Marketinglessen uit Kielegat, wat carnaval ons leert over branding
Als geboren en getogen Bredanaar leef ik voor deze dagen. Carnaval zit in mijn bloed, met de paplepel ingegoten. Niet iedereen in Nederland viert het, maar ik ben mijn ouders dankbaar dat mijn wieg in Kielegat stond.

Tijdens carnaval vervagen hiërarchieën. De CEO staat naast de stagiair aan de bar, functietitels verdwijnen, alleen de mens achter het pak telt. Het draait om verbinding, om lol hebben zonder dubbele agenda. En dat werkt.
Daar kunnen wij al marketing- en communicatieprofessionals veel van leren.
Carnaval als ultieme marketingcase
Carnaval is hét moment waarop personal branding tot een kunst wordt verheven. Iedereen kiest bewust (of onbewust) een rol, een imago en een boodschap. Een opvallend kostuum, een ludieke naam, een zelfgekozen identiteit. Alles draait om zichtbaarheid en beleving. Maar wat gebeurt er ná de polonaise?
Hier ligt de les voor marketeers en communicatieprofessionals. Zichtbaarheid is mooi, maar conversie is Koning. Carnaval bewijst dat branding pas echt effect heeft als er een strategie achter zit. Een pakkend kostuum trekt de aandacht, maar zonder een goed verhaal blijft het een momentopname. Net als in marketing draait het om méér dan alleen gezien worden, het gaat om het bouwen van een connectie die blijft hangen.
Wat bedrijven kunnen leren van Kielegat
- Verbinding als kernwaarde
Carnaval draait om samen zijn, om gelijkwaardigheid en een gezamenlijke beleving. Dit geldt ook voor succesvolle merken, ze creëren een gevoel van community, waarin klanten zich thuis voelen. Denk aan merken als Heineken, Bol.com of Coolblue, die humor en menselijke interactie gebruiken om echte connecties te maken. - Authenticiteit werkt
Een carnavalskostuum werkt alleen als het past bij de drager. Dit geldt net zo goed voor merken. Consistentie in toon, stijl en boodschap maakt het verschil tussen een eendagsvlieg en een blijvende indruk. - Strategische zichtbaarheid
Een goed carnavalsoutfit valt op, maar het is het verhaal erachter dat zorgt voor blijvende impact. Zo werkt het ook met marketing. Campagnes zijn pas effectief als ze resoneren met de doelgroep én een heldere call-to-action bevatten. - Speel in op emotie
Carnaval is pure beleving. Merken die inspelen op emotie, humor, nostalgie en verbondenheid blijven beter hangen. Storytelling en branding moeten verder gaan dan een oppervlakkige boodschap, ze moeten een gevoel oproepen.
Zet de (figuurlijke) maskerstrategie slim in
Carnaval in Breda bewijst dat een sterke brandingstrategie werkt. Maar waarom zou dat alleen met carnaval gelden? Zet personal branding en marketingcommunicatie strategisch in, óók na de confetti. Gebruik storytelling, bouw aan échte relaties en zorg dat jouw boodschap niet alleen opvalt, maar ook blijft hangen.
Dus, geniet van de polonaise, maar onthoud de marketinglessen. Want verbinding, beleving en branding zijn niet alleen voor carnaval. ze vormen de basis van succesvolle marketing, het hele jaar door.
Alaaf!