Marketeers: herpak de regie in de customer journey

23 oktober 2015, 05:00

Verkort de overweging- en evaluatiefasen

Marketeers moeten adequaat reageren op klanten binnen de customer journey? Jammer, dit is alweer een achterhaalde aanpak volgens de McKinsey consultants David C. Edelman en Marc Singer. Om de concurrent voor te zijn, moet je niet reageren maar de regie in de customer journey pakken. Dat klinkt goed, maar hoe ziet dit nieuwe model er dan uit?

Toen en nu

McKinsey’s invloedrijke, klassieke customer journey-model stamt alweer uit 2009. Zelf vonden ze het tijd worden voor een update, we zijn immers zes jaar verder. Naar eigen zeggen zagen ze bij hun welgestelde klanten dat er een competitief voordeel te behalen valt door de wijze waarop een bedrijf omgaat met de customer journey. Sterker nog, winning bedrijven zetten de customer journey proactief naar hun hand door de overweging- en evaluatiefasen te verkorten en, in sommige gevallen, zelfs te elimineren.

De theorie

De praktijk: hoe een zonnepanelenaanbieder de customer journey verkortte

Zoals altijd ligt de crux in de uitvoering. Daarom wordt deze zogenoemde accelerated loyalty journey door David C. Edelman en Marc Singer aan de hand van een persoonlijke ervaring met een zonnepanelenaanbieder (Sungevity) beschreven in Harvard Business Review. De customer journey startte met een gepersonaliseerde mail waarin een unieke Google Earth URL een afbeelding toonde van het huis van een van de consultants met de zonnepanelen ingeschetst.

De volgende klik leidde tot de berekening van de energiebesparing aan de hand van het ingeschatte energieverbruik door de familie, waarbij ook rekening is gehouden met aspecten als de hoek van het dak, de nabij gelegen bomen en het verwachte energierendement van de 23 zonnepanelen. De klik erna verbond de consultant via zijn desktop direct met een salesmedewerker die meekeek naar dezelfde pagina’s. De salesmedewerker beantwoordde realtime alle vragen en stuurde links naar video’s die het installatieproces lieten zien. Daarnaast gaf hij een berekening waaruit bleek of in zijn specifieke geval leasen of kopen van de panelen voordeliger zou zijn.

Twee dagen later mailde het bedrijf de consultant de namen en telefoonnnummers van bewoners in de buurt die het systeem gebruikten en akkoord hadden gegeven voor een referentie. Vervolgens ging de consultant naar de website, met één klik werd hij opnieuw verbonden met dezelfde salesmedewerker die precies wist waar hij zich bevond in de customer journey. Bovendien had hij al een leasecontract op maat klaarliggen. Na het doorlopen van het contract volstond een e-handtekening. Bij het volgende bezoek aan de website was de landingspagina veranderd en toonde het de status van het installatieproces. Inmiddels ontvangt de consultant als klant regelmatig updates over de prestaties van zijn panelen, de besparingen die hij daarmee heeft gerealiseerd en energiebesparende tips op basis van de karakteristieke kenmerken van zijn huishouden.

De nieuwe lock-in strategie: aanhoudende engagement

Voor Nederland zal deze vergaande gepersonaliseerde aanpak wennen zijn, zeker omdat wij andere normen hebben ten aanzien van privacy. Het voorbeeld illustreert desalniettemin dat wanneer een bedrijf bij iedere stap in de klantreis proactief en persoonlijk relevant handelt, een consument weinig ruimte heeft om concurrenten te overwegen en daar eigenlijk ook niet op zit te wachten. Deze nieuwe vorm van lock-in is volgens McKinsey wezenlijk anders omdat dit op een vrijwillige basis is en gericht is op aanhoudende engagement. Prospects worden klanten en klanten blijven klanten omdat de slimst ingerichte journeys nieuwe waarde voor hen creëren. Consumenten moeten het gevoel hebben te profiteren van ieder journey-moment.

Voer voor discussie

Tot zover de theorie, een belangrijke vraag die mij bezighield was of dit model geschikt is voor alle branches. Ogenschijnlijk lijkt het erop dat dit model gemakkelijker toe te passen is voor bedrijven die diensten leveren zoals binnen telecom, energy of finance omdat zij langdurige klantrelaties aangaan. Voor retailers of reisaanbieders kan dit een stuk lastiger zijn. Hoe weerhoud je consumenten van het vergelijken van prijzen voor electronica of tickets? Er zijn natuurlijk voorbeelden van bedrijven die hier goed mee omgaan. Amazon is een voor de hand liggend voorbeeld. Voor Amerikanen is Amazon de nummer één bestemming wanneer zij op zoek zijn naar producten, nog vóór zoekmachines als Google.

In Nederland heeft Coolblue klantgerichte initiatieven genomen à la het nieuwe customer journey model van McKinsey die de overweging- en evaluatiefasen verkorten. Denk aan de slimme productURL’s en de ingebouwde vergelijkingsmodules. Consumenten worden door Coolblue al vroeg in de journey ‘gevangen’ en door de klantgerichte pampering ongemerkt gestimuleerd om te blijven ‘plakken’. Dus ja, ook retailers kunnen dit model toepassen, al zal dit vermoedelijk niet eenvoudig zijn voor de kleinere webshops. Maar misschien vergis ik mij, in dat geval nodig ik je graag uit om je ideeën in de reactie te delen.

Volgende blog: Monogame klanten bereik je met deze 4 customer journey competenties

In het volgende artikel zal ik dieper ingaan op de vier belangrijke competenties die volgens McKinsey cruciaal zijn voor een verkorte, effectieve klantreis. Bedrijven die deze competenties beheersen, zijn namelijk heer en meester van het nieuwe customer journey-model.

Yoteng Pat
Head of Marketing bij Relay42

Categorie
Tags

1 Reactie

    jvanrijn

    Ik had het artikel van McKinsey / HBR ook gelezen begin deze maand en vroeg mij af wat er nu eigenlijk nieuw was aan het model. Waar de schrijvers aangeven dat de voorgaande loyalty loop model de consideration / evaluatie fases lang(er) duren, is dat helemaal niet zo. Er is in het voorgaande model geen timing opgenomen juist omdat het per product / aankoop / persoon verschilt.

    Ook de volgorde van de fases klopt vaak niet met de realiteit. Waar je in veel gevallen ook eerst een relatie opbouwt met een Merk (Brand Awareness / Bonding) en daarna pas een aankoop doet.

    Een model moet dan ook maar gezien worden als een hulpmiddel om je aan het denken te zetten. Daar zijn de auteurs wel in geslaagd: Hoe kunnen we sneller tot de verkoop komen en het zo makkelijk mogelijk maken om te kopen?

    Alleen zijn de auteurs wel vergeten dat het sneller door een fase alleen kan als er al een (sluimerende) behoefte bestaat. Zoals in het voorbeeld, de man had waarschijnlijk al eens nagedacht over zonnepanelen, alleen nog niet zelf erop gezocht – dit noem je activatie en met name convenience: het makkelijker maken van een aankoop.

    Proberen te verkopen als de klant nog geen behoefte heeft is nu juist waar de meeste bedrijven de mist in gaan. Het probleem waarop Marketing dmv branding, lead nurturing, lead scoring e.d. een antwoord op probeert te geven.


    24 oktober 2015 om 11:46

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!