Laurens Waling (Part Up): “Wij zijn de marktplaats voor teamwork”
Hoewel de wereld er in heel veel opzichten heel anders uitziet dan vijftig jaar geleden, is de manier waarop werk wordt georganiseerd in veel gevallen nog nauwelijks veranderd. Nog heel vaak zijn een vaste baan, hiërarchische verhoudingen en een baas de norm. Ondanks de groeiende groep zelfstandigen. Part Up wil daar verandering in brengen. “Wij zijn een marktplaats voor teamwork. Dus als je een idee hebt wat een team nodig heeft, ofwel meerdere teamspelers, dan zet je dat bij ons op de site en we matchen jou met teamleden van binnen en buiten je organisatie”, aldus founder Laurens Waling
Iedereen die mee wil doen moet een motivatie schrijven. “Jij bepaalt wie je wel of niet in je team accepteert. Heb je iemand geaccepteerd in je team, dan krijgt die dezelfde rechten als jij: die kan dan ook weer mensen accepteren, want wij geloven in die horizontale teams.”
De eerste stap heeft iets weg van de praktijk van een datingsite. Ook bij Part Up kan een foto belangrijk zijn. “Persoonlijke factoren en vertrouwen bepalen het succes van een team. Maar het concept van een datingsite kan wel helpen de keuze te faciliteren en suggesties te doen wie er op basis van een slim algoritme bij elkaar passen. Dat is wat wij doen voor teams. Wij doen voorstellen waarna mensen aan elkaar kunnen snuffelen of ze in een team passen.”
“Werken met passie is voor veel mensen aantrekkelijker dan de huidige zekerheid”
Door een team samen te stellen met hulp van Part Up verbreed je je horizon. “Anders krijg je altijd de usual suspects. De mensen waarmee je al vaker samenwerkt.” Omdat bij samenwerken vertrouwen een grote rol speelt, wordt het gebruik van zogenaamde tribes aanbevolen. “Tribes zijn eigenlijk groepen mensen, communities, stammen die elkaar al vertrouwen. Wanneer binnen zo’n tribe een match ontstaat voor een team, dan is dat vertrouwen vanzelf sterk aanwezig. Eigenlijk zijn de klassieke organisaties zoals we die kennen de eerste vormen van tribes. Die zijn aan het transformeren om de hiërarchie los te laten en zich als een zwerm organiseren binnen een tribe.”
Part Up gelooft heilig in practice what you preach. “Ons bedrijf is een coöperatie van freelancers die met elkaar tijdelijke teams vormen. Open voor de hele wereld, iedereen mag daar in meedoen met duidelijke spelregels hoe wij ons tot elkaar verhouden.” De vraag is: zitten de meeste werknemers hier op te wachten? Wil iedereen niet uiteindelijk het liefst een vorm van zekerheid? “Natuurlijk: we willen allemaal zekerheid, maar feit is dat we dat niet gaan krijgen in het huidige economische klimaat waarin er gewoon niet genoeg banen zijn voor iedereen. We moeten werk op een andere manier verdelen. Als je de zekerheid niet meer ontleent aan een vaste baan, maar je ontleent de zekerheid aan het feit dat er een marktplaats is met allerlei klussen waarbij je jouw unieke talent kunt gaan inzetten, dan ontstaat er een ander soort zekerheid in de samenleving. Een zekerheid waarbij je veel meer met je hart en met je passie kunt gaan werken, is voor veel mensen veel aantrekkelijker dan de huidige zekerheid.”
“Part Up is van ons allemaal”
Het verwijt dat een site als Part Up alleen inspeelt op behoeften van een ‘bovenlaag’ op de arbeidsmarkt, wijst Waling van de hand. “Iedereen kan een gratis account maken op Part Up en het maakt niet uit hoe groot de afstand tot de arbeidsmarkt is en of jij maar één talent hebt en verder volledig gehandicapt bent: dat ene talent kun je inzetten. Wij doen ook veel projecten in het sociale domein met zorgorganisaties, welzijnsorganisaties en gehandicaptenorganisaties. Om op die manier te laten zien dat iedereen een bijdrage kan leveren aan met elkaar werken, als we werk op een slimme manier herverdelen.”
Het Part Up-platform is sinds september vorig jaar live en laat al een lijst met interessante gebruikers zien. Onlangs ontving het bedrijf een investering van 650.000 euro. Bijzonder, omdat Part Up geen bv is maar een coöperatie. “Wij willen heel nadrukkelijk dat de aandelen niet alleen bij founders liggen. Wij willen dat iedereen die meedoet met Part Up en een bijdrage levert, mede-eigenaar van Part Up kan zijn. Dat kun je niet regelen in een bv. De coöperatievorm biedt de mogelijkheid dat je je als het ware je eigen marktplaats hebt, waarbij je certificaten kunt uitgeven aan wie je maar wilt. Dus in ons geval aan twaalf private investeerders, die in Part Up hebben geïnvesteerd. Die hebben een certificaat gekregen. Medewerkers waarmee wij werken, dus freelancers die werken aan Part Up, krijgen een stuk certificaat en we gaan toe naar een model waarbij ook gebruikers van het platform die veel bijdragen ook een stuk van een certificaat van Part Up krijgen, waardoor je allemaal mede-eigenaar bent en ook het gevoel hebt: het is van ons allemaal.”
Werken met op passie?
@Hendrik Uiteraard is dat zonder op! Thanks.