Lief, leed, zweetsokken en leven op Red Bull: de magie van StartupBus Europe
Hackers, hustlers en hipsters 72 uur opgesloten in rijdende hackathon
De wereld van de startups heeft zo zijn eigenaardigheden, met zijn 24-uurs hackathons en fietstochten over de grachten. Maar niet is zo weirdly epic als de StartupBus, een 72 uur durende hackathon in… een bus die met 100 km/u kriskras door Europa scheurt. Hoewel hackathon een verkeerde omschrijving is. Het draait bij StartupBus om de community en om de reis, niet om het einddoel.
Special forces bootcamp
Een treffende omschrijving die eerder gemunt is, luidt: “a special forces bootcamp voor entrepeneurs“. Met edities in Australië, Europa, de VS en binnenkort ook India begint het onderhand meer uit te groeien tot een wereldwijde beweging. Sluit 25 ondernemers – ‘hackers, hipsters & hustlers‘ – op in een rijdende bus, geef ze de opdracht om een werkende MVP te maken en wat je dan krijgt, is de magie van StartupBus.
Finale StartupBus Europe
Zes bussen reden vanuit diverse locaties in Europa (Napels, Talinn, Athene, Berlijn, Parijs en Londen) in 72 uur naar eindbestemming Wenen, of beter gezegd Pioneers Festival. Gisteravond was de finale van Startupbus Europe met een feestje in de Red Room – niet de ‘sauna’, wel een té upper-class private room in een semi-fancy Cubaans restaurant. Zes euro kostte een corona, wat geweldig contrasteerde met de 20-something, fresh out of college-startup bro’s – en de enkele dame die er rondliep.
Awesome
Wat maakt zo’n StartupBus nu zo geweldig, vroeg ik meerdere deelnemers en organisator/directeur Hans van Gent. Het smeedt in elk geval banden voor het leven. Je duikt er met hart en ziel in. Het is, zo hoorde ik, gewoon ‘awesome‘. Een Frans meisje vond het fantastisch dat ze gedwongen werd om haar Duits te oefenen. Ze werd op straat geschopt om potentiële klanten te interviewen, ze hing aan de telefoon om allianties te sluiten. Gaaf, vond ze het.
Red Bull ‘eten’
Het is alleen niet weggelegd voor de zwakke geesten, vertelde een Estse deelnemer. Hij had drie dagen lang alleen maar Red Bull ‘gegeten’ en hij had honger. Hij had alleen geen geld meer. De trip kostte hem 200 euro, veel geld voor beginnende startup founders. Maar het was een belevenis die zijn leven heeft veranderd.
Meer een community dan een hackathon
StartupBus is meer een community dan een hackathon, aldus van Gent. Consequent noemt hij eerdere deelnemers ‘alumni’, taalgebruik dat normaal gebezigd wordt om voormalig deelnemende startups in een accelerator aan te duiden.
Buspreneurs
De ‘buspreneurs‘ delen 72 uur lief, leed, zweetsokkenstank en Red Bull opgepropt in een bus. “Het is al zwaar om nieuwe mensen te ontmoeten en dik tweeduizend kilometer te reizen. Dan zit je ook nog opgesloten in een bus, slaap je in goedkope hostels en moet je een kant-en-klaar, werkend product zien af te leveren. Terwijl de wifi de helft van de tijd wegvalt en de tijd dringt”, schetst Van Gent. Ga er maar aanstaan.
Winnaar?
Wie of wat was uiteindelijk de winnaar van de StartupBus? Geen idee. Dat doet er ook niet toe. Het kan een skateboard zijn met ingebouwde opbergruimte voor een MacBook (een eerdere deelnemer in een Amerikaans editie), of het kunnen de deelnemers zijn die later een startup gaan bouwen zoals Instacart, dat onlangs 44 miljoen dollar funding ophaalde.
Bij StartupBus telt de reis, niet het einddoel.
Dit artikel verschijnt ook op Silicon Canals, voor, door en over startups op de Amsterdamse grachten en die ver daarbuiten.
Bedankt Remco!
StartupBus moet je meemaken.
Bij de eerste editie in Europa in 2011 voor het eerst meegedaan met Invoy, gewonnen zelfs, maar zoals het bij veel van dit soort dingen gaat, doodgebloed.
Toen nog richting Le Web.
Tweede jaar verantwoordelijk voor IT en gingen we voor het eerst naar Pioneers. Hier vrienden uit USA voor het leven ontmoet waar ik vorig jaar nog 3 weken voor gewerkt heb.
Derde jaar zelf een bus georganiseerd samen met Hans. De bus der bussen, wat een epische trip was dat! De winnaar uit die bus Arya is nu nog steeds een bedrijf. Enorm trots op!
Dit jaar door een andere startup (lees zoon Milan) wat andere prioriteiten. StartupBus is allemaal vrijwilligerswerk, dat heeft niet iedereen door :). Voor volgend jaar kriebelt het alweer :). StartupBus verandert je leven, jij bent er volgend jaar bij?! 🙂