LinkedIn is de nieuwe netwerkborrel
Vijf miljoen Nederlanders maken gebruik van LinkedIn. Niet langer is het sociale platform alleen de plek om een nieuwe baan te vinden of contacten te leggen, meer en meer wordt LinkedIn gebruikt om te groeien als professional en beter te worden in je vak. LinkedIn’s Penry Price praat ons bij over die ontwikkeling bij ’s werelds grootste professionele sociale platform.
Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met mijn collega Hugo Keijzer.
Tijdens het Cannes Lions Festival stappen we op onze slippers het chique Carlton Hotel binnen om te spreken met deze Amerikaanse topman. Zodra we hem vertellen dat we geen journalisten zijn maar filmmakers, gaat het formele interview overboord en start een inhoudelijke brainstorm over de toekomst van LinkedIn. En dat werd inspirender dan we verwachtten.
Price neemt ons mee in de evolutie van LinkedIn, waarin het gedrag van de bezoeker centraal staat: “Professionals voelen de noodzaak om elke dag slimmer te worden en willen geholpen worden om hun werk beter te doen. Dat is een heel andere basis dan op veel andere sociale media, waar consumenten vooral kortstondig vermaakt willen worden.” De tijd op LinkedIn is een investering in jezelf en daardoor ben je bereid te luisteren naar bedrijven die jou verder kunnen helpen.
Dat biedt een belangrijk inzicht voor merken: iedereen op LinkedIn is een professional, dus zijn merken en bedrijven juist erg welkom om hun verhaal te vertellen, zolang het maar relevant en inhoudelijk is. Price vertelt dat LinkedIn veel van zijn adverteerders traint in deze nieuwe manier van communiceren. De toekomst van reclame zit niet in advertenties, maar in waardevolle content die iets toevoegt aan het leven van de gebruiker.
Price toont ons een voorbeeld van een merk dat dit goed heeft begrepen. Delta Airlines gebruikt de toegevoegde waarde van LinkedIn in zijn laatste campagne waarin professionals de mogelijkheid krijgen om tijdens een vlucht de stoel te boeken naast een leider in hun vakgebied.
De gedoodverfde winnaar van Cannes Lions 2014 is natuurlijk de Volvo Epic Split met Jean Claude van Damme. Fantastisch dat daarmee 80 miljoen mensen bereikt worden, maar de 80 professionals die daadwerkelijk grote hoeveelheden vrachtwagens inkopen zitten waarschijnlijk gewoon op LinkedIn. Toen we ons dit realiseerden, kregen we het als viral believers even benauwd, maar Price stelt ons gerust dat ook in deze nieuwe manier van communiceren behoefte is aan creatieve storytellers.
We liepen naar buiten met een nieuw inzicht over het voorheen ondergeschoven kindje van de social media: vroeger was LinkedIn de vacaturerubriek en je bak visitekaartjes, tegenwoordig is het een levendige netwerkborrel waar je met collega’s praat over de inhoud van je vak. En daar mag je ook op je slippers naartoe.