• Mobile
  wordt gesponsord door

Jongeren kiezen voor Instagram en Snapchat

Jongeren kiezen voor Instagram en Snapchat

Generatie Y moet op een bepaalde manier aangesproken worden om ze op de juiste manier te prikkelen, maar jongerenmarketing is zo simpel nog niet. Zijn we net aan Facebook als marketingtool gewend, is de populariteit alweer aan het afnemen. Naast de nadruk op (bewegend) beeld, met apps als Instagram en Vine, komt ineens ook kortstondigheid om de hoek kijken met apps als Tinder en Snapchat. Een interessante ontwikkeling, waarvan het einde nog lang niet in zicht is...

Populariteit Facebook neemt af

Op 4 februari 2014 bestond Facebook tien jaar. Dat is op het internet een enorm lange tijd. Zeker omdat de 'eerste in hun soort' vaak snel voorbij worden gesneld door nieuwkomers. Toch lijkt het erop dat de populariteit van Facebook inmiddels aan het afnemen is. Zo verschenen er de afgelopen maanden veel berichten dat tieners Facebook massaal verlaten, met de Nederlandse tieners (52 procent!) stipt op nummer één. Wetenschappers voorspellen zelfs dat Facebook binnenkort 80 procent van haar gebruikers kwijt is. Rigoreuze cijfers, maar er zit zeker een kern van waarheid in deze boodschap. Dat heb ik met eigen ogen mogen aanschouwen.

Zo was ik onlangs in Oostenrijk bij het Snowevent van Studenten.net, waar een wereld voor me openging wat betreft mijn mening over social mediamarketing. Maar liefst 250 studenten gebruikten de gratis wifi van skigebied Axamer Lizum niet om te Facebooken of te Twitteren, maar om te Instagrammen. Logisch natuurlijk, want 1 wintersportfoto zegt immers meer dan 140 tekens. Het woord van het jaar 2013 is niet voor niets selfie

De top 20 van social media platforms, gesorteerd op veranderingen in actief gebruik
De top 20 van social media platforms, gesorteerd op veranderingen in actief gebruik - bron: DailyMail.co.uk

Generatie Y wil iets anders

Jongeren communiceren heel anders dan wij. En hoe modern en vooruitstrevend we ook pretenderen te zijn, daar begrijpen we bar weinig van. We zijn veel minder connected met die doelgroep dan we zouden willen. Mijn persoonlijke ervaringen met mijn kinderen van 6, 9 en 11 jaar oud dragen ook nog niet veel bij. Maar ik kan me voorstellen dat je met kinderen in de leeftijd van 15 tot 21 jaar wel wat beter op de hoogte bent. Hoe blijf je als marketeer echter continu op de hoogte? Er zijn voldoende marketeers zonder kinderen en ook wanneer je ze wel hebt, worden ze vanzelf weer ouder dan 21 jaar.

De uitdrukking Generatie Y en andere mooie termen komen te pas en te onpas voorbij, maar daar lijken we inhoudelijk verder vrij weinig mee te doen. Kunnen wij volwassenen daar überhaupt wel iets zinvols mee doen? Wellicht is het slim als bedrijven jongeren aannemen om jongeren aan te trekken, want voor je het weet, streven ze je voorbij. Een leuk voorbeeld daarvan vind ik bliep, een initiatief dat Nederland inmiddels nog niet veroverd heeft, maar wel aangeeft dat jongeren zelf heel goed weten wat ze willen en daar op een creatieve manier oplossingen voor kunnen bedenken

Nieuwe social mediakanalen populairder

Behalve Instagram, dat natuurlijk al even meegaat, maakte ik ook kennis met Tinder en Snapchat. Dit zijn twee andere social mediakanalen die vooral onder de jonge generatie een grote vlucht nemen. Beide apps richten zich op het kortstondige.

Voor de mensen het niet kennen: Tinder is een dating-app waarmee je de mensen in jouw geografische omgeving kunt beoordelen op hun uiterlijk. Heel uitgebreid gaat dat niet. Je vindt ze 'leuk' of 'niet leuk' en dat is het. Eigenlijk precies zoals Facebook ooit bedoeld was. Met als extra feature dat als twee personen elkaar allebei leuk vinden, ze een chat kunnen beginnen. De app werd trouwens net als Facebook ook voor het eerst geïntroduceerd op een universiteit. Maar het frappante is, zonder Facebook kun je Tinder niet gebruiken, dus van echte concurrentie lijk je niet te kunnen spreken.

Er is uiteraard ook kritiek op Tinder, waarbij vooral het woord "vleeskeuring" vaak in de mond wordt genomen. Maar marketeer Sunta Sem meent dat je van Tinder ook een goede les kunt leren: "Online dating kun je perfect vergelijken met digital marketing. Ook realiseerde ik me dat marketing (of mensen ontmoeten) helemaal niet gecompliceerd hoeft te zijn om te werken. Liever niet zelfs.” Wat je ook van Tinder vindt, ze weten jongeren goed aan zich te binden. Jongeren vinden Tinder 'cool' en delen deze mening graag met hun vrienden om zichzelf ook deze 'coolheid' toe te kunnen kennen. En dat is natuurlijk precies wat Tinder voor ogen heeft.

Ephemeralnet, het vergankelijke web 3.0

Met Snapchat kun je foto’s en video’s versturen die de ontvanger maar één keer kan bekijken. Je bepaalt bovendien zelf hoe lang je foto of video zichtbaar is. "Deze boodschap vernietigt zichzelf in 5-4-3-2-1 seconden." En weg is 'ie. Een belangwekkende ontwikkeling, als je het mij vraagt.

Volgens velen is deze vergankelijkheid geen trend, maar een blijvende verandering. Adformatie zegt bijvoorbeeld: “Het internet van de toekomst, het ephemeralnet, rekent af met het eeuwig opslaan van data. Bewaren zal niet langer vanzelfsprekend zijn. Web 3.0 zal onstaan uit een groeiende behoefte aan privacy. Marketeers moeten daar nu op anticiperen.”

Er zijn al bedrijven die daar mee bezig zijn. Zo wordt Snapchat door marketeers al op diverse manieren ingezet. Een leuk voorbeeld is de Amerikaanse softijsfabrikant 16Handles. Consumenten konden op Snapchat coupons met korting ontvangen, waarna ze vervolgens slechts 10 seconden de tijd hadden om die aan de kassamedewerker te laten zien. Een gewaagde actie die gemakkelijk kan mislukken, maar wel een perfect voorbeeld is van de verschuiving van push- naar pull-marketing. Oftewel: ook met vergankelijkheid kun je veel bereiken.

Een blik in de nabije toekomst

Langzaam maar zeker verdwijnt het geschreven woord. Zelfs blogs zijn niet meer kort, beeldend en snel genoeg. Maar ook Instagram en Snapchat zullen weer van de troon gestoten worden wanneer ze straks eindelijk echt met de scepter zwaaien. Bewegend beeld zegt immers nog meer dan een still.

Microblogging met Vine wordt waarschijnlijk the next big thing. Wel video, maar dan sneller. Van 140 tekens naar 6 seconden bewegend beeld. Ideaal voor op je smartphone en ideaal voor merken om hun boodschap superscherp over te dragen. En wanneer dat ook niet meer genoeg is, dan komt het Japanse TwitCasting alweer de grens over kijken met het live uitzenden van video.

Ik kan niet wachten tot die van mij 15 worden...

Credits afbeelding: Garry Knight (CC)


DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Facebook blijft, maar dat Instagram, Tinder en Snapchat zeer veel gebruikt worden is true!

  geplaatst op
 • Toen Jeroen van Egmond, Luc Zweerts en ik 9 jaar geleden de eerste editie van Snowevent realiseerden hadden we al fotochat in de bussen gerealiseerd door foto's van de businzittenden te tonen met een shortcode zodat messaging tussen de deelnemers mogelijk werd.

  Een chat tussen jongeren is al 'oud', alleen neemt het gebruiksgemak middels nieuwe applicaties alleen maar toe. Daardoor kunnen velen deelnemen en dat maakt het alleen maar leuker. De toevoeging van foto en video elementen verrijken de beleving, maar de onderlinge communicatie is het belangrijkst.

  Facebook heeft onderzocht wat ze aan de 'uitstroom' van jongeren moet doen en kwam tot 4 kernpunten die hierbij helpen.
  http://www.wired.com/business/2014/02/facebook-teen-focus-groups/?cid=co18535684

  Vooral de continue behoefte van jongeren aan nieuwe merken is heel herkenbaar. Ik wil bijna zo ver gaan dat apps merken op zich zijn en deze merken zijn de nieuwe helden voor de joongeren. Hiermee omgaan en hierin meegaan is de key tot succes maar vraagt veel flexibiliteit. Tot nu toe komen de meeste nieuwe helden uit onverwachte hoek zoals bijvoorbeeld flappybird. Onverwacht succes uit onverwachte hoek.

  geplaatst op
 • Eens John, en het blijkt ook dat app-designer een populaire beroepskeuze (wens) is voor veel jongeren.

  geplaatst op
 • Hi Michel,
  80% verlaat Facbook voorspellen wetenschappers, 52% van de NL jeugd is al weg?Bronnen graag, want dit is natuurlijk het gelul van een dronken aardbei.

  Alle jongeren gebruiken instagramm, ehh ja, dat is wel van Facebook natuurlijk, en erg handig daardoor, want dan kun je je wintersportfoto's zo op Fb knallen zonder extra handelingen.

  geplaatst op
 • @Machiel: beetje jammer van dat taalgebruik, op zich houden we het hier graag inhoudelijk.

  Daarom ook de inhoudelijke reactie op jouw vraag: dat bericht over de 80% die wegloopt van Facebook is heel moeilijk te missen geweest de afgelopen weken, maar voor de zekerheid: hier vindt je een overvloed aan berichten erover. En bij die 52% staat de link gewoon netjes vermeld.

  En over dat "Alle jongeren gebruiken Instagram": heb jij daar een bron voor?

  geplaatst op
 • Oke Bram, ik heb het gelezen, maar;
  Hoewel Fb toegeeft dat vooral onder tieners afmeldingen zijn geven de onderzoekers ook toe dat ze het gebruik van de Fb app op smartphones buiten beschouwing hebben gelaten. En dat is nu net waarmee jongeren Fb-en.
  Bovendien gebruiken ze twee vergelijkingen.
  1. De manier waarop een infectieziekte zich verspreidt voor hij sterft.
  2. De vergelijking met MySpace die na de overname door Newscorp een stille dood beleefde.
  Dat laatste hebben we ook gezien bij Hyves toen TMG de overname deed.

  Beide scenario's zijn dan ook niet erg plausibel.

  Het andere onderzoek ook gelezen en hoewel die 52% wel degelijk wordt vermeld staat er niet dat de jeugd zijn Fb account opgeeft. Er staat dat er een afname van 52% is in dagelijks gebruik en dat is toch echt iets anders dan je account bij Fb opzeggen.

  Dat van 'alle jongeren gebruiken Instagram' moet je maar even bij Michel navragen want ik was er niet bij op snowcamp ; )

  geplaatst op

 • Een wintersportevenement als het Snowevent is natuurlijk bijzonder fotogeniek. Bij een strakblauwe lucht hebben de Alpen niet eens een Instagram-filter nodig ;) Maar de toename in het gebruik van Instagram is op zich wel te verklaren: je foto’s zijn zo te bewerken dat iedereen fotografie skills lijkt te hebben en met een paar taps is een foto ook meteen doorgeplaatst op Facebook (en Twitter, Tumblr, etc.). Twee vliegen in één klap, want met Instagram kun je met behulp van hashtags een veel groter publiek bereiken, maar óók je (paar honderd) Facebookvrienden. Bovendien kun je nu ook mensen taggen. Slim dat populaire features (in dit geval van Facebook) zijn overgenomen. Net als de mogelijkheid om korte video’s te maken met Instagram, waar je eerder Vine voor nodig had.

  Wij merken niet dat studenten massaal van Facebook afstappen, maar het lijkt minder intensief te worden gebruikt. Pagina’s lijken actiever op Facebook dan de gebruikers zelf.
  Facebookgroepen daarentegen laten iets anders zien, daarin is heel veel interactie, misschien omdat dit in ‘kleiner verband’ is? In onze Snowevent-deelnemersgroep werden pre-Snowevent borrels georganiseerd , afspraken gemaakt om de carpoolen naar de opstapplaats of om te ‘groepsreizen’ met de NS, na het Snowevent werden Dropbox-bestanden met foto’s gedeeld en afterparty’s georganiseerd.

  Studenten.net doet elk jaar onderzoek onder studenten (onder meer) naar het social media-gebruik en uit de cijfers van 2013 bleek Facebook veruit het populairste sociale netwerk met 88% van de respondenten (1040) die het als favoriet bestempelden tegenover 2% die Instagram noemden.

  Maar niets zo veranderlijk als de voorkeuren van jongeren, dus ik ben heel benieuwd naar de resultaten van dit jaar (in april bekend).
  Mocht iemand nog vragen hebben die we absoluut moeten stellen, laat het me weten.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.