Jongeren checken internetinformatie zelden

Jongeren checken internetinformatie zelden

Planet: Jongeren tussen de 12 en 17 jaar die internet gebruiken bij schoolopdrachten, checken zelden of nooit of de informatie die ze hebben gevonden wel klopt. 87 Procent van de scholieren gebruikt internet bij het zoeken naar informatie. Slechts 4 procent gebruikt hiervoor boeken uit de bibliotheek. Dat blijkt uit een onderzoek door Motivaction in opdracht van uitgeverij Malmberg.

Wellicht aardig om in dit verband nog even het bericht Scholieren moeten worden ontgoogled terug te lezen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Ik wil niet sarcatisch overkomen, maar veel volwassenen checken ook zelden of de informatie wel klopt. Het staat in de krant, in een tijdschrift, pietje zei het...dus klopt het.

  geplaatst op
 • Inderdaad Jacobien. Mensen controleren zelden bronnen.
  "Perceptie is waarheid"

  geplaatst op
 • Mensen zijn liever lui dan moe, dat geldt voor zowel kinderen als volwassenen. Dus nemen liever iets voor waar aan. Dan dat ze zelf moeite moeten doen om de informatie ook nog eens te controleren.

  geplaatst op
 • Jongeren tussen de 12 en de 17 jaar die boeken gebruiken bij schoolopdrachten checken zelden of nooit of de informatie die ze hebben gevonden ook klopt... ;-)

  Wat met kranten/ boeken misschien wel makkelijker is voor mensen is om de afzender en zijn of haar betrouwbaarheid of 'kleur' vast te stellen.

  Als af-en-toe-docent heb ik er vooral last van dat (in mijn geval de hbo-ers) alles maar dan ook alles copy-pasten en geen bronvermelding nodig vinden & soms ook het stuk dat ze hebben geknipt en geplakt niet echt hebben gelezen.

  geplaatst op
 • @ ant on a mission

  Een jaar of 5 geleden zat ik zelf nog in de schoolbanken van het voortgezet onderwijs en kwamen mijn werkstukken grotendeels van het internet af. Ik heb hier nooit geen problemen mee gehad overigens. :)

  Na 3,5 jaar HBO zou ik willen dat er wat meer urgentie kwam te liggen bij het vermelden van bronnen. Nu ik mijn scriptie aan het schrijven ben moet ik wel alle bronnen vermelden. Het zou misschien handig zijn wanneer dit vanaf het eerste jaar van het HBO zou worden ingevoerd. Maar goed mijn afstudeerbegeleider heeft al laten weten dat hij de bronnen niet controleert omdat hij daar geen tijd voor heeft. Ik hoef me dus geen zorgen te maken ;)

  geplaatst op
 • Wanhoop niet; bij de werkstukken die mijn dochter in groep 8 van de basisschool maakt is het opnemen van bronnen verplichte kost. Netjes met titel,auteur, uitgever, isbn of ingeval van een website url. Meest geraadpleegde online bronnen bij haar in de klas: Wikipedia en Kennisnet.

  geplaatst op
 • @Dennis B.
  als Montessori kindje leerde ik al vroeg dat je niets hoeft te weten, als je de antwoorden maar kunt vinden. Maria Montessori was haar tijd ver vooruit.
  Bij een facultiet van ik geloof de Universiteit van Utrecht hebben ze een deal gemaakt met http://www.filereg.com. Studenten kunnen daar voordelig hun originele en te becshermen eigen werk opslaan. File reg zorgt voor een bewijs dat je een bepaald idee, stuk tekst, software op een bepaald moment hebt vastgelegd en geregistreerd. Een van de overwegingen om dit in te voeren was niet alleen het beschermen van het werk van de studenten, maar het verhogen van het bewustzijn van de studenten voor het bestaan van intellectuele eigendomsrechten...

  & voor je afstudeerbegeleider:
  ' Bij de faculteit Economische Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam is bij het vak Methoden en Technieken op een snelle en eenvoudige manier fraude en plagiaat opgespoord bij werkstukken die studenten elektronisch hebben ingeleverd. Met behulp van het gratis down te loaden programma Wcopyfind (http://plagiarism.phys.virginia.edu/Wsoftware.html) ontdekte de docent binnen 15 seconden 10 verdachte paren in ruim 500 werkstukken. Doordat het programma de overeenkomsten in twee files markeert is ook gemakkelijk te zien waar de overlap zit (zie screendump).'
  ttp://www.digitaledidactiek.nl/dd/toetsen/384

  geplaatst op
 • @ ant on a mission

  Dat is nog eens een leuk stukje software!
  Ik hoef me overigens geen zorgen te maken over het plegen van plagiaat, het is meer dat ik de bronnen die ik heb gebruikt niet terug kan vinden. Ik ben wat minder gestructureerd te werk gegaan. Zij zijn bij mij op school ook nog niet zo ver dat je het digitaal moet inleveren. Alles in viervoud. :(

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.