacteuren. Hoe meet je het succes? Door het aantal publicaties maar wat zijn deze publicaties precies waard? 

Mediawaarde, weg ermee

De afgelopen tijd is de discussie rondom advertentie-/mediawaarde weer opgelaaid. Tot voor kort was dit de enige metric voor het meten van succes van PR. Een publicatie in magazine X zou als het ingekocht was als advertentieruimte bedrag Y kosten, dat is het resultaat voor het PR-bureau.

Een nogal discutabele manier van meten, maar het kon niet anders. Dat maakt ook dat PR (in Nederland) vaak een ondergeschoven kindje was. Een quote uit een van de bijeenkomsten van afgelopen jaar: “Als de reclame- en marketingjongens het budget hadden verdeeld en er bleef wat over, mochten wij als de meisjes van PR de rest besteden.” De reclame- en marketingjongens hebben namelijk altijd kunnen aangeven wat de waarde van een campagne is, dachten ze. De PR-meisjes hebben daar wat meer moeite mee, ondanks dat ze veel goed werk doen met free publicity. Maar wat is dat nou waard?

Terug naar 2016. Traditionele PR en mediarelaties zijn nog steeds ontzettend belangrijk, maar ondertussen is het medialandschap helemaal veranderd. Het doel, het beïnvloeden van de beïnvloeders, niet. Alleen hoe en waar dat gaat gebeuren is niet te zeggen. Daar zit ook het grote verschil met bijvoorbeeld zoekmachinemarketing, dat is zinvol als er al een behoefte bestaat. Dat is bij PR anders, daarbij gaat het om het laten landen van de boodschap en laten ontstaan van een behoefte omdat het product voorbij komt in magazines, bij influencers, blogs, enzovoort.

“Als de reclame- en marketingjongens het budget hadden verdeeld en er bleef wat over, mochten wij als de meisjes van PR de rest besteden.”

PR in 2016

Bijna alles wat wij als bureau doen, is data-driven. Voor we een campagne starten, willen wij toegang tot de analytics van de website en social media van de klant. Op basis van die gegevens en een backsearch naar alle artikelen van het afgelopen jaar doen wij een nulmeting. Dit is onze benchmark en hiermee tonen wij onze waarde aan.

Je staat in de LINDA. en in de weken erna verdrievoudigt het website-bezoek? Hebben wij voor gezorgd, kijk maar naar de toename van het directe en organische verkeer. Maar omdat wij dit al wisten, hebben wij er ook voor gezorgd dat het product prominent op de homepage van de website staat en dat er gelijktijdig een campagne op social media loopt, gericht op dezelfde doelgroep, met toffe afbeeldingen van het product. Alle middelen inzetten om relevante zichtbaarheid te creëren waarmee wij het verschil kunnen maken voor een merk.

Dat zijn geïntegreerde, meetbare campagnes. Dat is jongens-PR, zo heb ik de afgelopen maanden geleerd van de PR-meisjes. Want je moet er veel voor investeren in tools, metingen en testen. Dat deden de meisjes, op de knipselmap en aantallen likes na, nog niet.

Overigens zijn mannen ook heel goed in meisjes-PR. Google Analytics was toch ook maar zo-zo en daarvan moest de waarde nog maar worden bewezen, hoorde ik een gevestigde PR-man een tijdje terug beweren.

Geïntegreerde, meetbare campagnes, dat is jongens-PR - zo heb ik de afgelopen maanden geleerd van de PR-meisjes.

Best of both worlds

Wat is dan meisjes-PR? Zoals ik het in het afgelopen jaar verschillende keren heb begrepen is dat het inzetten op mediarelaties, leuke events, persberichten en de likes/volgers op social. Mediawaarde, aantallen volgers en aantallen knipsels zijn daarbij de metrics waaraan succes wordt afgemeten. Jongens-PR begint met meten en analyseren en gaat daarna werken aan de campagne. Het succes wordt afgemeten aan het vullen van de funnel, stijgend websitebezoek, conversie en relevante zichtbaarheid op events en in de media.

Pleit ik dan voor PR-bureaus die uitsluitend bestaan uit mannelijke horken? Zeker niet. Vooralsnog is de verdeling bij ons keurig 50/50, waarin wij de kracht van beide geslachten inzetten - en onze datanerd is een vrouw.

De jongens samen met de meisjes dus, plus nog een hele trits geslachtsneutrale tools.

Credits afbeelding: George Hodan, licentie: CC0 (Publiek domein)

Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • Leuk artikel Paul. goed om te zien dat er al gebruik wordt gemaakt van verschillende databronnen. Toch moet het nog een stapje verder. Social media management, pr, communicatie, marketing en verkoop wordt nu gedaan op basis van beperkte inzichten. Vaak ontbreekt de context in de communicatie tussen merk en fan/klant. Je ziet dan ook dat menig dienstverlener als pr-bureaus, social media management bureaus, sponsorwervers en story tellers vaak de plank mis slaan. Waarom? Omdat ze gewoonweg niet weten welke context binnen de relatie tussen merk en fan/klant bestaat. De context ontstaat pas wanneer informatie uit interne en externe kanalen aan elkaar gekoppeld worden. Een nieuwe uitdaging voor veel partijen naast het uitlezen of gebruiken van Google Analytics of Facebook Analytics. Ter inspiratie: https://denisdoeland.com/2015/10/09/achtergrond-zonder-context-in-data-doe-je-maar-wat/

    geplaatst op
  • Hi Dennis,

    Bedankt voor jouw reactie. Volgens mij zijn wij als PR bureau juist heel goed in staat om in de juiste context te werken. Omdat we de relatie tussen merk en consument in kaart brengen en van daaruit werken. Daar helpt data ons nu ontzettend goed bij, naast de gut-feeling en het boerenverstand.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.